AÇIK EKRAN PASİF İÇİCİLİKTİR.
Teknolojinin hayatımızı kolaylaştırdığı bir gerçektir. Ancak, bilinçsiz kullanmanın özellikle gençler ve çocuklarda; sosyal gelişimde gerilik, düşünce süreçlerinde bozulma, kendine güven azalması, sosyalleşme bozukluğu, sinirli ve agresif olması görülmektedir.
Televizyon, bilgisayar, akıllı telefon ve internet teknolojileri günümüzde insanların olmazsa olmazları. Hayatımızı kolaylaştırıyor bir o kadarda zamanımızdan, sosyal hayatımızdan, ruhsal gelişimimizden özelliklede çocukların gelişiminden götürüyor. Her bir bağımlılık diğer bağımlılığı tetiklediği gibi teknolojiyi kullanırken bağımlılık gelişiyor hatta uyuşturucu, alkol gibi bağımlılıktan daha tehlikeli boyuta ulaşır.
Ekran bağımlılığı; İlişkilerimizi etkiliyorsa, defalarca azaltmak kısıtlamak istediğimiz halde artarak devam ediyorsak, ekrandan uzak olduğumuzda internet ile ilgili hayaller kuruyorsak, uzak olduğumuzda sinirli ve agresif oluyorsak, çevreden bu konularda uyarılar alıyorsak, ekran başında sınırsız zaman geçiriyorsak, aile iletişimi aksıyorsa artık ekran bağımlılığından söz edebiliriz.
Teknoloji bağımlılığı sürecinde; Vaktini teknolojik araç kullanarak geçiriyor temel ihtiyaçlarını yerine getiremiyor, kişi kendini kontrol etmek istediğinde kullanımı azaltmada başarısız olur ise, teknoloji ye çok zaman ayırdığı için işlerinde ve ilişkilerinde sorunlar yaşayabilmekte, teknoloji kullanımını alıkoyan her şeyden vaz geçer, yalanlar söylemeye neden olur.
Teknoloji kullanım süresi artığında çocuk ve gençlerde düşünce süreçlerinin bozulduğu, kişiler arası duyarlılıkların azaldığı ve genel sağlık düzeyinin düştüğü görülmektedir. Aynı zamanda obsesif, depresif, kaygılı, düşmanca, paranoid düşüncelerin arttığı gözlenmektedir.
Kış boyunca dışarısı soğuk diye evde eline telefonu, tableti verip avutuyorsanız, yazın ”Hadi Hava Güzel, dışarı çık” dediğinizde yoksunluk sendromuna girer.
Bu nedenlerden dolayı çocuklarımızı teknolojiden koruyalım. Zira, açık duran ekran pasif içicilik gibidir.