Türkiye Bilişim Derneği’nden bilim kurgu alanında çeyrek asırlık yarışma
Türkiye Bilişim Derneği’nin bünyesinde yayınlanan Türkiye Bilişim Dergisi TBD Bilimkurgu Öykü Yarışması’nın 25’incisini 31 Ağustos’ta düzenliyor. Çeyrek asırlık yarışma alanında en kapsamlı yarışma olarak adından söz ettiriyor.
Türkiye Bilişim Derneği yayınladığı Türkiye Biliişim Derğisi 2023 Bilim Kurgu Yarışması düzenliyor. 31 Ağustos’ta yapılacak yarışma çeyrek asırdır bilim kurgu dünyasına yön veriyor. Gazetemize özel açıklamalarda bulunan Bilişim Dergisi Yazı Kurulu Başkan Yardımcısı Koray Özer, “Düzenlediğimiz yarışma alanında en kapsamlı ve yıllardır yapılan bir yarışma olarak bilim kurgu alanına yön veriyor. Yarışma, kurumsallaşmış olması açısından Türkiye'de bilimkurgu alanındaki en kayda değer bir yarışmadır" dedi.
ALANINDA EN KAPSAMLI YARIŞMA
Bilişim Dergisi Yazı Kurulu Başkan Yardımcısı Koray Özer, “TBD1998 yılından bu yana bilimkurgu öykü yarışması düzenliyor. Bu yıl 25. kez düzenlenecek olan yarışmamız, şartnamesine uymadaki titizliği, jurisinin yetkinliği, ödüllerinin belli bir standartı koruması ve artık kurumsallaşmış olması açısından Türkiye'de bilimkurgu alanındaki en kayda değer ve ülke çapındaki tek yarışmadır” ifadeleri ile yarışmanın tarihine ve içeriğine değindi.
Özer, ayrıca “İlk yarışmamızın duyurusunda şu cümleler yer alıyordu: “Günümüzde bir ülkenin gelişimini bilim ve sanat alanında kişi başına düşen üretimle değerlendirmek mümkündür. Öyleyse bilim ve sanat alanındaki iletişimi artırmak gelişimi güdülemeye olumlu bir katkı yapacaktır. Fantezinin geçmişe ya da geleceğe yönelmesi bilime yakın durması ve sırtını da sanata dayaması aklımıza bilimkurgu yazınını getirmektedir. İşte bundan yola çıkarak TBD, yaşadığımız uzam-zaman boyutlarını büyüteceğine, dolayısı ile yaşam kalitemizi artıracağına inandığı bir bilimkurgu öykü yarışması düzenleme kararı almıştır” dedi.
AMAÇ SORULARA CEVAP BULMAK
Özer, yarışmayı düzenemedeki amaçlarını şu şekilde açıkladı, “Bu yarışmayı yaparken TBD olarak amacımız, teknoloji ve bilim felsefesine mesafeyle yaklaşan insanımızın ve özellikle bilimkurgu konusunda yetişme potansiyeli olan genç yazarlarımızın ilgisini bilimkurgu alanına çekmek ve "neydik, ne olduk, ne olacağız" sorularına bilimden/teknolojiden yola çıkarak çeşitli cevapların verilmesini sağlamak...
Ayrıca, edebiyatı yapılıyor olmadan bilimin/teknolojinin yeterince anlaşılıp içselleştirilmeyeceğine inandığımızdan, Türkçe'deki bilimkurgu alanındaki yapıt sayısını artırmak bir başka hedefimiz. Bugün geriye baktığımızda bilimkurgu dünyasının keşfedilmeyi bekleyen sonsuz vadilerini keşfettiğimiz ve düşlerimizi edebiyat gerçeğine dönüştürdüğümüzü söyleyebiliriz. 1998’den bu yana yarışmamıza katılmış pek çok yetenekli yazar sayısı 5000’den fazladır, bizleri bilim, teknoloji, zaman, uzay, yaşam ve felaketler konusunda düşündürdü, türlü olay örgüleriyle heyecanlandırdı. Onların öykülerinde ruhumuzun karanlık ve aydınlık yönlerini gördük.”
Faruk Gökyurt / www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.