Teknoloji Hayat Kurtardı
Her geçen gün hayatımızın içine daha fazla giren teknoloji son zamanlarda hayat kurtarmaya da başladı.
Belki halen birçok kişi tarafından kullanımı sadece hayatı kolaylaştırmak olan teknolojik aletler son zamanlarda insan hayatını da kurtarır oldu.
Hatırlayacağınız üzere geçtiğimiz Mayıs ayında ABD’nin Florida eyaletinde tekneyle denize açılan dört balıkçı, kısa süre sonra şiddetli dalgalar yüzünden zor anlar yaşadı. Durum gittikçe ciddileşti ve sonunda tekne su almaya başladı. Bu noktada denizciler can yeleklerini giydiler ve yardım çağırmak için acil destek hattını aramaya çalıştılar. Ancak hem telefonlarının ekranları hem de parmakları sırılsıklam olduğu için bir türlü arama yapamadılar.İşte bu noktada balıkçıların yardımını Apple’ın sesli asistanı koştu. iPhone kullanan balıkçılardan biri Siri’den 911’i aramasını istedi. Sesli asistan bu talimatı hemen yerine getirdi ve bu sayede balıkçılar sahil güvenliğe ulaşmayı başardılar. Balıkçılar kısa süre sonra kurtarıldı.
Yine bir sesli asistan yardımı da yine Temmeuz ayında New Mexico’dan geldi. New Mexico Albuquerque'de Eduardo isimli bir kişi, kız arkadaşı ve onun kızıyla birlikte otururken bir konu üzerinde tartışmaya başladı ve kavga fiziksel bir hale dönüştü. Eduardo evde bulundurduğu silahı çekerek kız arkadaşını tehdit etmeye başladı. Bu sırada ev içerisinde "Polisi aradın mı?" diye bağırarak dolaşmaya başlayan Eduardo’nun bu sözleri, Google Home tarafından algılandı ve akıllı hoparlör polisi aradı. Bu olayda da evde bulunan yeni teknoloji sistemi polisi arayarak belki de sonu faciayla bitecek bir olayı önlemeyi başardı.
Diğer bir olay ise Danimarka’dan geldi. Danimarka’da otobüsten inen çocuk kendini bir anda yola attı bu sırada karşıdan gelen TIR çocuğa çarpmadan durabildi. Taşıdığı ağır yüke rağmen bu denli kısa sürede durmayı başaran TIR son zamanlarda Volvo ve Scaina gibi markaların özenle üzerinde çalıştıkları ve geliştirdikleri acil durumlarda frenleme sistemleri sayesinde gerçekleşti.
Yukarda verdiğim örnek olayların esas kahramanları teknolojin kendisi mi yoksa arkasında onu geliştiren mühendisler ve geliştiriciler mi? Esas taktiri hak eden kim?
Pek çoğumuz tarafından olumlu karşılanmasa da teknoloji artık hayatımızın her alanında karşımıza çıkmaya başladı. Kimi zaman hayatımızı kolaylaştıran kimi zaman kurtaran olsa da teknolojik aletlerin kullanımının sınırlandırılmasını talep edenlerin sayısı da bir hayli fazla.
Şimdilerde ise yapay zekaya sahip ( yani zamanla kendisine verilen komutları öğrenen ve tekrar edebilen) robotların hayatımıza gireceği tartışılmaya başladı. İnsanlığın yaşamda kullandığı her alanda bu kadar teknolojiyle donatılmış olması ise insanlığın esası olan yaşamayı kolaylaştırdığı düşünülen aletler tarafından sınırlandırılmaktadır. Burada önemli olan nota ise salt teknolojiyi kullanma değil tabi ki teknolojiyi kullanacağız, tabi ki zamana ayak uyduracağız ama zamana ayak uyduracağız diye onun esiri de olmamalıyız. Bilim her zaman ülkelerin geleceklerinde belirleyici olmuştur. Bundan sonra da belirleyici olacaktır. Bir de bu bilimsel ilerlemeyi ülkemizin kendi mühendisleri, kendi sanayicileri, kendi bilim insanlarıyla olduğu zaman daha da bir anlam kazanıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.