Dünyada önemli yerdeyiz: “Birlikte her şey mümkün”

Dünyada önemli yerdeyiz: “Birlikte her şey mümkün”

TAİF Genel Başkanı Hüseyin Taklacı mobilya ihracatında dünyada altıncı sırada olduğumuzu belirtti. Gençlere seslenen Taklacı, “Türkiye’den bir dünya markası çıkarmak sizlerin elinde. Her şey birlikte mümkün ”dedi.

Türkiye Ağaç İşleri Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Taklacı, mobilya sektöründe ülke olarak dünya da çok iyi bir sıralamada olduğumuzu belirtti. Ülke olarak şuan İsrail, Irak, Almanya, İngiltere ve ABD gibi büyük ülkelere ihracat yaptığımızı vurgulayan Taklacı, gençlere seslenerek “Sevgili gençler dünya piyasalarını ve iş gücünü iyi analiz etmelisiniz. Mobilya, döşeme, marangozluk boyacılık sektörleri sizler için altın birer kapı, önümüzdeki 5 yıl içinde bu sektörler altın devrini yaşayacak ancak siz olmadan olmaz. Türkiye’den bir dünya markası çıkarmak sizlerin ve bizlerin elinde her şey birlikte mümkün. Bu mesleklerde iş ve gelecek kaygısı yaşamazsınız” dedi.

taklaci-1.jpg

İHRACATTA ALTINCI SIRADAYIZ

“Mobilya ihracatında geçtiğimiz yıl ülke olarak ilk 6’ya girdik. 2000 yılında 380 milyon dolar olan ihracatımız şu an 6 milyar doları aşmakta” bilgisini veren Başkan Taklacı, “Dünya Mobilya ihracatında yüzde 3,1’lik pay ile 11. Sırada yer alırken, dünya mobilya ithalatında yüzde 0,5 pay ile 45. Sırada yer almaktayız. Yani cari açığa da fazlası ile destek olan bir sektör var önümüzde. AR-GE tasarım ve tanıtım çalışmaları ile ithalatı daha da azaltmak ihracatı yukarı taşımak mümkün. Çok az ülkede olan hammadde (el işçiliği) gücümüzü iyi kullanmamız gerekiyor. Planlamamızı iyi yaparsak 2023 yılında dünya mobilya ihracat payımızı yüzde 6’ya çıkararak ilk 3’e girebiliriz. Bu arada sadece metal, plastik ve kimyevi akşamların ithal olduğunu düşünürsek, hayata geçirilecek bir petrol kimya tesisi ile mobilyada ithal girdimizi de yüzde 0,5’in çok altına çekebiliriz” ifadelerini kullandı.

taklaci-3.jpg

BOŞ ALANLARA AĞAÇ DİKELİM

Taklacı, “Şu an en çok ihracatımız, İsrail, Irak, Almanya, İngiltere ve ABD’ye yapılıyor. Ortadoğu ülkeleri halen avangarde dediğimiz altın varaklı, işlemeli ağır mobilya takımlarına ilgi duyarken, Avrupa ve ABD’de daha modern ergonomik ve sade mobilyalar tercih ediliyor. Ülkeleri iyi analiz edip ihtiyaçlara göre üretim planlamamızı yapmalıyız dedi. Taklacı mobilya ve orman ürünleri sektörünü güzel günler bekliyor, sanatımız elimizde bir hazine ancak hem dikili ağaç konusunda hem de mobilyada kullanılan aksesuar aksamları konusunda gerekli ön çalışmaları yaparak hazırlıklı olmalıyız. Ülkemizde boş alanları tarımda kullandığımız gibi kesimlik kerestelik ağaç dikiminde de kullanmalıyız. Dünya pazarına ilk 3’te olabilmemiz için hiçbir engel yok” şeklinde konuştu.

taklaci-4.jpg

DÜNYA MARKASI ÇIKARALIM

Başkan Taklacı son olarak gençlere seslenerek; “Sevgili gençler dünya piyasalarını ve iş gücünü iyi analiz etmelisiniz. Mobilya, döşeme, marangozluk boyacılık sektörleri sizler için altın birer kapı, önümüzdeki 5 yıl içinde bu sektörler altın devrini yaşayacak ancak siz olmadan olmaz. Sizlerde bu sanatın inceliklerini meslek liselerinde ve ustalarınızın yanında öğrenerek iş sahibi olabilirsiniz. Ülkemiz üretim alanında büyük bir zenginlik sunuyor. Bu zenginlikten sizlerde istifade etmelisiniz. Gelin birer mobilyacı, boyacı, marangoz, döşemeci ustası olun dünyaya entegre olun, ürünlerinizi z kuşağının teknolojik bilgisi ile global piyasada pazarlayın, tasarlayın, kendi işinizin sahibi, sanatınızın emektarı olun. Türkiye’den bir dünya markası çıkarmak sizlerin ve bizlerin elinde her şey birlikte mümkün. Bu mesleklerde iş ve gelecek kaygısı yaşamazsınız” dedi.

Faruk Gökyurt / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.