İslam’da nazar nedir? İnsanda nazar nasıl oluşur? Nazarı ne yok eder?

İslam’da nazar nedir? İnsanda nazar nasıl oluşur? Nazarı ne yok eder?

Nazar, kelime anlamı olarak bakış ve görüş anlamına gelir. Aynı zamanda göz değmesi manasında da kullanılır. Peki, İslam’da nazar nedir? İnsanda nazar nasıl oluşur? Nazarı ne yok eder? İşte detaylar:

Nazarın ortaya çıkışı tam olarak bilinmemekle birlikte, nazar inancı tarih öncesi dönemlere kadar uzanmakta ve İslam öncesi Arap kültüründe de var olduğu bilinmektedir. Kur’an-ı Kerim’de yer alan Kalem suresinin son ayetinde de göz değmesinden gerçekliğine değinilmektedir: “O inkar edenler zikri, Kur’an-ı işittikleri zaman neredeyse seni gözleri ile devireceklerdi. Hala da kin ve hasetlerinden hiç şüphe yok o bir delidir derler.” Peki, İslam’da nazar nedir? İnsanda nazar nasıl oluşur? Nazarı ne yok eder? Tüm detaylar haberimizde:

nazar-1.jpg

NAZARIN KAYNAĞI NEDİR?

Eğer Allah’IN (C.C) koruması olmasaydı ona bir fenalık yapacaklardı. Yüce Allah tarafından Felak suresinde ve haset ettiği zaman hasetçinin şerrinden Allah'a sığınırım denilerek, bizzat kendisine sığınılmasını emretmesi ile nazar arasında bir ilgi söz konusudur. Nazarın asıl kaynağı haset duygusudur. Bu duyguda düşmanlık, kin ve intikam mevcuttur. Nazarın etki düzeyinde haset duygusunun şiddeti çok önemlidir.

nazar-2.jpg

NAZARDAKİ ‘HASET’ GERÇEĞİ

Haset duygusu ne kadar çok şiddetli olursa nazarın gücü de o kadar şiddetli olur. Nazar, gayri ihtiyari vukuu bulduğundan az ya da çok her insanda vardır. Ama güçleri, etkileri ve devamlılıkları değişiklik gösterir. Bazen gıpta, özenme, imrenme gibi dostça duygular hatta ebeveynlerin çocuklarını sevgi ile nazara sebep olabilir.

Yani nazar iyi niyetli insanlardan da çıkabilir. Nazar kötü insanlardan çıktığında ise daha etkili ve olumsuz bir sonuç doğurur. En kötü nazar; inançtan yoksun, Allah sevgisinden mahrum, kalpleri haset ve kin duyguları ile dolu aç ruhlu insanlardan gelir. Esasen nazarı besleyen şeyde Allah resulünün iman ile bir arada bulunmayacağını söylediği haset duygusudur. Sonuç olarak nazar değmesi insani bir gerçekliktir.

Bu gerçekliğin olumsuz sonuçlar doğurması ise önemli bir ölçüde haset duygusundan kaynaklanmaktadır. Bu yüzden başkasına ait imrenilecek bir güzellik ve bir başarı gördüğünde Müslümana düşen, ona haset etmek yerine ona hayır duada bulunmaktır.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.