Uyku süresi kişiden kişiye değişir mi, ideal uyku saati kaç olmalı?

Uyku süresi kişiden kişiye değişir mi, ideal uyku saati kaç olmalı?

Uyku yaşamımızın önemli bir parçası. Zihinsel ve fiziksel sağlığımızı her gün yenilenmesi için güzel bir uyku şart. Peki, günde kaç saat uyumalı, uyku saati kişiden kişiye değişir mi? İşte detaylar.

Uyku, sağlığımız açısından tıpkı yemek yemek kadar doğal ve önemli bir ihtiyaç. Uyku, zararlı maddeleri vücudumuzdan atmamızı ve dinlenmemizi sağlıyor. Yeteri kadar uyuyamadığımızda kendimizi enerjik hissedemeyiz.

Hayatımızda birçok faktör uyku düzenimizin değişmesine neden oluyor. Uyku saatleri kişiden kişiye göre değişkenlik gösterebiliyor. Kimi insanlar için ideal uyku 5 saat olurken kimileri için bu rakam oldukça düşük ya da fazla olabiliyor. Sağlıklı bir yaşam için gerekli olan uyku süreleri bireyler arasında da değişkenlik gösteriyor.

Gün içinde yaşanan yorgunluklar, psikolojik sıkıntılar, stres, kullanılan ilaçlar, çay ve kahve tüketimi gibi durumlar uyku süresinde değişkenliklere yol açabiliyor.
Her birey, üretken olabilmek ve hayatını sürdürebilmek için farklı miktarlarda uykuya ihtiyaç duyar. Kaliteli uyku için uykuya hazırlık aşamasında düzenli egzersiz yapılmalı. Alkol, kafein ve sigaradan uzak durulmalı. Ekran karşısında geçirilen zaman azaltılmalı. Uyunacak yer sessiz olmalı. Odanın ışığı kapatılmalı.

Kişi sabah uyandığında güne hem bedensel hem ruhsal açıdan hazır hissediyorsa normal bir uyku uyumuş demektir. Ancak sabah uyandığında kendini yorgun ve hiç uyumamış gibi hissediyorsa uykusunun kalitesinde ya da süresinde sıkıntı var demektir. Uyku süresi dışında uyku eyleminin ne zaman yapıldığı da önemli. Hava karardıktan sonra uyumak çok daha dinlendirici olur.

ABD Ulusal Uyku Vakfı, uyku ihtiyacının belirlenmesinde bireysel hayat tarzlarının kilit öneme sahip olduğunu vurguluyor ve yaş gruplarına göre tavsiyelerde bulunuyor.

Yeni doğanlar (0-3 ay): Yeni doğan bir bebeğin her gün 14 ila 17 saat uyuması gerekiyor. Yeni doğanların 19 saatten fazla uyumamaları tavsiye ediliyor.

Bebekler (4-11 ay): Tavsiye edilen süre 12-15 saat arası. En az 10 saat uyku da yeterli olabilir. Bebekler asla 18 saatten fazla uyumamalı.

Yürümeye başlayan çocuklar (1-2 yaş): Bu yaş grubunda olan çocukların 11-14 saat uyumaları tavsiye ediliyor. Fakat kabul edilen aralık 9-16 saat.

Okul öncesi (3-5 yaş): Uzmanlar bu grup için 10-13 saat aralığını öneriyor. 8 saatten az, 14 saatten fazla uyku ise uygun görülmüyor.

Okul dönemi (6-13 yaş): Uyku Vakfı, 9 ila 11 saat arası uykuyu tavsiye ediyor. 7 saatten az veya 12 saatten fazla uyku ise sağlıklı görülmüyor.

Ergenlik dönemi (14-17 yaş): Tavsiye edilen uyku süresi 8 ila 10 saat arası. Uyku Vakfı, 11 saatten fazla ve 7 saatten az olmaması gerektiği görüşünde.

Genç yetişkinler (18-25 yaş): Bu yaş grubuna 7-9 saat uyku tavsiye ediliyor ve uyku süresinin 6 saatten az, 11 saatten fazla olmaması gerektiği belirtiliyor.

Yetişkinler (24-64 yaş): Bu yaş grubuna genç yetişkinlerle aynı uyku süresi tavsiye ediliyor.

İleri yaş grubu (65 yaş ve üstü): Sağlıklı görülen uyku süresi günde 7-8 saat fakat bu sürenin 5 saatten az olmaması ve 9 saati de aşmaması tavsiye ediliyor.

Haber Merkezi / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.