21 STK sağlıkçıları iş bıraktı: Yok sayılıyoruz

21 STK sağlıkçıları iş bıraktı: Yok sayılıyoruz

21 STK’dan oluşan SABİM sağlıkçıların haklarını aramak için iş bırakma eylemi düzenledi. Birlik ve Dayanışma Sendikası Ankara Temsilcisi Dr. Burhan Güçlü, “Düşük tavan katsayısı ve destek ödemesi ile aile sağlığı çalışanları yok sayılıyor” dedi.

1-2 Ağustos 2023 tarihlerinde ortak basın açıklaması yapan SABİM Üyeleri, sağlık çalışanlarının haklarını alana kadar mücadeleye devam edeceklerini söyledi. 19 Sendika ve 2 Aile Hekimliği Federasyonu olmak üzere 21 STK’nın bir araya gelerek oluşturduğu kısa adı SABİM olan Sağlık ve Sosyal Hizmet Birlik ve Mücadele Platformu, 1-2 Ağustos 2023 tarihlerinde iş bıraktı. 2 Ağustos’ta Ankara Etlik Şehir Hastanesi önünde açıklamada bulunan Birlik ve Dayanışma Sendikası Ankara Temsilcisi Dr. Burhan Güçlü, sağlık çalışanlarının can güvenliklerinin tehlikede olduğunu söyledi.

İHMAL EDİLİYOR

Güçlü, “Uluslararası aile hekimliği uygulamaları ile ilgisi olmayan düzenlemeler, yetersiz aile sağlığı merkezi gider ödemeleri, yetersiz aile hekimi ve aile sağlığı çalışanı sorunu çözülmüyor. Düşük tavan katsayısı ve destek ödemesi ile aile sağlığı çalışanları yok sayılıyor ve birçok angarya iş yükü ile 85 milyon vatandaşın koruyucu sağlık hizmeti ihmal ediliyor” ifadelerini kullandı.

faruk-abi-haberici.jpg

AVM’LERE BİLE GİRİLMİYOR

Birlik ve Dayanışma Sendikası Ankara Temsilcisi Dr. Burhan Güçlü, 2 Ağustos’ta Ankara’da yaptığı açıklamada şunları söyledi: “2010 yılından bu yana sayısız başarı elde etmiş aile hekimliği uygulaması, liyakatsiz eller sebebiyle geriye gitmeye devam ediyor. 5258 sayılı Aile Hekimliği Kanunu'nu düzenlemek yerine 657 sayılı Kanuna göre ceza verilerek anayasal haklar görmezden geliniyor, liyakatsizlik ve art niyet, yönetimdeki etki alanını giderek artırıyor. Tırnak makasıyla AVM'lere dahi girilemeyen bir zamanda, silahla polikliniğe girip sağa sola ateş edebilen kişilerle iç içeyiz. Şiddetin gölgesinde hizmet üretmeye çalışırken, her an bu silahtan çıkan bir kurşunla, hatta başımıza indirilen bir oksijen tüpüyle, gelecek bir bıçak darbesiyle ölebiliriz. Şiddeti engellemek için sadece kanunların yeterli olmayacağını biliyoruz. Rant alanına dönüştürülen ve kışkırtılan sağlık talebi, saygının yok edilmesi, eksik istihdamla verilmeye çalışılan hizmet, sanal kuyruklar, 5-10 dakika muayene süreleri ve şiddeti üreten, bu sistemin kendisi, biliyoruz” şeklinde konuştu.

Faruk Gökyurt / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.