Veteriner Hekimler Yönetim Kurulu Üyesi Muharrem Topçu: "Sağlıkta şiddetin önüne geçemiyoruz"
Ankara Bölgesi 46. Dönem Veteriner Hekimleri Yönetim Kurulu Üyesi olan Muharrem Topçu gazeteilksayfa.com'a konuştu. Veterinerlerin de şiddet gördüğünü belirten Topçu, “Sağlıkta şiddet yasasında kesinlikle bizlerin de dâhil edilmesi lazım” dedi.
Hem büyükbaş hayvan hem de pet shop hayvanlarının bakımını yaptığını söyleyen Muharrem Topçu, gündelik hayatta bir veteriner hekimin karşılaştığı zorluklardan ve son dönemlerde yaşanan veteriner hekimlerine şiddet olaylarına ilişkin yorumlarda bulundu.
“BİZLERİN ÖNCELİĞİ İNSAN SAĞLIĞI”
Veteriner hekimliğinin dışarıdan görüldüğü gibi sadece hayvan sağlığını tehdit eden hastalıkları kontrol altına almak için yapılmadığını söyleyen Topçu, ‘’Bizim önceliğimiz halk sağlığı. Veteriner hekimliği mesleği insan ve toplum sağlığını korumaya yönelik düşünür ve hareket eder. Veteriner hekimleri olarak Hayvanlardan insanlara geçebilecek olan,‘’zoonoz’’ olarak isimlendirdiğimiz hastalıkları engellemek için yetiştirilmiş insanlarız. İnsanlarımızın maalesef hayvan beslemeden önce veya beslerken yaptığı en büyük hata aldıkları sorumlulukların farkında değiller. En basitinden evde beslenilen kedilerin aşılarının eksik olması dahi evdeki bireylerin sağlığı açısından büyük bir tehdit oluşturuyor. Bunun genelde 2 sebebi oluyor, biri yeterli bilgiye sahip olmamak, 2’nci olarak ise ekonomik nedenlerden dolayı hayvan aşı yaptırmamak” dedi.
“VETERİNER HEKİMLERİN ŞİDDET GÖRMESİ YENİ BİR OLAY DEĞİL”
Veteriner hekimliğinin kolay bir meslek olmadığını da söyleyen Topçu, ‘Bizlerin yeri geliyor hastalanan hayvandan çok hayvanın sahibiyle uğraştığımız oluyor. Ücret tarifemiz zaten bir yerde belli. Bazen bizden imkânsız şeyler isteniyor, yaşama durumu olmayan hayvanın yaşatmaya çalışmamız gibi. Bizim de elimizde ilahi bir güç yok. Biz veteriner hekimler olarak elimizden geldiğince fedakârlık yapıyoruz ancak, yine de şiddetin önüne geçemiyoruz. Bu durum tamamen cahillikten kaynaklanıyor. Bizim de işinin, görevinin başında hayatını kaybeden arkadaşlarımız var bunu kaç kişi biliyor? Zoonoz hastalık kaynaklı, hayvanla ilgilenirken veya şiddetten dolayı. Sağlıkta şiddet yasasında kesinlikle bizlerin de dâhil edilmesi lazım” ifadelerini kullandı.
“KULLANDIĞIMIZ İLAÇLAR TÜRKİYE’DE ÜRETİLMİYOR”
Kliniklerinde kullandıkları ilaçların yurtdışından geldiğini belirten ve tedavinin fiyatında yabancı para birimlerinin etkisinin yüksek olduğunu söyleyen Muharrem Topçu, ‘’İlaçlar bize yurtdışından geliyor e haliyle döviz kurlarının da sabit olmadığı bir dönemdeyiz bu da haliyle tedavi masraflarına da yansıyor. Kimi durumlarda muayene ücreti almadan aşı yapıyoruz ki insan sağlığını tehdit edebilecek durumlar oluyor bahsettiğimiz durumlar. Maaliyetler maalesef çok yüksek” şeklinde konuştu.
“EVCİL HAYVAN SATIŞI KESİNLİKLE ENGELLENMELİ”
Evcil hayvan satışının her ne kadar yasak olsa da tam olarak engellenemediğini söyleyen Topçu, ‘’İnsanlar bir anlık hevesle ya da çocuğuna hediye olarak hayvan satın alıyor. Bu durum çok yanlış. Bir süre sonra o hayvanın ya bakımı ağır geliyor sokağa terk ediliyor ya da en iyi ihtimalle bu hayvan bir barınağa vs. terk ediliyor. Hayvan sahiplenmek demek ayrı bir sorumluluk almak demektir. Şu an sokaklar bir zamanların gözde köpeği olan Golden Retriever dolu maalesef” dedi.
“EN TEHLİKELİ HAYVAN HASTALIKLARI; BRUCELLA, TÜBERKÜLOZ, KUDUZ VE FİP”
En tehlikeli hayvan hastalıklarına örnekler veren Topçu, ‘’Özellikle büyükbaş hayvanlarda görülen brucella ve tüberküloz gibi hastalıklar hem tüketici sağlığını hem de hayvan sağlığını ciddi manada tehdit eden türden hastalıklardır. Kuduz ve fip ise daha çok evcil hayvanlarda görülen hayvan hastalığı türlerindendir bunlar hayvanlar için hayati önem arz eden aynı zamanda toplum sağlığını da tehdit eden hastalıklardır’’ İfadelerini kullandı.
“VETERİNER BİR HEKİM OLARAK SOKAK KÖPEKLERİNİN UYUTULMASINA KARŞIYIM”
Başıboş sokak köpekleri sorununda Avrupa Çözümü’ne karşı olduğunu belirten Topçu, ‘’Kısırlaştırma ve barınaklarda hayvanların bakımı elbette doğru bir çözüm ancak uyutma yöntemi kesin bir çözüm değil. Biz veteriner hekimler olarak yok edilen yaşatmaya çalışan insanlarız” sözlerini kullandı.
Haber Merkezi / www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.