Eskiyen bayramlar mı?

Eskiyen bayramlar mı?

Ramazan-ı şerif'in son günlerinde akıllarda hep aynı cümle yayılıyor: nerede o eski bayramlar! Gelmiş geçirmiş diye tabir edilen orta yaşlı kesimin gördüğü bayramları şimdiki günümüzden beklentileri dolayısıyla bu söz akıllara oturdu.

Eskilerin sıkça kullandığı bu cümle artık o kadar dile yapıştı ki şimdiki nesil bile sanki eski bayramları görmüşçesine bu cümleyi söylüyor. Peki, sizce eskiyen bayramlar mı bizler miyiz? Bayramın eskimesi normal olarak olamazken eskiyen bizler olduk. İnsanlık eskidi, insanlık değişti, insanlık bitmeye geldi. Bayramı tam anlamıyla yaşayan kesim oranı belkide gözle görülemeyecek kadar azaldı.

Bayrama eaki değerini veren kesim kırsal kesim insanlarıyla kaldı. Köydeki hayatta ne kültür değişti, ne tutulan oruçlar ne de bayramlar. Şehirdeki hayatta ise ne oruç tutuldu, ne ahlak kaldı, ne kültür, ne de bayramlar. Çocuklarımıza bayramlarda neler yapılır, neler yapılması gerekir gibi konuları öğretmezsek bizler de,

- “ah ah nerde o eski bayramlar!”

diyen kısım arasına gireriz. Bir çocuğa bırakılacak miras önce saygıyı aşılamak, kültürünü anlatmak, dini değerlerini öğretmek, bayram gibi gelenek göreneklerine sahip çıkması gerektiğini söylemektir. Etrafınızda kaldı mı hiç bayramlaşmaya giden aileler? Eğer bu soruya evet diyorsanız şanslı kesimdesinizdir.

Aslında herkes kendi ailesindeki bayramda yapılması gerekenleri yapsa eski bayramlar diye anmak durumunda kalmayız. Bayramlarımızı yok etmeyelim. Kültürlerimizi, değerlerimizi, benliğimizi yok etmeyelim. Sahip çıkmak bizlere birşey kaybettirmez aksine kazanan taraf oluruz. Tuttuğumuz oruçları bayramla taçlandıralım. Herkese şimdiden hayırlı bayramlar diliyorum.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.