Bunaltıcı sıcaklıklar sürüyor klimayı doğru kullanmak önem arz ediyor

Bunaltıcı sıcaklıklar sürüyor klimayı doğru kullanmak önem arz ediyor

Sıcaklıkların normalin üzerine çıkmasıyla birlikte klima kullanımı yoğunlaştı. Klima ustası Mustafa Güneytepe, “Erkenden açılıp sabit bir ayarda çalışması gerekiyor” dedi.

Hava sıcaklığının 40 derecenin üzerine çıkmasıyla birlikte klima kullanımı yoğunlaştı. Hal böyle oluna vatandaşlar bulunduğum ortamı nasıl serinletirim diye düşünmeye başladı. Bizde sizler için doğru klima kullanımı nasıl olmalıdır, klima kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir gibi merak edilenleri klima ustası Mustafa Güneytepe’ye sorduk. İşte, cevapları…

“CİHAZIN ÖMRÜNÜ AZALTIYOR”

Yanlış ve bakımsız kullanımın klimaların ömrünü azalttığını söyleyen klima ustası Mustafa Güneytepe, “Yanlış kullanım ve bakımsız klimalar fazla elektrik tüketir. Metrekareye göre klima seçimleri oldukça önemlidir. Klima çalıştığı zaman kapı ve pencerelerin açılmaması gerekiyor. Fakat bazı vatandaşlar ısrarla açık bırakıyorlar. Buda cihazın ömrünü azaltıyor ve sürekli çalışmasını sağlıyor. Bundan dolayı da elektrik maliyetleri artmış oluyor. Oda havalandırıldıktan sonra klimanın çalıştırılması gerekiyor. İnsanlar klimayı 17 ve 18’lerde kullandığı zaman daha çok soğutacağını zannediyor. Ama durum tam olarak o şekilde değil. Sadece cihaz odayı 16 dereceye düşürmek için sürekli çalışıyor, buda elektrik maliyetini arttırıyor” şeklinde konuştu.

basliksiz-1-004.jpg

YANLIŞ KULLANIM, KABARIK FATURA

Klimayı aç kapa yapmanın faturayı iki katına çıkartacağının altını çizen Güneytepe, “Klima kullanımında yalıtım önemli bir nokta. Klima seçiminde kapı, duvar gibi konulara dikkat edilmesi gerekiyor. Bunlar göz önünde bulundurularak klima seçimi yapılırsa maliyet düşecektir. Sabit ısıda tutmak her zaman daha iyidir. Klimayı aç kapa yaptığın zaman tekrar ısınan ortamı soğutmaya çalışıyor. Buda elektrik maliyetini azaltmak için yapmış olduğunuz işlemi tam tersine çeviriyor. Bunun dışında güneş ışınlarının doğrudan klimanın çalıştığı odaya vurması soğumayı geciktirebilir. Bu durumu engellemek için perde kullanabilirsiniz” ifadelerine yer verdi.

ZAMANLAMA ÖNEMLİ

Gece kullanımın uygun olmadığını, kişinin vücudunda tutulmaya yol açtığını ifade eden Güneytepe, “Soğutulacak mekânın tam olarak ısınmadan cihazın açılması veya sabah erkenden açılıp sabit bir ayarda çalışması gerekiyor. Ortam tamamen ısındıktan sonra açsanız da istediğiniz etkiyi almak biraz zaman alabilir. Sabah erken saatlerde açmak her zaman için daha iyidir. Gece kullanımı doğru değildir. Gece kullanımında genelde kişinin vücudunda tutulmalara yol açıyor. Bu sebepten dolayı gece kullanımını önermiyorum. Klimalıda bulunan zamanlayıcı özelliği ile geceleri ve evde bulunmadığınız zamanlarda kullanımında enerji tasarrufu sağlayacaktır” sözlerini kullandı.

aara.jpg

FİLTRE TEMİZLİĞİ ÖNEMLİ

Filtre temizliğinin sağlık açısından da önemini vurgulayan Güneytepe, “Klima bakımları zamanında yapılmadığı zaman, kişi sağlığına zarar veriyor. Klimalarda bulunan filtreler temizlenmediği zaman filtrenin içinde biriken pislikleri, klimayı tekrar çalıştırdığımız andan itibaren solumaya başlıyoruz. Bu da ciğerlerde astıma kadar rahatsızlığa neden olabiliyor. Filtrelerin temizlenmesini öneriyorum. Özellikle klimanın olduğu odada sigara kullanılıyorsa klimaların içinin antibakteriyel kimyasallarla yıkanması her zaman için daha iyidir. 6 aydan 6 aya mevsim geçişlerinde klimaları temizletmek önemli” diyerek sözlerine son verdi.

Rüveyda Aslıipek/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.