El işi mobilyaya destek
Ankara siteler, mobilya üretiminde önemli bir merkez olup istihdam düzeyi ve işletme sayısı itibari ile ülkemizde ilk sırada gelmektedir. Ankara’da mobilya sektörünün ilk yoğunlaştığı merkez Siteler olmuştur. Siteler 1960'lı yıllarda kurulmuş olup, bugün 5000 dönüm arazi üzerinde faaliyet gösteren büyük bir sanayi bölgesidir. Bölge küçük ve orta ölçekli mobilya üretimi ve satışı yapan birçok işletmeyle, diğer hizmet sektörü işletmelerini barındırmaktadır. Sitelerdeki kayıtlı firma sayısı 16 bini aşmaktadır. Ancak bunlar çoğunlukla mobilya üretimi yapan emek yoğun işletmelerdir.
Bu işletmelerde zor şartlar altında yetişmiş, yetişmesi yıllar alan, yavaş yavaş kaybolmaya başlayan el işi masif mobilya ve tarihi dokusu olan ahşap yapıları yapan usta ve sanatkâra sahip çıkılmasını istiyoruz
Bir ülkenin kalkınmışlık düzeyini belirlemede kullanılan en önemli ölçütlerden biri o ülkenin sahip olduğu insan kaynaklarının niteliğidir. Bu doğrultuda, değişen koşullara uyum sağlayabilen sorun giderebilen, çevresi ile iyi iletişim kurabilen, takım çalışması yapabilen mesleğinin gerektirdiği temel bilgi ve becerilere sahip yetişmiş iş gücüdür.
ekonomileri güçlü ülkelerin dünyada söz sahibi olmalarında, nitelikli insan gücünün itici katkısı birinci etkendir.
Sitelerin mobilyacı Usta ve Sanatkâr esnafları, Ankara’nın ekonomik faaliyetleri arasında gerek yurt içi gerek Yurt dışı pazarlara ürün sunumuyla, mobilyacılık sektöründe oldukça önem arz etmektedir.
Siteler mobilya sektörü ülkemizin mobilya alt yapısının oluşmasında ve sektöre yeni sanatkâr ve ustanın yetiştirilmesinde bir eğitim yuvası misyonunu da üstlenmiş durumdadır.
Doğal ahşap ve masif El işçiliğine dayanan ve kendine özgü tasarımlarıyla öne çıkan siteler aynı zamanda üreticiden direk olarak tüketiciye ürün sunabilme ve müşteri ile de birebir iletişim kurabilme şansına sahiptir.
Bu durum siteler mobilya sektörünün pazardaki tüketiciyi daha iyi tanıma fırsatı da yaratmaktadır ve tüketicinin istek ve ihtiyaçlarını en uygun sunumların hazırlanmasında önemli bir avantaj sağlamaktadır
Her birinin birer ekol olduğu bilinen bu sanatkârlardan yararlanılmasına, geleceğin Ustalarını yetiştirmesi için üniversitelerde, Sanat Okullarında, Mesleki Eğitim Merkezlerinde, Belediyelerin açmış olduğu kurslarda ders vermelerinin sağlanmasının gereği bugün daha iyi hissedilmektedir.
Bunun yapılması halinde mobilya mesleğindeki yetişmiş Sanatkâr usta ihtiyacının karşılanacağı meslekteki gelişmenin önünün açılacağı bilinen bir gerçektir.
Mesleğe yıllarını vermiş Ustalarımızın, fabrikasyon seri üretim yapmadıkları tamamen emeğe dayanan el işçiliği mobilyalar, sanatsal değeri olun tarihi yapıları yaptıklarını, bu nedenle korunmaya alınmış mesleklerde olduğu gibi kendilerine destek çıkılması gerektiği mesleki bir zorunluluktur.
El işi mobilyanın ihracat sansını da çok yüksek yurtdışından talebi fazla, döviz
girdiler ininde ülkemizde kalmasını İstiyoruz.
Bu sanatkârların kolay yetişmediği, yetişmelerini yıllar aldığı, yetişmemesi halinde tarihi dokuları olan yapıları ve sanatsal değeri olan mobilyaları yapacak ustaların bulunamayacağı sıkıntısının çekileceği ortadadır. Ahi evren ilkeleri ile yetişen bu ustaların diğer nesillere de bu ilke ve esnaflık ahlakını vermelerine imkan verilmelidir.
Kendi işyerlerinde sanatlarını icra eden bu ustaların yaptığı el işi mobilyalardan KDV nin kaldırılması, SPOTAJIN DÜŞÜRÜLMESİ, Korunmaya alınmış mesleklere verilen tüm desteklerin bu Sanatkârlara da verilmesi, mesleğimizin geleceği için bu ustaların korunması, Kollanıp gözetilmesi, her türlü destek ve teşvikin verilmesi gerekmektedir.
Önlerinin açılabilmesi için devletten bu tür teşvik ve destekleri bekliyoruz. El işi yapan mobilyacı esnafımızın kendi yağı ile kavrulmaya çalışan küçük kobiler olduğu korunmaya alınmış mesleklerde olduğu gibi desteklenmeleri gerekmektedir. Küçülmenin en son aşamasında olan bu işyerlerinde ustalar, Mesleklerini baba oğul olarak sürdürmektedirler. Desteklen memeleri halinde el işi mobilya üreten işyerleri ve ustalığının tükenmeye yüz tutmuş meslekler arasına girmeye aday olduğu görünen bir gerçektir. 18.08.2015
HÜSEYİN TAKLACI
ANKARA MOBİLYACILAR ODASI BAŞKANI
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.