Hüseyin Taklacı

Hüseyin Taklacı

KURBAN KESMENİN FAZİLETİ

KURBAN KESMENİN FAZİLETİ

Kurban Yüce Allah'ın (C.C) rahmetine yaklaşmak için ibadet niyeti ile kesilen özel hayvandır. Kurban bayramı günlerinde (ilk üç günde) böyle Allah rızası için kesilen kurbana (Udhiyye), bunu kesmeğe de "tazhiye" denilir.

Kurban Bayramında ibadet niyeti ile kurban kesmek, hür, mukîm (yolcu olmayan), müslim ve  zengin kimseye vacibdir. Zenginden maksad, temel ihtiyaçlarından başka, artıcı olsun olmasın, en az iki yüz dirhem Gümüş değerinde bir mala sahib olan, fitre vermekle yükümlü olan kimselerdir.

Kurban kesme günlerinde (kurban bayramının ilk üç gününde) kurban kesmeğe gücü varken kurban kesmeyip de sonra fakir düşse, buradaki vücub üzerinden düşmüş olmaz.

Kurban kesme yükümlülüğü için, İmam Azam ile İmam Ebû Yusuf'a göre, akıl ve büluğ şart değildir. Bundan dolayı zengin olan bir çocuğun veya bir delinin malından bunların velisi kurban keser. Bu çocuk veya bu mecnun o kurbanın etinden yer. Geri kalan kısmı da, elbise gibi aynından faydalanacakları bir şeyle değiştirilir. Fakat İmam Muhammed'e göre, kurban yükümlülüğü için akıl ve büluğ şarttır. Bundan dolayı çocukların ve mecnun olanların mallarından kurban kesilmesi gerekmez. Fetva da buna göredir. Velileri onlar adına mallarından kesecek olsalar, kurban bedelini onlara ödemeleri gerekir. Ancak bir kimsenin kendi malından çocuğu için kurban kesmesi mendubdur.

İmam Malik ile İmam Şafiî'ye göre; kurban vacib değil, müekked bir sünnettir.

Vacib olan kurban görevi, Hak yolunda fedâkarlığın bir nişanıdır, Yüce Allah'ın verdiği nimetlere karşı yapılan bir şükürdür. Bunun sonucu da sevaba ulaşmak ve birtakım belâlardan korunmaktır. Şu gerçek de bilinmeli ki, insanların ihtiyaçları için yeryüzünde yüz binlerce hayvan kesiliyor. Fakat bunlardan yalnız durumları yeterli olanlar yararlanıyor.

Kurban Bayramında ise, Hak rızası için birçok hayvan kesiliyor. Bunların etlerinden ve derilerinden çok fakir kimseler de yararlanıyor. İktisadî olan mesele, dinî ve ahlâkî bir mahiyet kazanıyor. Şahıs menfaati yerine toplumun menfaati bulunmuş oluyor. Bunun için kurban kesilmesi, İslâma ait insanî ve sosyal büyük bir fedakârlık demektir.

Kurban kesilmekle, kesilen hayvanların sayısı çok artmış olmaz; çünkü kurban kesilen günlerde kasapların kestiği hayvan sayısı azalır ve böylece o günlerde aynı miktar hayvan kesilmiş olur. Kendi zevkleri için her gün binlerce hayvanın kesilmesini çok görmeyenlerin, senede bir defa Allah rızası için bir miktar hayvanın muhtaçlar yararına olarak Kurban adı altında kesilmesini çok görmeleri, doğrusu büyük bir düşüncesizliktir.

Bilinmelidir ki Hazreti Allah C.C yarattığı hiç bir canlıyı rızıksız bırakmadı ve bırakmaz. Otlara besleneceği güneşi veren Cenab-ı Allah, hayvanlara yiyecekleri otları, insanlara da beslenecekleri etinden sütünden fayda sağlayacakları hayvanları, meyveleri, sebzeleri yaratmıştır. ayrıca onlardan faydalanırken israfçı olmamamızı, fakiri, yetimi, öksüzü unutmamamızı emretmiştir. Şimdi dünyanın bir çok yerinde hayvanlar zevk için, yemek, giyim, sanayi için bin bir eziyetlerle öldürülürken, sırf Allah'ın rızasını kazanmak, yoksulu doyurmak için kesilen Kurbanlara, şimdilerde bazı kesimlerin söylediği laflara da bi bakın! Halbu ki, Alemlere Rahmet Peygamber Efendimiz S.A.V bir adamı, ayağını koyunun yüzüne koymuş, koyun kendisine gözünün ucuyla bakarken, onu kesmek üzere bıçağını bilerken gördü ve: 
“Bundan önce bıçağını bileyemez miydin, yoksa koyunu iki defa mı öldürmek istiyorsun buyurdu.” (Taberanî) Yine Hz. Peygamber efendimiz s.a.v bıçağı keskinleştirmeyi ve hayvandan gizlemeyi emredip: 
“Sizden biri hayvan kestiğinde çabuk kessin” buyurdu. (İbn-i Mace) işte güzel dinimiz hayvanlara bile eziyet etmeden onların düşüncelerini bile gözeterek kurban kesmeyi emrediyor. Bu yazımızın sonunda Peygamber Efendimiz S.A.V 'in bir kaç hadis-i şeriflerini hatırlatmak isterim ki, hem Kurban ibadetini hayvanları öldürmek zanneden zihniyet idrak etmeye çalışsın, hem de Kurban bayramında Kurban ibadetini yerine getirecek olanları bazı hususlara dikkat etmeye çalışsın.

“Şüphesiz ki Allah her şeye karşı iyiliği yazmıştır (emretmiştir). Bu nedenle öldürürseniz iyi şekilde öldürün ve hayvan kestiğinizde kesimi iyi yapınız. Sizden hayvan kesecek kimse bıçağını iyice keskinleştirsin ve keseceği hayvana eziyet vermesin.” (Müslim) 
“Kurbanlarınıza iyi davranınız; zira onlar kıyamet günü sizin binekleriniz olacaktır.” (Gunyet’üt Talibin) 
İbn Sirin anlatıyor: 
Ömer (ra) kesmek için koyunu ayaklarından çekip sürükleyen bir adam görünce ona: 
“Yazıklar olsun sana! Koyunu ölüme güzel götür.” dedi. (Nesâi, Hâkim)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR