Uğur Kılıç

Uğur Kılıç

ŞAİRLER VE ÂŞIKLAR SEVGİ ŞEHRİ GÖLBAŞI’NDA

ŞAİRLER VE ÂŞIKLAR SEVGİ ŞEHRİ GÖLBAŞI’NDA

 

Uluslararası Kültür Dil ve Edebiyat Derneği, uluslararası platformda kültür, dil ve edebiyat ile ilgili çalışmalar yürüten bir sivil toplum kuruluşu. Bu kuruluş, dil, kültür ve edebiyat sahasında yaptığı ses getiren özgün çalışmalarla biliniyor. Kısa adı UKDE olan kuruluş bu hafta yine ses getirecek bir çalışmaya imza atmaya hazırlanıyor. UKDE 17-20 aralık tarihlerinde Ankara’da şiirin kalbinin atacağı büyük bir program yapacak: Uluslararası Başkent Şairler ve Âşıklar Şöleni.

 Uluslararası Başkent Şairler ve Âşıklar Şöleni’nin ana gayesi dünyanın acı, zulüm, savaş ile yoğrulmuş farklı coğrafyalarında yaşayan dünya şairleri ve âşıkları ile Türkiye’de yaşayan şair ve âşıklarımızı bir araya getirerek şiddet, baskı, savaş yerine; şiir aracılığıyla sevgi, dostluk ve kardeşlik dilinin bütün dünyaya yerleşmesine katkı sağlamak. Bu amaçla ilki Türkiye’nin başkenti Ankara’da düzenlenecek olan bu etkinliğin, her yıl savaş ve acının simgesi olmuş başka bir ülke başkentinde gerçekleştirilerek gelenekselleştirilmesi hedeflenmekte. Bu amaçla her yıl farklı bir başkentte düzenlenmesi planlanan etkinliğin adı “Uluslararası Başkent Şairler ve Âşıklar Şöleni” olarak belirlenmiş. Şair ve âşıkların her yıl, farklı bir başkentten dünyaya sevgi ve barış mesajı vermesi amaçlanmış.

Uluslararası Başkent Şairler ve Âşıklar Şöleni; Suriye, Filistin, Kırım, Doğu Türkistan, Kerkük gibi yıllarca savaşın ve çatışmaların ana merkezi olmuş ve olmaya da devam eden bölgelerden şair ve âşıkların katılımları ile yapılacak. Kan ve gözyaşının merkezinden gelen şair ve ozanlar, şiirleri vasıtasıyla Türkiye’deki şairlerle birlikte bütün dünyaya “sevgi, barış, kardeşlik” mesajları verecekler.

            Uluslararası Kültür Dil ve Edebiyat Derneği, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gölbaşı Belediyesi, Anadolu Kardeşlik Hareketi ve GRTC düşüncü kuruluşunun destekleriyle Sevgi Şehri Gölbaşı’nda 18 ve 19 Aralık tarihlerinde Uluslararası Başkent Şairler ve Âşıklar Şöleni isimli programları gerçekleştirecek. Etkinliğe 10 farklı ülke ve bölgeden şair ve âşık katılacak. Türk dünyasını temsilen Azerbaycan, Kerkük, Kırım, Doğu Türkistan ve Kosova’dan, mazlum coğrafyaları temsilen Filistin, Suriye, Mısır ve Hindistan’dan programda şiirleri okuyacak.

18 Aralık saat 19.00’da Türkiye’den Türk Dünyası’ndan ve Mazlum Coğrafyalardan toplam 18 şair, 19 Aralık’ta ise 9 âşık Gölbaşı Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezinde sahne alacak. İki etkinlik de TRT Avaz tarafından yayınlanacak. Etkinlikte ayrıca TRT Türk Sanat Müziği ses sanatçısı Bahadır ÖZÜŞEN sevgi ve kardeşlik şarkıları ve türküleri ile programa renk katacak.

            Program için Gölbaşı Vilayetler Evi Anadolu Salonu’nda 18 Aralık Cuma Saat: 16.00’da bir de basın toplantısı düzenlenerek şairler ve âşıklar tarafından bütün dünyaya “Sevgi ve Kardeşlik Çağrısı” yapılacak ve Sevgi ve Kardeşlik Bildirisi okunacak. Ardından şair ve âşıklar Mogan Gölü’ne beyaz güvercin uçurarak acı ve hüznün yılı olan 2015 yılının bittiği şu günlerde 2016 yılının Sevgi, Barış ve Kardeşlik Yılı olması temennisinde bulunacaklar.

Sevgi ve kardeşlik dini olan İslam’ın terör kelimesiyle aynı cümlede geçmesinin bile bizi derinden yaraladığı şu günlerde böyle bir etkinlikle UKDE, şairler ve âşıklar vasıtasıyla bütün dünyaya sevgi ve kardeşlik çağrısında bulunuyor. Uluslararası Kültür Dil ve Edebiyat Derneği, bir insanı öldürmenin bütün insanlığı öldürmekle eş değer tutulduğu İslam dininin insanların barış ve kardeşlik içinde yaşamasını salık veren bir din olduğu böyle bir programla tekrar hatırlatılmış oluyor.

Bizim medeniyetimiz ve inançlarımız dünyada mazlum ve mağdur kim varsa onun yanında olmayı gerektirir.  İngiltere’de de Filistin’de bir çocuğun ayağına taş değse bizim yüreğimiz sızlar. Paris’te masum insanlar bombalarla hayatını yitirdiğinde de Suriye’de üzerine bomba yağan Arap ve Türkmen kardeşlerimiz rahmeti rahmana kavuştuğunda da biz aynı hissiyatla yas tutarız.

2016 yılına sayılı günlerin kaldığı şu günlerde yeni yılın acıların dindiği, mazlumların güldüğü, muhacirlerin ülkelerine döndüğü, annelerin evlatlarını kurşun ve bombalarla kaybetmediği, savaş ve çatışmaların son bulduğu bir yıl olmasını diliyor, şair ve âşıklarımıza başkentimize hoş geldiniz diyoruz.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR