BAKAP'a iyi bakmak lazım
BAKAP Tarım Kampüsü’nün açılışı üzerinden yaklaşık bir buçuk ay geçti.
Başkan Mansur Yavaş, açılışın yapıldığı hafta önce ulusal basının Ankara temsilcileriyle, ardından yerel medyadan gazetecilerle iki ayrı buluşma gerçekleştirdi.
20 Eylül’de yapılan basın toplantısına ben de katıldım. Başkan burada 1 saati aşkın bir süre boyunca Ankara’da hayata geçirilen projeleri anlattı. BAKAP özelinde bir sunum yaptı.
Sunum sonrası soru-cevap etkinliği başladı. Ardından otobüslere bindirildik ve kampüsü gezmeye başladık. Öğrendiklerimizi iyice pekiştirdik.
O dönem yazıldı, çizildi. BAKAP uzun süre gündemde kaldı. Şimdi yavaş yavaş merkezden çekiliyor.
***
Bu ayın ilk yarısında Büyükşehir basının servis ettiği bir haber gördüm.
BAKAP’ta üretilen saman ve arpa kırıkları Ankaralı çiftçilere ücretsiz olarak dağıtılıyormuş. 25 farklı ilçede faaliyet gösteren 763 çiftçiye ve 8 depremzedeye yem desteği sağlanacakmış.
ABB Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Mekin Bey’e ulaştık. Randevu talep ettik.
Mekin Tüzün, Hayat Plaza’daki makamında ağırladı bizi. Muhabir arkadaşım Mikail Karaman ve başkan ile birlikte uzun uzun Avrupa’nın en büyük tarım kampüsünü konuştuk.
Basında daha önce yer almayan detayları birinci ağızdan dinledik. En çok hoşuma giden kısım öğrenciler ile ilgili düşünülen uygulamalar idi. Bu kısmı başkandan aktarayım, şöyle konuştu:
“Öğrencilere eğitimler verilecek. Çocuklar doğadan kopsun istemiyoruz. Hasat döneminde çocukları buraya çağıracağız. Hasatın nasıl yapıldığını bire bir görecekler. Toprağın ve suyun ne olduğunu onlara anlatacağız“
Güzel.
***
Kampüs içerisindeki yerli tohum bankasından bahsetmek lazım.
Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, BAKAP içerisine bir tohum bankası kurdu. 17 ilden 210 çeşit tohum toplandı. 2023 boyunca 35 yerel tohumun ekimi gerçekleştirildi. Ankara ekolojisine uygun tohumlar tespit edildi ve bu tohumlar üreticilere ücretsiz dağıtılacak.
Kampüse ayrıca biyoteknoloji laboratuvarı kurulacak. Tüzün, burada doku kültürü çalışılacağını ve tıbbi bitkilerden pazarı yüksek olanların çoğaltıp, çiftçilere dağıtılacağını söyledi.
Yerleşkeye 400 küsür kişilik bir konferans salonu yapılacak.
Tarım, veterinerlik, botanik ve farmakoloji kitaplarının yer alacağı bir kütüphane halihazırda kuruluyor.
60 yataklı bir misafirhane yapımı da planlar arasında.
* * *
20 Eylül’e dönelim. Yazı işleri müdürüm Adem Orman ile kampüsü gezerken alana yapılan yatırımın büyüklüğünden bahsetmiştik.
3,5 milyon metrekarelik devasa bir yer. Standartların çok üstünde bir proje.
Metin Tüzün konuşmasının bir kısmında, seçimi kazanmaları halinde kampüste yapmayı planladıkları işlerden bahsetmişti.
Kendisine aktarmasam da o an şöyle düşünmüştüm; kazanamazsanız ne olacak?
AK Parti’nin BAKAP için bir planı, projesi var mı merak ediyorum.
Merkezi yönetimin Ankara’yı kime emanet etmek istediğini yakın zamanda öğreneceğiz. Yerel seçimler yaklaştı, kazan kaynıyor. Bu soruları ilgililere yöneltme fırsatımız olacaktır.
Mevcut yönetim seçilmesi halinde kampüsteki işleri yukarıya taşıyacaktır, böyle öngörüyorum. Zaten baştan sona kendileri çalıştı, kendileri tasarladı.
Yönetim değişirse de benzer bir durumun olması lazım.
Kim kazanırsa kazansın BAKAP’a iyi bakılması lazım.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.