Uzman hayvancı süt fiyatlarına sitem etti: İşin içinden çıkamıyoruz!

Uzman hayvancı süt fiyatlarına sitem etti: İşin içinden çıkamıyoruz!

Hayvancılık alanında yaşanan gelişmelere değinen besici Zekeriya Alkaç, “Devletin açıkladığı rakamlar ile işin içinden çıkamıyoruz. Bizim sütümüze 10-12 lira fiyat biçiyorlar. Zaten bize maliyeti 12-13 liraya geliyor" dedi.

Türkiye’de hayvancılık alanı uzun yıllar boyunca istihdam, ihracat ve ulusal gelirde ülke ekonomisine büyük katkı sağlarken, son yıllarda önemli bir dönüşüme girdi. Elmadağ’ın Karacahasan mahallesinde hayvancılık ve sütçülük ile uğraşan Zekeriya Alkaç tarım ve hayvancılık sektörünün son durumu hakkında gazetemize açıklamalarda bulundu.

Kimseye hayvancılık işini tavsiye edemeyeceğini belirten Alkaç, "Çocuğuma bu işi yaptırabilecek durumda değilim. Onun bu işi sevmesi için belli avantajların olması lazım. Yeni nesil fabrikada çalışmayı tercih ediyor" şeklinde konuştu.

"İŞİN İÇİNDEN ÇIKAMIYORUZ"

Günümüz şartlarında toptan satıştan kar etmenin zorlaştığına dikkat çeken Alkaç, “Devletin açıkladığı rakamlar ile işin içinden çıkamıyoruz. Bizim sütümüze 10-12 lira fiyat biçiyorlar. Zaten bize maliyeti 12-13 liraya geliyor. Keşke sanayiciyi korudukları kadar çiftçiyi de korusalar. 50-60 tane hayvanımız var. Daha az hayvanla sütçülük yapmaya çalışanlar vardı, bitirdiler. Süt para etmeyince yaşlı abilerimiz mecburen hayvanlarını ellerinden çıkarttılar. Arkadan gelen çocuklar da durumu görünce fabrikalara yöneliyor. Babasının yaptığı işi yapmıyor, başkasının himayesine giriyor” diye konuştu.

sut.jpg

YAKIT FİYATLARI ZORLUYOR

Hayvancılık yapan vatandaşları en çok yakıt fiyatlarının zorladığını vurgulayan Alkaç şu şekilde konuştu:

"Biz piyasaya ürün sattığımız için "holstein" cins inek beslemiyoruz. Çünkü holstein ineğin süt verimi yüksek olsa da kalitesi biraz yavan kalıyor. Müşteri memnuniyeti çok önemli olduğu için biz daha kaliteli ve yağlı süt veren "simental" cinsi inek besliyoruz. Biz şimdi 80 kuruşa saman aldık ve bağlamacıyla 10 liraya anlaştık. Mazot yükselince bağlamacı fiyatını 15 liraya yükseltti. Adama da bir şey diyemiyorsunuz, mazot olmuş 38 lira. Sütün 5 kilosunu buradan merkez ilçelere 80 liraya götürüyordum. Şimdi mecburen 90-100 liraya çıkarttık."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.