Yeni eğitim öğretim yılından kırtasiyeciler umutsuz
Ankara Kitap ve Kırtasiyeciler Esnaf Odası Başkanı Müslüm Küçükarzuman, zincir marketlerin kırtasiye satışlarına başlaması ile birlikte bu yıl da yeni eğitim öğretim yılı öncesinde umutlu olmadıklarını ifade etti.
Okulların açılmasına sayılı günler kala bir açıklama yapan Ankara Kitap ve Kırtasiyeciler Esnaf Odası Başkanı Müslüm Küçükarzuman, “Kırtasiyeciler olarak 2023-2024 eğitim öğretim yılından hiç umudumuz yok. İçinde bulunduğumuz ağır şartlardan dolayı ürünlerimiz yine raflarda kalacak, ekonomik anlamda büyük kayıplar yaşayacağız.” dedi.
FİYATLAR GEÇEN SENEYE GÖRE 4 KAT ARTTI
Oda Başkanı Küçükarzuman, “11 Eylülle okullar açılıyor. Ondan bir hafta önce de intibak anlamında anaokulları açılıyor. Ailelerin kitap kırtasiye alma dertleri, biz kırtasiyecilerin de satış çilemiz başladı. Çünkü bugün itibariyle son veriler, geçen yıl ile bu yıl arasında, bir yıl öncesine göre fiyatlarının yüzde 400 arttığını gösteriyor. Geçen yıl bin TL’ye mal olan, içinde defter, kalem, silgi, kalemtraş, boya kalemleri gibi birçok okul malzemesi bulunan bir öğrencinin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak bir çanta kırtasiye ürünü bu yıl 4 bin TL’yi buluyor. Sınıf büyüdükçe çantanın da maliyeti büyüyor. Tırmanan enflasyon ortamı fiyat artışlarını kaçınılmaz hale getirdi.” diye konuştu.
İKİNCİ EL YAYGINLAŞIYOR
Velilerin ve öğrencilerin ikinci el ders kitapları ve yardımcı kitaplar ile kırtasiye malzemesi almak için arayış içerisinde olduğunu dile getiren Küçükarzuman, “YKS ve LGS’ye hazırlanacak çocukların bu yılki okul masrafları çok daha büyük olacak. 2. el piyasası başladı. Dünyada hazırlık ve sınav kitapları konusunda ikinci el sadece Türkiye’de var. Bundan sonra ikinci el daha da hız kazanacak. Şu an liseye geçiş sınavına hazırlanan 8. sınıf öğrencisinin LGS’ye hazırlanırken konu anlatımlı soru bankası bir kaynak kitabı 400-450 TL. Diğer taraftan 12. sınıf öğrencisinin üniversiteye hazırlanırken kaynak hazırlık kitaplarının maliyetleri aldı başını gitti. Fakat buradaki esas sıkıntı; müfredat devamlı değişiyor. İkinci el kitaplar da bir anlamda verimli bir çözüm olmuyor.” görüşünü ifade etti.
KİTAP SATIŞINA İZİN VERİLMESİN İSTİYORUZ
Okullarda özel kitap satışlarının olduğunu, test ve yardımcı kitap adı altında öğrencilerden para toplanarak aşırı derecede kitap aldırıldığını vurgulayan Küçükarzuman, “Okullarda yasal bir yönü bulunmayan kitap satışına izin verilmemesini istiyoruz ve bu anlamda ilçelerimizde milli eğitim müdürleri ile devamlı toplantılar yapıyoruz. Okulların ticarethane olmaması gerekiyor. Okul kitapları ve yardımcı kaynak kitaplar okulların yanındaki kitap ve kırtasiyecilerden temin edilmeli.” dedi.
