Türkiye Ağaç İşleri Federasyonu Başkanı Hüseyin Taklacı: Esnafa haksız külfet çıkıyor

Türkiye Ağaç İşleri Federasyonu Başkanı Hüseyin Taklacı: Esnafa haksız külfet çıkıyor

Türkiye Ağaç İşleri Federasyonu Başkanı Hüseyin Taklacı, esnaf ve sanatkârlar yıllar öncesine ait işçi ve işveren davalarından dolayı büyük sorun yaşadıklarını söyleyerek, “İşçi davalarında zaman aşımı iki yıl olmalı esnafa haksız külfet çıkıyor” dedi.

Geçtiğimiz aylarda yürürlüğe giren EYT hakkı ile işçi ve işveren arasındaki davalarda artışlar yaşandı. Açılan davalarda geriye dönük yaşanan hak arayışları küçük esnafa ek külfetler çıkardı. Türkiye Ağaç İşleri Federasyonu Başkanı Hüseyin Taklacı, geriye dönük işçi ve işveren davalarında on yıl geriye dönülmesinin esnafa zarar verdiğini ve esnafın karşılayamayacağı ek külfetlere sebep olduğunu vurguladı. Başkan Taklacı, esnafın mağduriyetini ortadan kaldırmak adına geriye dönük davaların iki yıl içinde sınırlandırılmasını talep ederek esnafın mağdur olduğunu iddia etti. Taklacı, “Geriye dönük 2 yıl için dava açılabilmesini, varsa bir hukuksuzluk durumu 10 yıl sonra değil hemen aynı yıl çözümlenmesini istiyoruz” dedi.

EMEKLİ OLMAK İÇİN DAVA AÇILIYOR

Türkiye Ağaç İşleri Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Taklacı konuya ilişkin “Ülkemizde 1 milyonu aşkın esnaf ve sanatkâr var, şirketler daha kurumsal yapılar olduğundan bu işle ilgilenen insan kaynakları birimi, muhasebe birimleri mevcut. Ancak esnaf ve sanatkarlarımız yanında 10 kişiden az çalışanı olan işi emeğe ve işgücüne dayalı küçük işletmeler. Bu işletmelere yıllar sonra belki adlarını bile unuttukları zamanında çırak olarak yanlarına getirilen ve rica minnet kıramadıkları için çalıştırdıkları personellerden özellikle emeklilik kanunu değiştikten sonra yoğun şekilde şikayet gelmekte. Bir çok işçi çok eskiden çalıştıkları yerleri tek tek haklı veya haksız biçimde şikayet etmekte” ifadelerini kullandı.

basliksiz-1-001.jpg

EVİNİ SATAN ESNAFLARIMIZ VAR

Taklacı geriye dönük davaların siteler esnafını mağdur ettiğini vurgulayarak, “O günün koşulları ele alınmadan, o dönemde işçiye ihtiyaç olmadığı halde ısrar üzerine çalıştırılan insani durumlar dikkate alınmadan, üzerinden geçen zaman dikkate alınmadan esnafın geçmiş 10 yılı incelemeye alınabiliyor, çoğu zamanda esnaflarımız haksız bulunarak bugünün şartlarında cezalandırılıyor. Bu durumda esnaf ya işyerini kapatmak zorunda hatta birçok esnafımız yıllarca kazanıp biriktirerek aldığı oturduğu evini satıp bu yükün altından kalkmaya çalışıp kiraya çıkıyorlar. Maalesef bu şekilde çok örneğimiz mevcut ”dedi.

ara2.jpg

NE İŞÇİ NE İŞVEREN MAĞDUR OLMASIN

Başkan Taklacı son olarak, “Biz, Türkiye Ağaç İşleri Federasyonu olarak, şikayete konu olan işletmenin en fazla 2 yılının incelenebilmesini, geriye dönük 2 yıl için dava açılabilmesini, varsa bir hukuksuzluk durumu 10 yıl sonra değil hemen aynı yıl çözümlenmesini istiyoruz. Tabi ki de işçinin emekçinin hakkı alnında ki ter kurumadan fazlasıyla verilmeli, ancak geç gelen adalet yerine işçi işveren arasında varsa bir anlaşmazlık bu konu aynı yıl içinde çözülmeli diyoruz” şeklinde konuştu.

Faruk Gökyurt/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.