Ahmet Fidan

Ahmet Fidan

BAŞKENT’İN KÜLTÜR MEVSİMİ SONA ERERKEN

BAŞKENT’İN KÜLTÜR MEVSİMİ SONA ERERKEN

Başkent Ankara, İstanbul başta olmak üzere öteki şehirlere nazaran, beklenenin altında kültürel bir sezonun perdelerini indirmektedir. Sona ermekte olan kültürel mevsimde sık sık İstanbul’a seyahatim oldu. Her gidişimde farklı zenginlikte ve farklı tonlarda kültürel faaliyetlerin içinde buldum kendimi. İstanbul hala kültürün başkenti. Büyükşehir Belediyesi ve STK lar kültürel yönden kıyasıya bir yarış halindeler. İstanbullulara sunulan her bir faaliyetin biri diğerinden daha zengin içerikte ve ilgi çekici, o nispette güncel.
Ankara’da kültürel ve sosyal faaliyet mevsimi, Mayıs ayı sonu itibariyle sona ermektedir. Kültür ve sosyal içerikli hizmetleri amaç edinmiş kurum ve kuruluşlar yaklaşık üç ay dinlenmeye çekilmektedirler. O sebeple geçen döneme göz atmakta, değerlendirmekte yarar var.
Önceki yıllarda olduğu gibi kültür ve sanat alanında Sivil Toplum Kuruluşları öne çıkmaktadır. Kısıtlı imkânlara rağmen STK lar, beklenenin üstünde faaliyet gösterdiler. Kültür ve Turizm Bakanlığı, faaliyetlerini opera, bale ve tiyatro ile sınırlı sergiledi. Devlet imkânları ile ayakta duran Bakanlık imkânlarından yararlanan insan sayısı istatistik rakamları ile değil parmak sayısı ile ifade edilmektedir. Büyükşehir Belediyesi, İstanbul, Bursa gibi en çok faaliyet sergilemesi gerekirken, adından söz ettirmemektedir. Kısaca Ankara’da kültür, sanat alanında resmi kurumların esamisi okunmamaktadır. Varoşlarda oturan insanların kültür ihtiyaçları Bakanlıklarının ilgi ve çalışma alanına girmemektedir.
Ankara Büyükşehir Belediyesinin farklı ve son derece değişik bir kültür anlayışı ve uygulaması bulunmaktadır. Büyük Şehir Belediyemizin kültür anlayışı Moskova Sirki ile sınırlı dense yeridir. Geçtiğimiz dönemde kamuoyunun alakasına mazhar olan Büyükşehir Belediyesinin herhangi bir etkinliğini hatırlamıyorum.
Alt belediyeler, kayda değer faaliyetler yaptılar. Ama geniş anlamda hangi çerçeveye oturtmak lazım ileride başka bir yazıda ele almak daha uygun olacaktır. Özellikle Keçiören ve Mamak Belediyelerinin kültürel faaliyetleri ayrı bir yazı konusu.
Aslında kültürel faaliyetler Devletin aslî görevleri arasında bulunmaktadır. Bu görev toplumun maddi refahı ile manevî mirası arasında paralel bir gelişme sağlamak, ilmî gelişme ve ilerlemeyi o toplumun insanları için bir iç zenginliği kaynağı haline getirmek, geçmişin devamı olan şimdiki zamanın tarihî devamlılığını temin etmektir.
Plansız, rehbersiz, amaçsız lidersiz bir toplum birçok tehlikelerle karşı karşıyadır. Sözü edilen tehlikelerin başında kültür tasallutuna maruz kalmaktır. Kültürel saldırı karşısında hem kültür, hem tarih hem de manevî çözülme baş gösterir. Yabancı kültür istilasının egemen olduğu toplumlar, kimliksiz ve kişiliksiz bir hal almıştır.
Ankara’da STK lar yukarıda işaret edilen ve dikkat çekilen kültürel ve sosyal alanda kendilerine düşen görevi yapma çabasındadırlar.
Kültürel mevsimin sona ermekte olduğu bu günlerde iki STK nun hizmetlerinden söz etmekte yarar var. Mütevazı imkânlarla faaliyetlerini sürdüren Server Vakfı ve Birlik Vakfı Ankara Şubesi.
Gerek Server Vakfı’nın ve Gerekse Birlik Vakfı Ankara Şubesi’nin faaliyet ve yayınları hem ciddi, hem de kültürel boyutuyla kalıcı niteliktedir.
Server Vakfı, konferans, seminer, anma programları yanında yayınları ile dikkati çekmektedir. Server Vakfı faaliyetlerinin ciddi bir takipçisi bulunmaktadır. Mustafa Aydoğan yönetimindeki “Edebiyat Ortamı” dergisi, gençlere yönelik önemli bir boşluğu doldurmakta ve rehberlik görevini yerine getirmektedir. Özellikle yazma yeteneğine sahip gençler için bir mektep.
Birlik Vakfı Ankara Şubesi, bürokrasiye yönelik hizmet vermektedir. Haftalık seminerler ile siyasi ve kültürel alanda deneyim sahibi önemli kişilerle söz konusu tecrübeyi paylaşmak arzusunda olanları çarşamba günleri bir araya getirmektedir. Kamuoyu oluşumuna büyük katkıda bulunmaktadır.
Sözün burasında bir konuyu hatırlatmakta yarar var. Son birkaç yıldan beri İçişleri Bakanlığı derneklere proje bazında naktî yardım yapmaktadır. Üzülerek ifade etmek gerekiyor, dernekler böyle bir imkândan haberleri bulunmamaktadır.
Edebiyat, kültür, sanat alanında bir sezonu kapatırken, Ekim 2014 te açılması beklenen gelecek sezonda, temennimiz ve beklentimiz daha kapsamlı, daha aktif, herkesi ve kesimi kucaklayıcı kültür mevsiminin perde demesidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR