Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan basın toplantısı: "Projeleri hayata geçiriyoruz"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan basın toplantısı: "Projeleri hayata geçiriyoruz"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nda basın toplantısı gerçekleştirildi. Gerçekleşen toplantıda sürdürülebilir kentsel ulaşım projeleri, hedefleri ve gelecek vizyonu hakkında açıklamalarda bulunuldu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nda sürdürülebilir kentsel ulaşım projeleri, hedefleri ve gelecek vizyonunda günde geleceği hakkında basın toplantısı gerçekleştirildi. Kentleri ve belediyeleri sürdürülebilir ulaşım tedbirleri almaya teşvik eden ve kentsel hareketlilik konusunda farkındalık oluşturmayı amaçlayan Avrupa Hareketlilik Haftası sebebiyle gerçekleşen toplantıda konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü ve Ulaştırma Sektörel Operasyonel Program Otoritesi Başkanı Burak Aykan, “Geldiğimiz aşamada da bununla ilgili olarak şu anda halihazırda 10 belediyeyle projelerimizi devam ettiriyoruz” dedi.

ualst.jpg

“PROJELERİ HAYATA GEÇİRİYORUZ”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü ve Ulaştırma Sektörel Operasyonel Program Otoritesi Başkanı Burak Aykan, “Ulaştırma sektörel operasyonel programı, tam üyelik sürecinde ulaştırma alanında ülkemize tahsis edilen ve kısaca IPA olarak adlandırdığımız AB fonlarının programlandığı belgedir. USOP ile IPA fonlarının kullanılacağı öncelikli alanlar ve proje faydalanıcıları belirlenmekte buna göre projeler hazırlanmakta ve uygulanmakta. Bu çerçevede, IPA fonlarını öncelikli projelerimizde kullanarak, ulaştırma alanında Avrupa Birliği ile entegrasyonu artıracak ve aynı zamanda ülkemizin ulaştırma politikalarına hizmet edecek projeleri hayata geçiriyoruz” şeklinde konuştu.

39 BELEDİYEDEN 51 PROJE TEKLİFİ

Proje geliştirme çalışmaları sonucunda 39 belediyeden toplamda 51 proje teklifi geldiğini belirten Aykan, “Bu noktada, USOP’un beş temel eylem alanından biri olan kentsel ulaşım devreye giriyor. Kentsel ulaşım eylem alanının temel faaliyetlerinden biri de sürdürülebilir kentsel ulaşım planlarının hazırlanması. 2018 yılı Kasım ayında 81 İl Belediyesine yönelik açılan proje teklif çağrısı ile Belediyelerden Skup başta olmak üzere kentsel ulaşım alanında hazırladıkları proje teklifleri alınmıştı. Proje teklif çağrısı sürecinde Belediyeler için bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Bugüne gelen süreçte ise pek çok Belediye ile proje geliştirme, ihale belgesi hazırlama ve IPA projesi uygulama konularında çalışmalar yapıldı. Bu çalışmalarımızın sonucunda 39 belediyeden 51 proje teklifi geldi. Dolayısıyla, USOP uygulaması ile ülkemizde Bakanlığımız öncülüğünde Skup konusunda bir atılım döneminin başladığı söylenebilir. Skuypların hazırlanması ve bu süreçte yürütülen tüm tanıtım ve farkındalık artırıcı faaliyetler ile Skup sahibi Belediyelerimiz başta olmak üzere ülkemizde hareketlilik, toplu taşımanın kullanımı, mikro hareketlilik, bisiklet kullanımı ve yayalaştırma alanlarında yeni bir bakış açısı oluşmaya başlayacak” ifadelerini kullandı.

