Şehrin yüzde 70’i yok olmuştu: Hiroşima olayının 78’inci yılı

Şehrin yüzde 70’i yok olmuştu: Hiroşima olayının 78’inci yılı

Hiroşima’ya atom bombası atılmasının 78. yıldönümünde gözler nükleer silahlara sahip ülkelere çevrildi. 6 Ağustos 1945'te, ABD tarafından Hiroşima'nın üzerine atom bombası atılarak şehrin yüzde 70’ini yok edilmişti.

Hiroşima’ya atılan atom bombası; birçok filme, belgesele ve edebiyat eserine konu oldu. Dünyanın tanıklık ettiği bu acı olay, aynı zamanda nükleer silahın ilk defa bir ülke üzerinde kullanılması, binlerce insanın yaşamını yitirmesiyle ve yine binlerce insanın daha doğmadan sakat kalmasıyla sonuçlanarak tarihe geçti.

Hiroşima faciası, nükleer silahların modern dünyanın en büyük güvenlik endişelerinden biri olduğunu gözler önüne serdi. Dünyadaki siyasi gerilim, silahlanma yarışları ve terör tehditleri, nükleer silahların varlığını daha da tehlikeli bir hale getirdi. Bu olaylar ışığında nükleer silahların tarihine, günümüzde hangi ülkelerin nükleer programa ve silahlara sahip olduğuna bir göz atalım

a1.png

NÜKLEER SİLAHLARA SAHİP OLAN ÜLKELER

Nükleer silahlar, 20. yüzyılın ikinci yarısında geliştirilen ve insanlığın karşı karşıya kaldığı en ölümcül silah sistemlerinden biridir. İlk nükleer silah, 1945'te Amerika Birleşik Devletleri tarafından Hiroşima ve Nagasaki'ye atılan bombalardır. Bu iki saldırı, savaşın sonunu hızlandırdı, ancak aynı zamanda on binlerce masum insanın acımasızca ölümüne ve radyasyon hastalıklarının yayılmasına neden oldu.
Soğuk Savaş döneminde, ABD ve Sovyetler Birliği arasındaki rekabet nükleer silahların sayısını hızla artırdı ve dünya, iki süper gücün çatışma potansiyeli ile tehdit altında kaldı. Daha sonra diğer ülkeler de nükleer silah sahibi oldu, böylece küresel nükleer tehdit daha da genişledi. İşte nükleer programlara ve silahlara sahip olan ülkeler:

a3.png

ABD

- Nükleer Silah Sayısı (Tahmini): 3,750 adet (2021)

- İlk Test: 1945 (Trinity Testi)

- NPT Tarafı: Evet (Ancak nükleer silahlarını azaltma taahhüdü)

- ABD, tarihte ilk nükleer silahı geliştiren ve kullanan ülke olmuştur. Halen aktif olarak nükleer silah üretimi ve modernizasyonu devam etmektedir.

a4.png

RUSYA (eski Sovyetler Birliği)

- Nükleer Silah Sayısı (Tahmini): 4,490 adet (2021)

- İlk Test: 1949 (SSCB)

- NPT Tarafı: Evet (Ancak nükleer silahlarını azaltma taahhüdü)

- Rusya, Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından varlığını sürdüren nükleer silah gücüdür. Sovyetler Birliği, ABD'den sonra dünyadaki ikinci nükleer silah sahibi ülkeydi.

a6.png

ÇİN

- Nükleer Silah Sayısı (Tahmini): 350 adet (2021)

- İlk Test: 1964

- NPT Tarafı: Evet (Ancak nükleer silahlarını azaltma taahhüdü)

- Çin, nükleer silah sahibi beş ülke arasında yer almaktadır. Nükleer programını, Sovyetler Birliği'nden teknoloji ve malzemeler alarak başlatmıştır.

FRANSA

- Nükleer Silah Sayısı (Tahmini): 290 adet (2021)

- İlk Test: 1960

- NPT Tarafı: Hayır

- Fransa, nükleer silahları bağımsız olarak geliştiren ve sahip olan ülkeler arasında yer almaktadır. Nükleer programını güvenlik ve bağımsızlık nedenleriyle sürdürmektedir.

İNGİLTERE

- Nükleer Silah Sayısı (Tahmini): 215 adet (2021)

- İlk Test: 1952

- NPT Tarafı: Evet (Ancak nükleer silahlarını azaltma taahhüdü)

- Birleşik Krallık, ABD ve Sovyetler Birliği'nin ardından dünyanın üçüncü nükleer silah gücüdür. Nükleer silah programı, ABD ile yapılan işbirliği sonucunda başlatılmıştır.

HİNDİSTAN

- Nükleer Silah Sayısı (Tahmini): 156-200 adet (2021)

- İlk Test: 1974

- NPT Tarafı: Hayır

- Hindistan, nükleer programını bölgesel güvenlik endişeleri ve stratejik denge gerekçeleriyle başlatmıştır.

PAKİSTAN

- Nükleer Silah Sayısı (Tahmini): 165-200 adet (2021)

- İlk Test: 1998

- NPT Tarafı: Hayır

- Pakistan, Hindistan'ın nükleer silah sahibi olmasının ardından kendi nükleer programını başlatmıştır.

KUZEY KORE

- Nükleer Silah Sayısı (Tahmini): 20-30 adet (2021)

- İlk Test: 2006

- NPT Tarafı: Hayır

- Kuzey Kore, uluslararası toplum tarafından büyük endişe kaynağı oluşturan bir ülkedir. Nükleer silah programını gizlice yürütmekte ve defalarca denemeler gerçekleştirmiştir.

Nükleer programlar ve silahlar dünya barışını tehdit eden en büyük unsurlardan biri olarak kayda geçiyor. Bu programlar her ne kadar stratejik bir öneme sahip olsa da bu silahlar var oldukça insan hayatı ve dünya barışı tehlike içinde olacak.

Mikail Karaman/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.