Milletlerarası temasın ekonomiye etkisi -1
Milletlerarası temasların kaçınılmaz olduğunu, bu temasların inkâr edilemez ve kaçınılmaz olduğunu daha önceki yazılarımda ele almıştık. Bu hafta bu milletlerarası temasların ekonomiye olan etkisi üzerine düşüncelerimi ifade edeceğim.
Milletlerin oluşumunu etkileyen faktörler olan coğrafya, tarih, bireylerin tabiatla olan ilişkileri ve bireylerin irsi yapıları farklıdır. İşte bu farklılıklar milletleri de kendilerine özgün ve farklı kılmıştır. Birbirlerine ikiz derecesinde benzeyen ikinci bir milletin var olması mümkün değildir. Sosyal yaşamın çok faktörlü ve çok biçimli yönünün olması, dünya üzerinde farklı milletlerin doğmasına neden olmuştur. Tabi bu farklılıklar sadece sosyal, kültürel değil aynı zamanda ekonomik bir farklılık da oluşturmuştur.
Milletlerin birbirlerinden farklı olduklarını söyledik fakat benzer coğrafi yapıdan yaşayan, benzer tarih ve tarihi tecrübelere, benzer ortak kültür ve değerlere sahip olan veya çok fazla sosyal ve kültürel temaslarda bulunan ülkeler ve milletler arasında benzerlikleri de görmek mümkündür. Fakat birebir başka milletin kopyası gibi benzer olması söz konusu değildir.
Günümüzde teknolojik gelişmelerle milletler arası temaslar giderek artmaktadır. Bu durum milletler arasında ortak tehlikeler ve endişeler yaratmış, benzer tehlikelere maruz kalan milletler ve ülkeler birbirlerine yaklaşmış ve birbirilerine olan ihtiyaçları artmıştır. Böylece milletlerarası çatışmalar karakter değiştirmiş, bloklar arası çatışmalara dönmüştür. Bu durum bize gösteriyor ki, günümüzde milletler kendi aralarında kendilerine has ekonomik politikalar oluşturmaktadır. Fakat bunların dışında tüm bloklardan aforoz edilen, yalnız bırakılan milletlerinde varlığı söz konusudur.
Haftaya kaldığımız yerden devam edeceğiz.
Selametle…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.