Günümüz ekonomi sistemleri ve İslam
Bu hafta İslam ekonomi sisteminin, günümüz de kullanılan ve istişaresi yapılan ekonomi sistemleriyle bağdaştıran kesimlere hitaben birkaç şey söylemek istiyorum.
Bazı çevreler, İslamiyet’in, meşru ve helal yoldan kazanılmış mülkiyete saygı duyması, miras hukukunu ve hakkını tanıması, fiyatların serbest piyasada ki arz ve talep durumuna göre yeniden ücretlendirilmesine izin vermesi gibi hususlara bakılarak, İslamiyet’i liberal ve kapitalist bir sistem olarak göstermek istemektedirler. Yine bazı çevreler, İslamiyet’in, ‘mülk Allah’ındır’ ölçüsünü, zenginin malında fakirin hakkı vardır ilkesiyle zekât emri, faiz yasağı olması ve yapanları suçlamasını görünce İslamiyet’in sosyalist sistemle benzerliğini savunanları da görüyoruz. Diğer taraftan bazı kesimler İslamiyet’in müdahaleci özelliğini, Beyt-ül Malı bir devlet baba anlayışıyla ve otoritesiyle hiçbir sınıf ve zümre ayırmadan ihtiyaç sahiplerine dağıtması, devletin de bir müteşebbis ve yatırımcı olarak meydana çıkması, bütün sosyal tabakaların ekonomik hayattan eşit pay almasını temin edici bir otorite haline getirmesini anlayanlar da faşizm ile benzerliğini savunacaklardır. Tabi bunlar birer zan ve yanlış düşünceden öteye gidemez.
İslamiyet’i liberal kapitalist bir sistem olarak düşünenler de, sosyalist ve marksizm’e benzetenler de veya faşist bir doktrin olarak ele alanlar da yanılmış ve çok yanlış düşünceler içine düşmüşlerdir.
İslam ekonomisi tamamen realist ve ilahi bir sistemdir. İnsanlığın, sosyalizm ve komünizmde bulamadığı adaleti, liberalizm ve kapitalizmde bulamadığı hürriyeti, faşizmde bulamadığı devlet anlayışını tezatsız bir sentez içerisinde İslam’da mevcuttur. Şanlı Peygamberimiz ve onun yüce ashabı, İslam Ekonomi sistemini, öyle bir ahenkle insanlık için geliştirdiler ki, Asr-ı Saadet insanlık tarihinin en aziz hatıra ve ümitleri ile doldu. Bugün kullanılan ekonomik sistemlerin elinde ıstırap çeken beşeriyete, Asr-ı Saadeti yaşatacak olan yüce kadronun olmuşmasının ve bu kadroyu sosyal ve ekonomik sistem çerisinde ciddiyetle araştırmanın vaktidir.
Selametle…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.