Merhamet nedir? Merhamet ne anlama gelmektedir?

Merhamet nedir? Merhamet ne anlama gelmektedir?

Merhamet, kelime anlamı olarak acımak ve insaflı davranmak manalarını taşır. Aynı zamanda kalp inceliği ve gönül yumuşaklığı da denilebilir. Peki, Merhamet nedir? Merhamet ne anlama gelmektedir? İşte detaylar:

Merhamet, Allah'ın rahman isminin bir yansımasıdır. Bütün varlıklar Allah'ın engin rahmeti ile çepeçevre kuşatılmış yokluktan varlığa çıkışları ilk yaratılışları rahman ve rahim olan Allah'ın rahmetinin tecellisi olmuştur. Allah'ın rahmetinin ne kadar derin şefkatinin nedenli nihayetsiz olduğunu bilmekteyiz. Öte yandan Allah'ın rahmetinin insanların kalplerine koymuş olduğu yerli yerinde zarar ve ziyan ile bitecek bir içgüdüdür. Peki, tam manasıyla Merhamet nedir? Merhamet ne anlama gelmektedir? Tüm detaylar haberimizde:

merhamet-3-001.jpg

MERHAMETİN TİMSALİ: ‘ANNE’

İnsanlar arasında merhametin timsali annelerdir. Annelerdeki merhamet, Allah'ın rahmetinin en somut tezahürüdür. İnsanlığa merhameti öğreten Hz. Peygamber efendimiz şefkati sadece insanlarla ya da kendisine tabi olan müminlerle sınırlı değildi. O hayvanlara karşı davranışlarında da merhamet dolu olup bunu her fırsatta tavsiye ederdi. Resulullah’ın bildirdiği üzere; “Allah'ın rahmeti, yüz parçaya ayırdı. Doksan dokuz parçasını yanında alıkoydu. Bir parçasını ise yeryüzüne indirdi. İşte bu bir parça rahmet sebebi ile bütün mahlûklar birbirine rahmetli davranırlar hatta yavrusunu emzirirken basıp da zarar verme korkusu ile bu rahmetin eseri ile ayağını kaldırır. Bütün mahlûkat birbirine bu sayede merhamet eder. Vahşi hayvanlar ve kuşlar birbirine bu yüzden acırlar.

merhamet-2.jpg

Allah'ın kâinata ve yeryüzüne insana engin değer bir merhametle muamele ettiği unutulmamalıdır, çünkü merhamet ve şefkat insanı asıl merhamet sahibi olan Allah'a yaklaştırmakta ve ona dost yapmaktadır. O halde gayesi Allah'a yaklaşmak olan yolu merhametli olan merhametli ve şefkatli olmaktan geçer.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.