Ankara'da Zehra Okulları Açılırken
Ankara’da açılacak olan Zehra okullarıyla ilgili söyleyeceklerim bu seçim atmosferinde tüm partilerin kulağına küpe olması gereken bilgiler içeriyor.
Partiler açıkladıkları projelere ‘Yüzyılın Projesi’ sıfatını kullanarak dikkat çekmek istiyorlar. İşte Zehra okulları ise bir vaat değil şu an Ankara Batıkent’te yüzyıllık bir projenin hayata geçirilmiş ilk adımı olarak karşımızda duruyor.
Ankara’da eğitim öğretime hazırlanan Zehra okulları Bediüzzaman’ın formüle ettiği dinsizliğe, yobazlığa ve ırkçılığa panzehir olacak Medresetüz Zehra kavramından yola çıkıyor. Medresetüzzehra projesi akli bilimlerle dini bilimleri mezceden yani birbirlerine rakip olarak görmeyen tam tersi barıştıran bir proje. Ahlak ve bilimi yan yana götüreceklerini ifade eden ‘aklın ışığı kalbin nuru’ sloganıyla yola çıkıyorlar. (Medresetüzzehra nedir diyenlere Türkiyenin en büyük sivil toplum kuruluşu Eğitim Bir Sen’in ‘Egitime Bakış’ adlı akademik dergisinde yazdığım ‘Medresetüzzehra ve Eğitimde Bağımsızlık’ başlıklı yazımı tavsiye ederim. Yazı birçok internet sitesinde de bulunmaktadır.) Bediüzzaman’ın yapılmasını çok arzu ettiği projenin diğer bir özelliği ise Türkçe, Arapça ve Kürtçe gibi dillere yer vermesi. Gerçi bu projeyi devlet Kürtçe seçmeli dersler, Kürtçe dersi için üniversitelerde bölümler açarak bir parça yürürlüğe koydu. Yani artık eğitim dünyasında orjinalliği kalmadı.
Ankara’da Zehra okullarını açan ekip Van’da depremin onca olumsuz şartlarına rağmen 1 yıl gibi kısa sürede Hürriyet eğitim kurumlarını, Vanlıların deyimiyle üniversite kampusu gibi bir alanda kurmuşlar. Şu anda TEOG’ dan YGS, LYS’ ye kadar birçok alanda parlak sonuçlara imza atıyorlar.
Şimdi Ankara’da tecrübeli öğretmenlerle kuracakları kadrolarıyla ulusal ve uluslararası alanda başarılara imza atmak istiyorlar.
Artık hayatımızın merkezinde yer alan teknolojinin hızından dolayı 10 yıl öncesinin eğitim anlayışı ve müfredatı da çocuklarımızı geleceğe hazırlamaya yetmemektedir.
Milli eğitim bakanlığından tutun özel okullara kadar eğitim dünyasının farklı arayışlara girmesinin de sebebi budur.
Bilindiği gibi dünyada artık akademik başarı kadar değerler eğitimine de önem veriliyor yani dünyanın en iyi tıp ya da bilgisayar profesörü olun eğer ahlaksız yada sahtekarsanız titrinizde mesleki becerinizde hiçbir işe yaramıyor.
Zehra okullarının idari işleriyle ilgilenen Mahsum Demir’in anlattıklarından sonra manevi anlamda eğitimlerinin çok iyi olduğunu gördüm peki teknolojik anlamda durumları nasıldı. 3D teknolojisiyle yapılmış en zorlu ders konularının gösterildiği sınıf ortamına aldı bizleri. 3D gözlüklerimizi takarak insan vücudunu tanıtan bir konuyu izledik. Doğrusu çok etkileyici bir deneyimdi. Adeta birebir yaşayarak öğreniyorsunuz. Sinemada belki bu tecrübeyi yaşayanlar ne demek istediğimi anlayacaklardır. Bu teknolojik gelişmenin altında yatan en büyük güç elbette ki Fatih projesinin getirdiği açılımdır. Şimdi tüm özel okullar devlet okullarında başlayan akıllı tahta tablet tecrübesini kendi okullarına en iyi düzeyde taşımaya çalışıyor.
Peki daha çok sanal ortamlarda eğlenerek gerçekleştirilen bu eğitimlerle iş bitiyor mu? Elbette hayır. Bence öğrencilere sadece soru çözme değil sorun çözme becerisi kazandıran eğitim sistemleri başarılı olacaktır.
Ayrıca çocuklarımızı eğlenerek öğrensin derken onları sadece eğlenen, tüketen değil üretici, buluşçu bireyler olmasını da sağlamalıyız.
Bilgisayarlı eğitimde çocukları bekleyen tehlikeler de yok değil. İlaç nasıl ki fazla kullanıldığında tam tersi etki yapıp kullananı zehirlerse teknolojiyle eğitimi de ölçülü vermek gerekir. Zaten eğitim teknolojileri bir araçtır asla amaç olamaz.
Günümüz eğitimcilerin ve velilerinin işi zor çünkü onların bilmediklerini de bilen aletleriyle evlerinde bekleyen afacanlar yeni dünyaları bizden daha hızlı keşfetmektedirler. Hükümetin bu konuda yaptığı Fatih projesi açılımı toplumu ve eğitim camiasını bu konuda iyi motive etti bundan sonra yapılacak iş tüm bu dijital platformlarda çocuklarımıza gönül rahatlığıyla izletebileceğimiz değerler eğitimine göre dizayn edilmiş videolar, kısa-uzun çizgi filmler, oyunlar üretebilmektir.
Allah tüm eğitimcilerimize kolaylık ve sabır versin.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.