İftira nedir? Dinimizde iftiranın yeri nedir? İftira suçunun cezası nedir?

İftira nedir? Dinimizde iftiranın yeri nedir? İftira suçunun cezası nedir?

İftira, mana olarak asılsız suçlamalarda yalan söylemek manasını taşır. İslam dininde de kesinlikle yasaklanan olaylardan biridir. Peki, iftira nedir? Dinimizde iftiranın yeri nedir? İftira suçunun cezası nedir? İşte detaylar:

İftira; toplumun hayatını dinamitleyen, dostlukları bitiren, yuva kurmaya engel olan, kurulmuş yuvaları yıkan, aile facialarına yol açan, insanların işlerini, itibarlını, istikballerini hatta bazen hayatlarını kaybetmelerine sebep olabilen çok kötü bir davranıştır. İftira ile birlikte insanlar arasında sevgi ve saygı azalır. Kin ve nefret duygusu çoğalır. Toplumsal problemler baş gösterir. Peki, tüm bu olumsuz örneklere sebep olan iftira nedir? Dinimizde iftiranın yeri nedir? İftira suçunun cezası nedir? Tüm detaylar haberimizde:

iftira-2.jpg

İFTİRA HADİSLERDE DE İŞLENDİ

Peygamber Efendimiz hadislerinde genel olarak doğruluk, dürüstlük, adalet, iyilik ve hüsnüzanı emretmiş, yalancılık, haksızlık ve suizam gibi kötülükleri yasaklamıştır. Sevgili Nebi, Müslümanları sosyal bir hastalık olan iftira konusunda uyarmış, bilhassa İslam’a yeni giren erkek ve kadınlarla biatlaşırken içtimai ve siyasi önemi bulunan prensipler yanında iftira etmeme üzere de söz almıştır.

İslam, iftirayı yasaklamakla kalmamış, onu engellemek için de bazı önlemler almıştır. Buna göre; insanların ayıp ve kusurlarını araştırmak, evlerini gözetlemek, karşı cinsten yabancı kişiler ile baş başa kalmak, evlerine izin almadan girmek yasaklanmıştır. Bu ve benzeri uyarılar bireyin kişiliğini ve saygınlığını korumaya ve muhtemel iftira ve dedikoduları önlemeye yönelik alınmış tedbirler.

iftira-3.jpg

Kur’an-ı Kerim’de, “Hakkında kesin bilgi sahibi olmadığın bir şeyin peşine düşme. Çünkü kulak göz ve kalp bunların hepsi ondan sorumludur” denilmiştir. Netice itibarı ile iftira, hem ferdi ve hem de toplumu rahatsız eden insanlar arasında yetişen sevgi bağlarını koparan nefret ve düşmanlıklara sebebiyet veren büyük bir günahtır.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.