KIRTASİYE ÜRÜNLERİNDE DE KDV ARTIŞI OLDU
Kırtasiye ürünlerinde kitapta olduğu gibi KDV’nin kaldırılması gerektiğini ifade eden Küçükarzuman, “Kırtasiye ürünlerinde yüzde 18 olan KDV yüzde 20’ye çıktı. Kırtasiyeciler olarak eğitim sistemine, öğrenci ve öğretmene hizmet ediyoruz. Kitapta olduğu gibi kırtasiyede de KDV yüzde sıfır olmalı. Bu durumdan bu yıl başlayacaklarla birlikte 20 milyon öğrenci etkileniyor. Öğrenci hareketliliği Türkiye ekonomisine çok önemli katkı sunuyor, ekonomik bir döngü oluşturuyor. Bu sektör içerisinde de maalesef yüzde 20 olan KDV sorunu bir an evvel çözülmeli.” şeklinde konuştu.
“ZİNCİR MARKETLER KIRTASİYE ÜRÜNÜ SATMAMALI”
Sektörün son yıllarda çözüm bekleyen en önemli sorununun kırtasiyeci olmadıkları halde zincir marketlerin kırtasiye ürünleriyle ilgili kampanyalar düzenlenmesi ve yine bu ürünlerin satışını yapması olduğunu dile getiren Küçükarzuman,“Zincir marketlerde kırtasiye ürünlerinin satışından dolayı kırtasiyecilerimiz olumsuz etkilenmektedir. Mahalle aralarına kadar giren zincir marketlerin kırtasiye ürünleri satışından dolayı büyük ekonomik kayıplar yaşıyoruz. Her sokak başında yer alan zincir marketler yaklaşık 22 ana kalemde esnafın kanını emiyor. Tüm zincir marketlerde kırtasiye ürünlerinin satışının yasaklanması için gereğinin yapılmasını, kangren hale gelen sorunun çözümü için yetkilileri konuya duyarlı olmaya ve esnafın geleceği anlamında adım atmaya davet ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
ABB’DEN KIRTASİYE DESTEĞİ
Bu yıl da Başkent Kartlarına yüklenen bakiyeler ile ihtiyaç sahibi ailelere kırtasiye desteğinde bulunulacağını ve bu ödemelerin yalnızca kırtasiye ve eğitim hizmeti veren esnafın dükkanlarında kullanılabileceğini anımsatan Küçükarzuman, sözlerine şöyle devam etti: “Geçen yıl Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından eğitim giderlerine katkı adına ihtiyaç sahibi 185 bin öğrencinin ailelerinin Başkent Kartlarına 300 TL olmak üzere toplamda 54 milyon TL yardımda bulunuldu. Bu kartlar Ankara'da sadece kitap ve kırtasiyecilerde geçerli oldu. Bu yıl da bu projeyi aynen gerçekleştireceğiz ve bu amaçla Ankara Büyükşehir Belediyemiz ile görüşmelerimiz devam ediyor. Kampanyamız ile ihtiyaç sahibi ailelerin çok yüksek genel kırtasiye giderlerinin karşılanmasında az da olsa bir katkıda bulunmuş olunacak. Bu anlamda duyarlı yaklaşımlarından dolayı Ankara Büyükşehir Belediyemize teşekkür ediyorum.”
KIRTASİYE ÜRÜNLERİ KIRTASİYECİDEN ALINMALI
Kırtasiyecilik sektörüne çok uzun yıllar hizmet vermiş ATO Kırtasiye ve Kitap-Dergi Satıcıları ve Kopyalama Merkezleri Meslek Komitesi Başkanı Yaşar Dindar da konuşmasında şunları kaydetti: “Kırtasiye kırtasiyeciden alınır. Kırtasiyeciler olarak kaliteye ödün vermeyen bir hizmet sektörüyüz. Kırtasiyecilik işinin bir arkası, altyapısı var, bu iş sadece sezonda yapılacak bir iş değil. Kırtasiyecilik uzmanlık gerektiren bir iş. Her önüne gelen kırtasiyecilik yapmamalı. Binlerce şubesi olan zincir marketlerin yanı sıra artık konfeksiyon mağazalarında da kırtasiye ürünlerinin satışının yapıldığını görüyoruz. Sorun çözüleceğine kırtasiyeciler iyice köşeye sıkıştırılmış, değersizleştirilmiş durumda. Acilen bir çözüm üretilmeli ve daha fazla mağduriyet yaşanmasına izin verilmemeli.”
Faruk Gökyurt / gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.