Yaratılış ve ölüm nedir? İşte İslam'da cennete gitmenin yolları

Yaratılış ve ölüm nedir? İşte İslam'da cennete gitmenin yolları

Canlı ve cansız tüm varlıkların Allah tarafından var edilmesine yaradılış denir. Ölüm ise Kur'an-ı Kerim'e göre ahiret yolculuğunun başlangıcıdır. Peki yaratılış nedir? Ölüm nedir? Cehennem nedir? İslam'da cennete gitmenin yolları neler? İşte detaylar...

Canlı ve cansız tüm varlıkların Allah tarafından var edilmesine yaradılış denir. Ölüm ise Kur'an-ı Kerim'e göre ahiret yolculuğunun başlangıcıdır. Peki yaratılış nedir? Ölüm nedir? Cehennem nedir? İslam'da cennete gitmenin yolları neler? İşte detaylar...

yaratilis.gif

YARATILIŞ NEDİR?

Kuran'ın yaratılış ile ilgili olarak insana sunduğu bilgiler Allah'ın sonsuz kudretinin en belirgin tezahürlerindendir. Yaratılışın sırlı ve dehşetli hikayesinin peşine takılmak insanın rabbi karşısında ki aczini ikrar etmesi olduğu kadar rububiyet ve uluhiyet nurunun nedenli sonsuz ve inançsızların ağızları ile söndüremeyecekleri kadar muhteşem olduğunun kabulüdür.

Soğutan korunmak için elbiselere bürünen sıcaktan bunalan hastalıklar karşısında güçten düşüveren insan kendisi ile ilgili pek çok şeyi kontrol edemezken bütün arz sırlı bir biçimde Allah'ın kudretine boyun eğmekte gökyüzündeki bulutlar engin mavilikleri ile ufka doğru uzanıp giden denizler hep onun koyduğu kanunlar çerçevesinde varlıklarını sürdürmekte güneş ve ay belli bir döngüye tabi olarak itaat edilecek yegane kudrete lisanı hal ile işaret etmektedir.

Karmaşık olduğu kadar ahenkli bir nizamın bilimle çözümlemeye çalıştığımız üzerine teoriler kurduğumuz kainatın ve canlıların yaratılışına dair bu efsunlu hikaye merak duygumuzun en gözde konusu olmaya devam etmektedir. Allah kainatın yaratıcısı ve hakimidir, bütün kainatı var eden hiç bir yorgunluk duymayan Allah'ın gökleri ve yeri ikisi arasında bulunanları hak ve hikmete uygun olarak ve belli bir süre için yaratmış olduğu ayrıca her şeyi yoktan var ettiği gerçeği böylece gözler önüne sermektedir.

Kuran'ın yaratılış ile ilgili anlatımı yer yer gündüzden süzülen ışık huzmeleri ile yoğrulmakta yer yer gecenin karanlıklarına boyanmaktadır, o geceyi ve gündüzü de yarattı geceyi karanlık gündüzü aydınlık yaptı göklerin ve yerin yaradılışında gece ile gündüzün bir biri ardına gidip gelmesinde akıl sahipleri için apaçık bir ibret vardır.

yaratilis-2.gif

ÖLÜM NEDİR?

Her canlı ölümü tadacaktır, sözlükler ona hayatın zıttı gücünü kaybetmek bitmek tükenmek hissiz kalmak deruni uyku bir alemden diğer aleme intikal etmek ve ruhun bedenden ayrılması gibi farklı farklı anlamlar verse de Rasulullahın ifade ettiği gibi insanoğlunun tamamının doğumdan sonraki tek gerçeğidir ölüm aslında ölüm sadece insanoğlunun değil dünya üzerinde bulunan bütün canlıların ortak kaderidir, varlık sahnesinde bulunan her şey günün birinde ölmeye mahkumdur.

Alemleri yaratan Cenabı Hak Kuranı Kerimde çok kez bahsetmiştir ölüm gerçeğinden deki, kaçıp durduğunuz ölüm muhakkak ki sizi bulacaktır ve nerede olursanız olun sağlam ve güçlendirilmiş kaleler içinde bulunsanız bile ölüm size ulaşacaktır. Nisa 78 ayet buyrularak ölümün kaçınılması mümkün olmayan bir gerçek olduğu vurgulanmaktadır, hatta Yüce Allah bu durumda yer yüzünde ki bütün canlılar için geçerli olduğunu her canlı ölümü tadacaktır, ifadeleri ile tekrarlanmıştır. Ölüm Yüce Allah'ın kanunudur ve bu nedenle de onu değiştirmeye onun dışında hiç kimsenin gücü yetmez aramızda ölümü taktir eden biziz ve biz önüne geçilebileceklerden değiliz ölümü muhakkak sende öleceksin onlarda ölecekler şeklinde Peygamber Efendimize ve onun ümmetine hatırlatan da bizzat ta Cenabı Haktır.

