Tarımda lisanslı depo dönemi geliyor: Ürünler daha güvenli korunacak
TÜRİB Genel Müdürü Ali Kırali tarım sektörü temsilcileri için düzenlediği toplantıda, “Lisanslı depolar sayesinde, ürünlerimiz aynı kalite ve standartta korunabilir ve depolama sürecinde yerinden nakledilmeden alınıp satılabilir’’ dedi.
Ticaret Bakanlığı ve TÜRİB tarım sektöründeki verimliliği ve gıda güvenliğini artırmak amacıyla lisanslı tarım depolarını teşvik eden stratejiler üzerinde çalışmaya devam ediyor. Lisanslı tarım depoları, tarım ürünlerinin uygun koşullarda depolanmasını sağlayan sistem, çiftçilere de ürünlerinin elinde kalmaması için büyük avantaj sağlıyor.
Lisanslı tarım depoları, modern depolama altyapısı ve teknolojisi ile donatılan tesisler olarak hizmet veriyor. Bu depolar, sıcaklık, nem ve diğer çevresel faktörleri kontrol altında tutarak tarım ürünlerinin kalitesini koruyor. Ayrıca, zararlı organizmaların ve haşerelerin ürünlere zarar vermesini engellemek amacıyla özel koruma önlemleri alınıyor.
KAPASİTE ARTTI
‘‘TÜRİB faaliyete geçtiğinde 4 milyon ton olan saklama kapasitesi 4 yılda 2 katın üzerinde arttı’’ diyen Kırali, ‘‘Temmuz 2023 itibariyle 9,2 milyon tona ulaşarak Türkiye hububat rekoltesinin 4’de 1’ini saklama kapasitesine ulaşmıştır. Buradan yapacağımız çıkarımla Türkiye’de alınıp satılan hububatın yaklaşık 4’de 1’i TÜRİB’de işlem görmektedir. Bu durum gıda güvenliğinin yanı sıra derin ve likit bir piyasada işlem gerçekleştirme konusunda önemli bir gelişmedir’’ ifadelerinde bulundu.
TİCARET BAKANLIĞI’NIN ROLÜ
Lisanslı depolar, Ticaret Bakanlığı tarafından verilen lisanslarla faaliyet gösterdiğini söyleyen Kırali, ‘‘Depoların gözetimi de Ticaret Bakanlığı tarafından sağlanıyor. Depolarda bulunan ürünlerimiz ‘Lisanslı Depoculuk Tazmin Fonu’ güvencesiyle garanti altındadır. Lisanslı Depoculuk Tazmin Fonu, lisanslı depoların muadillere karşı yükümlülüklerini yerine getirmemesi sonucu oluşan zararların %100’ünü tazmin etmekle sorumludur’’ diyerek depolardaki denetimlerde Ticaret Bakanlığı’nın rolü hakkında bilgi verdi.
17 ÜRÜNE İZİN
Ürün belirlemedeki kriterler taleplere göre şekilleniyor diyen Kırali, ‘‘An itibariyle 17 ürün işleme açık durumdadır. Diğer bir deyişle lisanslı depolar tarafından 17 ürüne izin verilmektedir. Bu ürünler; Buğday, mısır, arpa, ayçiçeği tohumu yanısıra çavdar, çeltik, fasulye mercimek, nohut, tritikale, soya fasulyesi, yulaf, Antep fıstığı, fındık, kuru kayısı, pamuk ve zeytindir. Ayrıca zeytinyağı, kuru üzüm, kanola ve süt ürünleri gibi farklı ürünleri de kapsama almak için çalışmalar sürdürülmektedir’’ şeklinde konuşarak izin verilen ürünleri sıraladı.
Türkiye'nin lisanslı tarım depoları stratejisi, tarım ürünlerinin güvenli ve etkili bir şekilde depolanmasını sağlamayı amaçlayarak tarım sektörünün gelecek için sürdürülebilirliğini ve verimliliğini artırmayı hedefliyor. Bu adım, hem çiftçilere hem de tüketicilere olumlu etkiler sağlamayı amaçlayan önemli bir girişim olarak göze çarpıyor.
Mikail Karaman/ www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.