İslam'da manevi derinliğin anahtarları: “Esma-ül Hüsna 3”

İslam'da manevi derinliğin anahtarları: “Esma-ül Hüsna 3”

Allah'ın 99 ismi, "Esma-ül Hüsna" olarak bilinen ve büyük önem taşıyan bir kavramdır. Bu isimler, Allah'ın sıfatlarını ve özelliklerini temsil eder. Bu haftaki köşemizde El-Müzill, El-Basir, Es-Semi ve El-Hakem esmalarını inceleyeceğiz. İşte detaylar:

Allah’ın her bir ismi, Allah'ın farklı bir yönünü vurgular ve inananların günlük hayatlarında ve ibadetlerinde rehberlik eder. İşte bu haftaki konumuz:

el-muzill.jpg

ALLAHIN İSİMLERİNDEN “EL-MÜZİLL”

EL-Müzill, zillete düşüren hor ve hakir kılan, vezir ve perişan eden demektir. O (Allah), El Müzill’dir. Dilediğini dünyada da ahirette de rezil eder. Gaşiye Suresi 2. ayetinde “Yüzler var ki o gün eğilmiş zillete düşmüştür” buyurulmaktadır. Yine Ahkaf Suresi 20. ayetinde “İnkar edenler ateşe arz edilecekleri gün onlara siz dünya hayatınızda bütün güzel şeylerinizi harcadınız. Onların zevkini sürdünüz. Artık bugün yeryüzünde haksız yere büyüklük taslamanız ve yoldan çıkmış olmanızdan dolayı aşağılayıcı bir azap ile cezalandırılacaksınız” denir.

Kendine iman edenleri hem dünyada hem de ahirette şereflendiren ağırlayandır. Kasas Suresi 83. ayetinde “İşte ahiret yurdu biz onu yeryüzünde böbürlenmeyi ve bozgunculuğu arzulamayan kimselere veririz. En güzel takva sahiplerinindir, insanları dış görünüşleri ile ele almak onları giyimleri ve kuşamları ile değerlendirmek bizim en zayıf taraflarımızdan biridir” der. Allah’ın müzill isimlerini iyi tanımalı ve bu isimler ışığında iyi yaşamalıyız. Çevremizdeki hiç kimseye hor bakmamalı, izzet ve zilletin sadece Allah’ın ölçüleri ile olduğunu bilmeliyiz. Peygamber Efendimiz (s.a.v) “Saçı başı dağınık eli yüzü tozlu kapılardan kovulmuş öyleleri vardır ki bu şöyle olacak diye yemin etseler Allah onların dediğini yapar” buyurmaktadır.

es-semi.jpg

ALLAHIN İSİMLERİNDEN “ES-SEMİ”

Es-Semi, kainattaki her sesi içte saklasın, yahut söylesin; duyan, gizliyi, fısıltıyı bile işiten demektir. Enbiya Suresi 4. ayetinde Peygamber “Benim rabbim gökte ve yerde söylenen her sözü bilir. O her şeyi işitir her şeyi bilir” buyurulmaktadır. Yine Bakara Suresi 186. Ayetinde ise “Şayet kullarım sana benden sordularsa gerçekten ben çok yakınımdır. Bana dua edince duacının duasını kabul ederim. O halde onlarda benim davetime koşsunlar ve bana hakkı ile iman etsinler ki doğru yol üzere gidebilsinler arzularına doğruca erebilsinler” denir. Yüce Allah, Kur’an-ı Kerim’de kuluna şah damarından yakın olduğunu, onun kendisine her seslenişini rabbim diye yalvarışını duyduğunu ve bizzat o duaya cevap verdiğini söylüyor. Çünkü o kainattaki her sesi işitendir.

el-basir.jpg

ALLAHIN İSİMLERİNDEN “EL-BASİR”

EL-Basir, her şeyi gören, her şeyin hakikatini gören-bilen, hiçbir şey kendisinden saklanamayan, yapılanları tek tek zapt edip muhafaza eden demektir. İnsanoğlunun görmesi Allah’ın basir isminin tecellisidir. İnsan Allah’ın kendisine bahşettiği bu büyük lütuf ile 21 yüzyıl ilminin hala çözemediği muhteşem dizaynı görme organı gözü sayesinde etrafını müşahede eder.

Allah’ın görmesi ise bizim idrak boyutumuzun çok ötesindedir. Uydu gözler yapıp dünyayı uzaydan gözlemlemeye başarabilen bu günün insanı, ancak tefekkür ederek rabbini nasıl görebildiğini düşünebilir. İnsan ancak içinde bulunduğu ortamda ve aydınlıkta etrafını görebilir. O yüce yaradan ise kulunu içinde bulunduğu odayı, o odanın içinde bulunduğu evi, evin yerleştiği şehri, o şehrin içinde bulunduğu memleketi, o memleketin dahil olduğu kıtayı, dünyayı taşıyan uzayı uzayın içinde bulunduğu kainatı da görmektedir. Ali İmran Suresi’nin 156. ayetinde “Hayat verende öldüren de Allah’tır. Allah, yaptıklarınızı hakkı ile görendir” buyurulmaktadır.

el-hakem.jpg

ALLAHIN İSİMLERİNDEN “EL-HAKEM”

El- Hakem, hüküm kendisine ait olan, hüküm yetkisini elinde tutan, son hükmü verecek olan, hükmeden, hakkı yerine getiren, ilmi sözü işi tam ve doğru olan demektir. Kasas Suresi 70’inci ayetinde “İşte o Allah’tır. Ondan başka ilah yoktur. Önünde de hayatın başında da hayatın sonunda da dünyada ve ahirette de hamt onundur, hüküm onundur ve ancak ona döndürüleceksiniz” buyurulur. Öyle bir hükümdardır ki onun hükmünü reddedecek tehir edecek hiç kimse yoktur.

Öyle bir hükümdardır ki hak ile batılı birbirinden ancak hak ile ayırır. O, hikmet sahibi bir hakim olduğundan hikmetini mutlaka icra eder. Dolayısı ile emrine itaat edeni mükafatlandırır. Karşı geleni cezalandırır. Kulluk onun hikmetine boyun eğme sanatının adıdır. O, hakimin hükmünü dilediği gibi uyguladığını bilirsen yani inanır iman edersen, onun hükmüne teslim olursun ve onun yasaklarından sakınır senden razı olmasını dilersin. Bunun için de ömrünü salih ameller ile işlemekle geçirirsin.

 Yazar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.