Allah Rasulü de ölüm hakkında ümmetini her fırsatta uyarmıştır. Nitekim sahabeden İbn Ömer şöyle anlatmaktadır, Rasulullah ile birlikte idim ensardan bir adam gelerek Peygamber Efendimize selam verdi sonra şöyle dedi, Ey Allah'ın resulü müminlerin hangisi daha faziletlidir Hz Peygamber ahlak bakımından en güzel olanları buyurdu sonra adam müminlerin hangisi daha akıllıdır diye sordu Hz Peygamber ölümü en çok hatırlayanları ve ölümden sonrası içinde en güzel şekilde hazırlananları işte onlar en akıllı olanlardır, şeklinde cevap verdi ümmetini çok seven ve bu nedenle de ümmeti için sık sık ellerini açıp Allah'a dua eden sevgili Peygamberimiz onlara ölümden sonra kötü akıbetle karşılaşmamaları için dünyalarını Allah'ın istediği istikamette tanzim etmeleri tavsiyelerinde bulunmuştur. Necip fazılın dediği gibi Ölüm güzel şey budur perde ardından haber hiç güzel olmasaydı ölür müydü peygamber.yaratilis-3.gif

CEHENNEM NEDİR?

Fani dünya hayatı sona erdiğinde her kesin amellerinin karşılığının göreceği kıyamet günü Allah'u Teala cehenneme girecek olan kullarının azap bakımından en hafif olana şöyle seslenir, Yer yüzünde bütün mallar senin olsaydı bu cezadan kurtulmak için onların hepsini feda eder miydin, beklemediği korkunç sonla karşılaşan ve bir kurtuluş çaresi arayan bu kul evet diye cevap verir bunun üzerine alemlerin rabbi halbuki ben daha dünyaya gönderilmeden bundan daha kolay olanını senden istemiştim bana ortak koşmamanı fakat sen yüz çevirdin ve bana ortak koşmakta ısrar ettin diyerek onu cezası ile baş başa bırakır, insanın dünyadaki algısında çok uzak olan bu ahiret yurdu onun anlayabileceği şekilde sunulmuş ve bunun dünya hayatındaki tecrübeler esas alınmıştır. Rasulullah ashabına sizin ateşiniz cehennem ateşinin yetmiş parçasından biridir, buyurmuş ashab ya Rasulallah dünyadaki bu ateş azap için yeterli olurdu diye karşılık verince de Allah Rasulü cehennemde bu ateşin üzerine her biri dünya ateşi sıcaklığında altmış dokuz kat daha ilave edilmiş buyurmuştur. Dünya ateşine bile dayanamayan insanın bundan daha şiddetli olan cehennem ateşine hiç tahammül edemeyeceğini ifade etmiştir. Cehennem üst üste katlar şeklinde bir çok bölümden oluşmuştur derin dipsiz bir çukur etrafı kalın duvarlar ile çevrili bir zindandır, uzaktan bakıldığında kaynaması ve uğuldaması duyulan yan yana renk değiştirmiş sonunda siyah ve karanlık bir hal almış doymaz bir ateş kaplamış her bir yanını. Öylesinde doymaz bir ateştir ki o cehennemi uzaktan gördüklerinde onun korkunç kaynamasını ve uğultusunu duyarlar dünyada yaptıklarını hatırlayarak bu azabın içerisine gireceklerini anlarlar ve kaçacak yer bulamazlar, işte o zaman kendileri için yedi kapı vardır cezalarını çekmek üzere cehenneme bölük bölük sevk edilen inkarcılar kapılara vardıklarında cehennemi bekleyen melekler vardır.

CENNETE GİTMENİN YOLLARI

Aslında her şey insanın yaratılışı sonrasında Allah Teala'nın melek ve cinlerden ona secde etmelerini istemeleri ile başladı. Allah'ın kendisine öğrettiği bilgi sayesinde onlara üstünlük sağlamış fakat şeytan bunu bir türlü kabul etmeyerek kibirlenmişti. Aslında bütün bunlar insanı eğitmek üzere ilahi hikmet gereği ortaya çıkmış birer vesile idi Kuranın Hz Peygamber Efendimize bildirdiğine göre cennete gitmenin olmazsa olmaz şartı imandır, cennet nimetlerine ancak Allah'a ve Peygamberlerine iman edenler erişecektir.

Allah Rasulü şöyle buyurur, Ey ebu said kim rab olarak Allah'tan din olarak islamdan ve Peygamber olarak Muhammed'den razı olursa ona cennet vacip olur iman esasları kuşkusuz insanı cennete sevk eden en temel unsurlardandır, Salih amellerin başında Allah'u Tealanın yapın dediklerini yapmak uzak durun dediklerini terk etmek vardır dedik nitekim islamın emrettiği namaz, oruç, zekat gibi ibadetleri yerine getireceğini ifade eden bir sahenin arkasından Hz Peygamber eğer sözünde durursa cennete gider buyurmuştur.

İbadetlerin ise cennete götüren yönüne dikkat çekmiştir, Rabbiniz Allah'a karşı sorumluluğunuzun bilincinde olun beş vakit namazınızı kılın ramazan ayında orucunuzu tutun mallarınızın zekatını verin yöneticilerinize itaat etin ve böylece rabbinizin cennetine girin. Cennete giden yolda insanın maddi ve manevi fedakarlıktan sakınmaması cenneti hak etmesi için gereken ilahi rahmete bir vesiledir.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.