Ankara’da sivrisinek paniği yaşanıyor: İlaçlamalar yeterli olmuyor, köklü çözüm bekleniyor

Ankara’da sivrisinek paniği yaşanıyor: İlaçlamalar yeterli olmuyor, köklü çözüm bekleniyor

Başkentin birçok mahallesinde, sivrisinek sayısındaki artış mahalle sakinleri arasında ciddi tedirginliğe yol açıyor. Belediyelerin ilaçlamada yetersiz kalması sivrisinek sayısında artışa neden olurken, mağdur vatandaşlar ise çözüm bekliyor.

Sıcak hava ve nemin arttığı yaz aylarında, sivrisineklerin sayısında belirgin bir artış yaşanıyor. Mahalle sakinleri, akşam dışarıya çıkmaktan ve açık alanlarda vakit geçirmekten kaçınıyor. Sivrisinek ısırıkları nedeniyle ciltte şişlikler, kaşıntılar ve kızarıklıklar meydana geliyor. Ayrıca, sivrisineklerin çeşitli hastalıklara davetiye çıkarma riski de bulunuyor.

Mamak, Misket Mahallesi sakinlerinden İsmail Tekten, ‘’Mahalle sakinleri, sivrisineklerin çoğalmasının özellikle sağlık konusundan dolayı çekiniyor. Belediyelerin gerekli ilaçlamaları yapmaları yapıyorlarsa da ilaçlamayı çoğaltmaları gerekiyor. Sivrisinekler özellikle sokak lambalarının ışığında ve çöp konteynırlarında çok fazla toplanıyor. Bu durumdan rahatsızız’’ ifadelerinde bulundu.

s2.png

YAŞLILAR VE ÇOCUKLAR İÇİN RİSKLİ

Sivrisineklerin taşıyabileceği hastalıklar, çocuklar ve yaşlılar gibi zayıf bağışıklık sistemine sahip kişileri daha fazla tehdit ediyor. Bu soruna çözüm bulunması için belediyelerin daha etkili bir ilaçlama programı yürütmesi gerekiyor. Yeterli ilaçlama yapılmadığı takdirde, sivrisineklerin üreme alanları kolayca yayılarak daha büyük bir sağlık krizine yol açabilir. Bu nedenle, belediyelerin ilaçlama çalışmalarına öncelik vermesi ve düzenli aralıklarla ilaçlama yapması büyük önem taşıyor.

s3.png

ÇEŞİTLİ MAHALLELERDEN ŞİKÂYET VAR

Kıbrıs Mahallesi, 1950 Sokak sakinlerinden Ayşe İnan, sivrisinek sorunu ile ilgili sorunlarını şu şekilde dile getirdi: ‘‘Yaz mevsimindeyiz ve ailecek balkonda oturmak istiyoruz. Evlerin içinde sıcaktan durulamıyor. Balkona çıktığımızda ise özellikle çocukların kollarını kontrol ettiğimde kırmızı şişlikler görüyorum. Sokak lambasına baktığımda yüzlerce sivrisinek görüyorum. Belediyelerin ilaçlama yapmasını istiyoruz.’’

Mamak Neşet Ertaş Caddesi sakinlerinden, Çağla Sevinç, ‘‘Bu sene ilaçlama görmedim. Eşim Büyükşehir Belediyesi’ni aradı ve yetkilerle görüştü. Yetkililer normalde mahallelerin ilaçlandığını söyledi. Tekrar şikâyet kaydı aldılar. Biz de herkes gibi balkonumuzda oturmak istiyoruz. Yetkililere sizin aracılığınızla tekrar seslenmek istiyoruz. İlaçlamaların artırılmasını istiyoruz’’ şeklinde şikâyetlerini dile getirdi.

Başkentte gece ortaya çıkan sivrisineklerin mahalle sakinleri açısından önemli bir sorun olduğu görülüyor. Belediyelerin vatandaşın sağlığı için daha sıkı tedbirler alması gerekiyor.

s5.png

SİVRİSİNEKLERDEN KORUNMA YÖNTEMLERİ

-Sivrisinek kovucu ürünler kullanabilirsiniz

-Pencerelerde sineklik takın

-Sivrisineklerin üremelerine fırsat vermeyecek temizliğe dikkat edin

-Sivrisinekleri sirke ile etkisiz hale getirebilirsiniz

-Limon, nane yağı, lavanta veya okaliptüs gibi alternatif doğal kokular, sivrisinekleri uzak tutmada etkili olabilir.

Mikail Karaman/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.