Yüzyıllık gelenek Ankara'da tanıtılıyor: Zeytinyağlı doğal sabunlar

Yüzyıllık gelenek Ankara'da tanıtılıyor: Zeytinyağlı doğal sabunlar

Başkent Millet Bahçesi’nde Hatay Dayanışma Günleri kapsamında zeytinyağlı ve bitkisel karışımlı sabunlar ziyaretçilere tanıtıldı. Satıcılardan Mehmet Tek, sabunların uzun yıllardır kullanıldığını ve cilde iyi geldiğini söyledi.

Hatay Samandağ’da kendi imkânları ile sabun ürettiğini söyleyen Mehmet Tek gazetemize şu açıklamalarda bulundu: ‘’Hatay’a özgü sabun üreticiliği yapıyorum. Bu sabunların ana maddesi zeytinyağıdır. Zeytinyağının olduğu her üründe ister yiyecek ister temizlik sağlık ve şifa vardır. İçinde hiçbir şekilde kimyasal ürün bulundurmayan sabunlar piyasadaki tüm fabrikasyon ürünlerinden daha sağlıklıdır.’’

GELENEKSEL SABUN YAPIMI

Geleneksel sabunu üretmek için öncelikle zeytinyağı posasını ayırdıklarını belirten Tek, ‘’Topladığımız zeytinyağı posasını kurduğumuz büyük kazanlarda 1,5 saat boyunca kaynatıyoruz. İçine bitkisel yağlardan ekliyoruz. Belirli bir süre dinlenmeye bıraktığımız kaynamış malzemeyi seriyoruz. Tıpkı hamur gibi olan malzeme kurumaya yakın bir süre sonra kalıplarda kesiliyor. Tam kurumadığı için kuruma işlemine devam ediyoruz. En geç 1 hafta içinde kurumuş ve sertleşmiş sabunlar poşetlenerek kullanıma hazır hale geliyor’’ diyerek sabun yapma süreçleri hakkında bilgiler verdi.

4.jpg

ZEYTİNYAĞLI DEFNE SABUNU

Defne sabunu üretirken yine ana madde olarak zeytinyağı kullanıldığını belirten Tek, ‘’Defne sabunu yaparken yine aynı işlemleri gerçekleştiriyoruz. Defne yaprakları veya defne yağı kullanabiliriz’’ dedi.
Mehmet Tek defne sabunun faylarını ise şu şekilde sıraladı: ‘’Yüzde sivilcelerin çıkmasını engeller ve var olanların da iyileşme sürecini hızlandırır. Bebeklerin pişik ve tahriş olan bölgenin tedavisinde kullanılabilir. Mantara iyi gelir. Oluşumunu engeller. Mantar hastalığının da iyileşme sürecini hızlandırır. Saç derisine iyi gelir ve saçlarımızı güçlendirir, kepeği ortadan kaldırır.’’

5.jpg

BITTIM SABUNU VE FAYDALARI

Bu sabunun normalde Siirt iline ait olduğunu belirten Tek, ‘’Bu sabunu ise menengiç bitkisinin yağı ve zeytinyağının karışımı ile elde ederiz. Elle yapılan, tamamen organik olan geleneksel bir ürünümüzdür. Yine içerisinde katkı maddesi ve kimyasal bulunmaz. Bıttım sabununu, hem saç hem de cilt için kullanabilirsiniz. Özellikleri içinde yer alan temizleyici ve arındırıcı özelliği ile saç derisindeki istenmeyen bakterileri, mikropları tamamen ortadan kaldırır. Saçkıran hastalığının tedavisinde kullanılır. Deri hastalıkları için kullanılan bir sabun olarak bıttım sabunu egzama sorununun tedavisinde de kullanılır. Sabunun faydasını görmek için uzun süreler kullanmanız gerekiyor. Bu ürünü kullanırken yanında kimyasal özellikli başka ürünlerin kullanılmaması gerekir o zaman faydasını göremezsiniz. Saçınız çok yağlı ise yağdan arındırır. Kuru saçları nemlendirir. Diğer sabunlar gibi keçeleşme yapmaz. Bacaklardaki varislerin azalmasında etkilidir. Sedef, egzama ve mantar gibi hastalıkların tedavisine yardımcı olur’’ diyerek bıttım sabunu hakkında bilgiler verdi.

Ürünlerimizi kullanmadan önce bir doktora danışılması gerekir diyen Tek, ‘’Anadolu’da büyüklerimiz yüzyıllar boyunca bu sabunlarla temizliklerini yaptılar. Cilt hastalıklarını tedavi ettiler. Biz de bu kadim geleneğimizi sürdürüyoruz’’ diyerek cümlelerini noktaladı.

Mikail Karaman/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.