Şemsettin Toprak

Şemsettin Toprak

SAĞLIK

SAĞLIK

Kıymetli Okur, sizlerle Habervaktim Gazetesindeki ilk buluşmamızda “Sağlık” konusunu ele almak istedim. İnsan hayatının en önemli kavramlarından hatta en önemli kavramı olan Sağlık ve Sağlıklı bir birey olabilmek günümüz şartlarında kolay değildir. Bunu en baştan belirtmek isterim.

 Hekimlerimizin Fiziki ve Ruh sağlığı olarak 2’ye ayırdığı kavrama yaşamımız boyunca her an dikkat etmemiz gerekmektedir. Bir insanın sağlıklı olabilmesinin en temel şartı kendi bedenini iyi tanıması ve kendisine zarar verecek olan şeylerden uzak durmasıdır. İnsanın bedenini tanıyabilmesi yaş olgunlaştıkça olabilecek bir şeydir. Kendisine zarar verebilecek şeylerden uzak durması ise küçük yaşlarda başta anne-baba ve büyüklerin tavsiyelerine uyarak gerçekleşebilir.

Milenyum çağını yaşadığımız şu günlerde Küresel Dünya’nın bizlere sunduğu teknolojik imkanlardan da faydalanarak Sağlık konusunda bir çok bilgiye anında ulaşabiliyoruz. Dişimizi nasıl fırçalamamız gerektiğinden tutunda, hangi meyve-sebze insan cildine iyi geliyora kadar çok geniş bir alanda bilgiye ulaşmak mümkün. Fakat buralardaki bilgilerden istifade ederkende yine dikkatli olmamız gerektiğini bilmemiz gerekir. Teknolojiden faydalanmanın yararı kadar zararıda olabiliyor maalesef…

Ruh sağlığımızı korumanın en önemli unsuru düşünmek ve okumaktır. Okumaktan kastım kitap,gazete,dergi v.s ne imkanımız varsa. Okumak hem bizleri çevremizdeki gereksiz işlerden ve  konulardan uzak tutar hemde beyin hücrelerimizin devamlı harekette kalmasını sağlar . Evimizin, Çevremizin, iş yerimizin, kullandığımız kişisel eşya ve nesnelerinde temiz ve bakımlı olması sağlımızı korumamızın önemli bir parçasıdır. “Aslan yattığı yerden belli olur” atasözünün temeli sağlıktır. İnsanın Sağlıklı bir alanda yaşaması gerektiğinin vurgusudur. Yeme – içmemize dikkat etmek, gazlı ve katkılı içeceklerden uzak durmak, sigara ve alkol gibi temel zararlı maddeleri kullanmamak da sağlığımız için hayati öneme sahip işlerdir. Şu 3 temel unsur ile yazıma son vermek istiyorum. Kalın sağlıcakla…

1 – Hastalığımıza ilk teşhisi Mahallemizdeki Aile hekimlerine giderek belirlemek

2 – İlaç ve antibiyotikleri Hekim kontrolü ve bilgisi dışında kullanmamak

3 – Küçük yaştaki çocuklarımızın kullanmak istediği zararlı besinleri, içeçekleri onlardan zorla uzaklaştırmak değil, onlara o tür şeylerin zararlarını anlatarak kullanmalarını kesmelerini sağlamamız gerektiğini unutmamak..

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
SON YAZILAR