Hamilelik döneminde ilaç değil iyi beslenme önemli

Hamilelik döneminde ilaç değil iyi beslenme önemli

Kadın Doğum Uzmanı Dr. Zeynep anne adaylarına seslenerek, hamilelik sürecinde ilaç değil beslenmenin çocuk ve anne sağlığı açısından önemli olduğuna dikkat çekti.

Lokman Hekim Hastanesi Kadın Hastalıkları Bölümü ve Kadın Doğum Uzmanı Dr. Zeynep Dr. Gökçe anne adaylarına  beslenmenin çocuğun beyin gelişiminde önemli rol oynadığını ve kronik rahatsızlığı olanların ise geve kalmadan önce mutlaka doktorlarına danışmalarını gerektiğini söyledi. 

MUTLAKA DOKTORA DANIŞILMALI 

HANGİ HASTALIĞA SAHİP OLAN KADINLAR GEBELİKTE DAHA DİKKATLİ OLMALI?
Süregelen bir hastalığı olan (kalp hastalığı, yüksek tansiyon, şeker, guatr, sara, astım gibi) ve düzenli ilaç kullanan anne adayının gebe kalmaya karar vermeden önce hastalığını takip eden doktor tarafından mutlaka değerlendirilmesi ve gebeliğe engel bir durumunun olmadığından emin olunması gerekir. Anne adayının kullandığı ilaçlar varsa bu ilaçların bebek üzerine olan etkileri konusunda bilgilendirilmesi gerekir ve varsa daha az yan etkisi olan ilaç alternatiflerine geçilebilinir. Ailesi veya kendisinde kalıtsal hastalığı olan (talasemi, orak hücreli anemi, kistik fibrozis gibi) veya bu hastalıkları taşıyan anne adayı ve eşinin genetik danışma almaları gerekir.

SON AYLARDA TAKİP ARTIRILMALI

NE SIKLIKLA HASTANEYE GİDİLMELİDİR?
Gebelik tanısının konmasında kan ya da idrarda gebelik testinin pozitif olması yetmez. Gebeliğin rahim içine yerleşmiş ve canlı olduğundan emin olmalıyız. Gebelik 5. hafta civarında ultrasonda görülebilir. Gebelik tanısıyla beraber kan ve idrar tahlilleri yapılır ve sonrasında gebe aylık takiplere alınır. Gebeliğin 7-8. aylarında takipler sıklaşır ve son ayda haftalık takipler yapılır.

24-28. Hafta şeker taraması yapılır

Gebelikte yapılan taramalar nelerdir?
Gebelik takibinde farklı zamanlarda çeşitli tarama testleri yapılır. Gebeliğin 11-14. haftaları arasında ikili tarama testi yapılır. Bu testte ultrason ile bebeğin ense kalınlığa bakılır ve beraberinde annenin kanındaki bazı hormonlar ölçülür. Gebeliğin 15-20. haftaları arasında üçlü ya da dörtlü tarama testi yapılır. Gebeliğin 18-22. haftaları arasında bebeğin tüm organlarının ve kalbinin değerlendirildiği ayrıntılı ultrason yapılır. Gebeliğin 24-28. haftaları arasında şeker tarama testi yapılır. 

AŞI DURUMU BİLİNMİYORSA TETANOZ AŞISI YAPILMALIDIR

GEBELİKTE AŞILAMA NASIL OLMALI?
Aşıların çoğunlukla gebelik öncesi yapılması gerekir. Gebe kalmadan yapılan canlı aşılar sonrasında anne adaylarının en az 3 ay gebe kalmamaları gerekir. Gebelikte canlı aşı yapılması hem anne hem de bebek için sakıncalı olabilir. Ancak ölü, yani inaktive virüs ya da bakteriden yapılan aşılar ile toksoid kullanılarak hazırlanan aşılar anne ve bebek için herhangi bir sağlık problemi oluşturmaz. Tetanoz toksoidi gebe kadınlara rutin olarak önerilen tek aşıdır. Gebe kadın tetanoz aşı durumunu bilmiyorsa veya üzerinden 10 yıl geçtiyse aşı yapılmalıdır. 2 doz halinde 1 ay arayla yapılır.

İlaç İyi Beslenmenin Yerini Tutamaz

Gebelikte hangi vitamin ve mineraller takviye edilmeli?
Anne adayı içeriğinde sebze, meyve, kırmızı et, beyaz et, süt ve süt ürünleri, bakliyat ve tam tahıllı ekmek bulunan sağlıklı diyetlerle beslendiğinde günlük ihtiyacı olan vitamin ve minerallerin büyük kısmını besinlerden alabilir. Vitamin içeren ilaçların kullanımı hiçbir zaman sağlıklı bir diyetin yerini alamaz, diyeti destekleyicidir. Ancak folik asit kullanımı bebekte nöral tüp defekti denilen anomalileri azaltmada yararlıdır. Gebelikten önce başlanarak ilk 3 ay günlük 400 mikrogram folik asit takviyesi önerilir. Daha önce nöral tüp defekti anomalisi olan bebek doğuran anne adaylarında günlük folik asit dozu 4 miligramdır. Kansızlık saptanan gebelere demir tedavisi verilmelidir.

35 Yaş Sonrası Özel Takip Gerekir

Kaç yaşından sonra gebelikte riskler artar?
35 yaş ve üzerindeki gebeliklerde anne adayları daha fazla risk taşırlar ve anne yaşı arttıkça bu risk de artar. Anne adayının 35 yaş ve üzerinde olması durumuna ileri anne yaşı denir ve ileri yaş gebelikleri daha yakından ve özel bir takip gerektirir.

Erkal ERDOĞAN/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.