“HAZIRLIK ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR”

Aktif olarak 10 belediye ile çalışmalara devam ettiklerinin altını çizen Aykan, “Eylül 2023 tarihi itibariyle, USOP kapsamında Ankara, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Trabzon, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyeleri ile Düzce Belediyesinin Skup projeleri onaylanmıştır. Ankara, İstanbul, İzmir, Kocaeli ve Trabzon Skup projelerinin ihaleleri tamamlanarak proje uygulama süreçleri başladı. Düzce Skup projesi ise ihale aşamasında. 6 Şubat 2023 tarihinde yaşadığımız Kahramanmaraş merkezli büyük deprem felaketi sonrasında Kahramanmaraş İlimizin durumu ve ihtiyaçları göz önüne alınarak Skup projesi revize ediliyor. Mersin, Gaziantep ve Denizli Büyükşehir Belediyelerimizle yürütülecek Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) projelerimizde de ihale hazırlık çalışmaları devam ediyor. Geldiğimiz aşamada da bununla ilgili olarak şu anda halihazırda 10 belediyeyle projelerimizi devam ettiriyoruz” sözlerine yer verdi.

“ULUSLARARASI FİNANSMANA ERİŞİM KOLAYLAŞIYOR”

Belediyelerin proje sayesinde uluslararası firmalara erişiminin kolaylaştığını ve yeni birliği fırsatı oluştuğunu vurgulayan Aykan, “USOP kanalıyla verilen destekle hem Bakanlığımız hem de Belediyelerde bilhassa insan kaynağı anlamında ciddi bir birikim ve tecrübe oluşmuş durumda. Sürdürülebilir kentsel hareketlilik konusu da bu birikim ve tecrübenin en etkin biçimde kullanılabileceği alanlardan birisi. Bu çerçevede hem belediyeler için yeni iş birliği ve ortaklık fırsatları ortaya çıkıyor hem de belediyelerin uluslararası finansmana erişimi kolaylaşıyor” dedi.

“İLBANK İLE BİRLİKTE ÇALIŞACAĞIZ”

Projede İLBANK ve Türkiye Belediyeler Birliği ile birlikte çalışacaklarını söyleyen Aykan, “IPA 2 döneminin uygulama açısından son yıllarına gelindi. Mevcut finansman kaynakları halihazırda programlanmış durumda, finanse edilecek projeler belirlendi. Dolayısıyla bundan sonra Skup projeleri için IPA 3 fonları ve diğer AB kaynakları kullanılabilecek. IPA 3 döneminde Avrupa Komisyonu yeni bir yaklaşım geliştirdi. IPA 2 uygulamasından farklı olarak hibe ve uluslararası kredilerin birlikte kullanıldığı çerçeve projeler ile sürdürülebilir kentsel hareketlilik alanında fon sağlıyor. IPA 3 dönemi 2022 programlaması kapsamında yine Bakanlığımızca yönetilecek Türkiye'deki Büyükşehir Belediyelerinde Sürdürülebilir ve Akıllı Hareketliliğin Geliştirilmesine Destek Projesi’nde İLBANK ve Türkiye Belediyeler Birliği ile birlikte çalışacağız” ifadelerine yer verdi.

“YÜRÜTMEYİ PLANLADIĞIMIZ PROJELER VAR”

Projelerin arkasından yeni projelerin de beraberinde gelmesini beklediklerini dile getiren Aykan, “Avrupa Komisyonunca onaylanan proje kapsamında 15 milyon Avro IPA fonu ve 200 milyon Avro dış kaynaklı kredi kullanılarak Büyükşehir Belediyelerinin sürdürülebilir kentsel hareketlilik projelerine destek verilecek. IPA 3’ün diğer programlama yıllarında da sürdürülebilir kentsel hareketlilik projelerinin yer alması için Bakanlığımızca çalışmalar yürütülüyor. IPA 3 döneminde, farklı kurum ve kuruluşların ulaştırma alanında yürüteceği projeleri de destekleyeceğiz. Bu çerçevede, Avrupa Komisyonunca onaylanması durumunda, Millî Eğitim Bakanlığı ile sürücülerin eğitimi ve İçişleri Bakanlığı ile trafik kazalarının önlenmesi amacıyla yürütmeyi planladığımız projeler var. Bu projelerin de bir an önce başlamasını ve yeni iş birliklerini beraberinde getirmesini umuyoruz” diyerek sözlerine son verdi.

Rüveyda Aslıipek / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.