İslam dinine göre sabır nedir? Sabır nasıl bir şey?

İslam dinine göre sabır nedir? Sabır nasıl bir şey?

Kelime manasına göre sabır, öfke doğuracak bir şey karşısında bile öfkelenmeme durumu manasını taşır. İslam dininde ise sabrın önemli bir yeri vardır. Peki, İslam dinine göre sabır nedir? Sabır nasıl bir şey? İşte detaylar:

Bela ve musibetlere karşı direnç göstermek demek olan sabır, müminlerin hayatları boyunca en çok ihtiyaç duydukları erdemlerden biridir. Her şeyden önce sabır, tam anlamı ile iman edebilmenin ve bu imanı koruyabilmenin ilk şartıdır. Sabır, İslam’ın on üç yıl süren Mekke döneminin en bariz vasfıdır. Kısacası sabrın İslam dininde önemli bir yeri vardır. Peki, İslam dinine göre sabır nedir? Sabır nasıl bir şey? Tüm detaylar haberimizde:

sabir-2.jpg

“PEYGAMBERİMİZ HER ZAMAN UYARMIŞTIR”

Peygamberimiz Hz. Muhammed S.A.V. musibetlere karşı daima sabrı tavsiye etmiştir. Tavsiyelerde bulunan Peygamber Efendimiz, “Ey insanlar, düşman ile karşılaşmayı temenni etmeyin ve Allah'tan afiyet isteyin. Eğer onlarla karşılaşırsanız sabredin” buyurmuştur. Hz. Peygamber, sabrın tükenme noktasına geldiği anlardan biri olan öfkeden de sakınmalarını müminlere öğütlemiş, böyle bir durumda öfkelerini yenmenin faziletini her fırsatta anlatmıştır.

Haksızlığa veya iftiraya uğrama, sözlü veya fiili saldırılara maruz kalma gibi durumlara kişinin haklarını savunmasının yanı sıra; sabır ve metanet içerisinde olması çok önemlidir. Peygamberimiz bir hadisinde, “İnsanlarla bir arada yaşayan ve onların eziyetlerine sabreden mümin, insanlarla bir arada yaşamayan ve onların eziyetlerine sabretmeyen müminden daha büyük ecre nail olur” buyurmuştur.

sabir-3.jpg

Sabır, azim ve irade peygamberlerin yoludur. Sabır, haksızlığa boyun eğmek ve tepkisiz kalmak demek değildir. Asıl sabır, dünyanın süsü, nefislerin ayartması ve batıl yolda olanların çokluğuna rağmen hayır yapmak, hakkı söylemek ve bu uğurda karşılaşılan zorluk ve sıkıntılara dayanmaktır. Lokman (A.S)’ın oğluna verdiği öğüt hepimiz için geçerlidir: “Yavrum namazı dost doğru kıl. İyiliği emret, kötülükten alıkoy. Başına gelen musibetlere karşı sabırlı ol. Çünkü bunlar; kesin olarak emredilmiş işlerdendir.”

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.