Tarihimize vurulan darbe: Germanos Frig Kitabesi hergün biraz daha eksiliyor!

Tarihimize vurulan darbe: Germanos Frig Kitabesi hergün biraz daha eksiliyor!

Bolu'nun Göynük ilçesine bağlı Soğukçam Köyü'nde bulunan Germanos Frig Kitabesi, tarihi ve kültürel önemiyle dikkat çekiyor. Ancak, definecilerin acımasız tahribatı sonucunda bu değerli anıt, yok oluşa doğru hızla ilerliyor.

Göynük ilçesine bağlı Soğukçam Köyü'nde bulunan Germanos Frig Kitabesi, tarihi ve kültürel önemiyle dikkat çekiyor. Ancak, definecilerin acımasız tahribatı sonucunda değerli anıt, yok oluşa doğru hızla ilerliyor. Yazıt, Frig alfabesiyle yazılan en uzun metin olma özelliğini taşıyor. Doğu yönünde yer alan konik kaya kitlesinin yüzeyine kazınan yazıt, 9 metreye yaklaşan bir yüksekliğe sahiptir. Üzerindeki 9 satırlık Frigçe yazıtın sol üst köşesinde ise üçgen bir niş bulunan anıt defineciler tarafından yok ediliyor.

Germanos Frig Kitabesi

HOYRATÇA TAHRİP EDİLİYOR

Bolu İli, Göynük İlçesi, Soğukçam Köyü'ndeki Germanos Frig Kitabesi'ndeki tahribat süreci de Kemalpaşa'daki Karabel Hitit Anıtı'nın tahribi ile benzer özellikler gösteriyor. Burada da önce kaya anıtına asitli bir sıvı dökülmüş. Belli bir süre sonra da eser hoyratça tahrip ediliyor.

HERGÜN BİRAZ DAHA EKSİLİYOR

9 satır olan kitabenin sol üst köşesinde üçgen bir niş yer alıyor. Kayanın önünde ise bir platform var. Bu platform halihazırda defineciler tarafından yer yer kazılarak parçalanmıştı. Parçalanan yazıt, MÖ 8. ila 7. yüzyıllarda Anadolu’da devlet kuran Friglerin Bolu’da da yerleştiğinin en önemli kanıtlarından biriydi.

EN UZUN FRİGYA METNİ

Bolu'nun Göynük ilçesinde yeni adı ile Soğukçam eski adıyla Germanos köyünde 1966’da keşfedilen günümüze ulaşmış Frig alfabesiyle yazılan en uzun yazıttır. Kayanın üzerindeki metin en uzun Eski Frigya metnidir. Antik çağda Bitinya olarak adlandırılan bölgede kalan köyün 2,5 kilometre batısındaki anıt “Türbe Önü” ve “Yazılı Kaya” olarak adlandırılan mevkidedir.

Germanos Frig Kitabesi kayaları

FRİG YERLEŞKESİ OLDUĞU TAHMİN EDİLİYOR

Doğu yönü düzlenerek yüzeyi yazılan Konik kaya kitlesinin yüksekliği 9 metreye yakındır. 9 satırlık kitabenin sol üst köşesinde üçgen bir niş yer alır. Kayanın önünde bir platform vardır. Platform define arayıcıları tarafından yer yer kazılmıştır. Kaya çevresinde bir Frig yerleşmesi olduğu tahmin etmektedir.

1000 YILLIK BİR GEÇMİŞE SAHİP

Göynük ilçesinde yeni adı ile Soğukçam eski adıyla Germanos köyünde 1966’da keşfedilen günümüze ulaşmış Frig alfabesiyle yazılan en uzun yazıt olan Soğukçam yazıtı kaya üzerine kazınmış uzunca bir metin olarak günümüze ulaşmış durumda. Antik çağda Bitinya olarak adlandırılan bölgede kalan köyün 2,5 kilometre batısındaki anıt “Türbe Önü” ve “Yazılı Kaya” olarak adlandırılan mevkide yer alıyor. Doğu yönü düzlenerek yüzeyi yazılan Konik kaya kitlesinin yüksekliği 9 metreye yazıldığı tarih ise 1000 yıllık bir geçmişe sahip. 9 satırlık kitabenin sol üst köşesinde üçgen bir niş yer alıyor. Kayanın önünde bir platform var. Platform define arayıcıları tarafından yer yer kazılmıştır. Kaya çevresinde bir

Germanos Frig Kitabesi oyması

DEFİNECİLERİN HEDEFİ HALİNE GELDİ

Ne yazık ki, Germanos Frig Kitabesi son zamanlarda definecilerin hedefi haline geldi. Asitli sıvılarla yapılan ilk saldırıdan sonra, anıt hoyratça tahrip edildi. Kemalpaşa'daki Karabel Hitit Anıtı'na benzer bir kaderi paylaşan bu Frig kitabesi, kültürel mirasımızın büyük bir kaybıdır.

ACİL EYLEM GEREKİYOR

Tahrip edilen bu anıt sadece bir taş blok değildir. Geçmişimizi, tarihimize ve kültürümüze ait önemli bir belgedir. Üzerinde Kybele heykelciğinin konulduğu üçgen niş ve Frig dilinde yazılmış metin, bu mirasın önemini ve değerini yansıtmaktadır.

KÜLTÜREL MİRASA SAHİP ÇIKILMALI

Define arayıcılarının merakı ve kâr hırsı, Germanos Frig Kitabesi gibi tarihi eserlerimize büyük zarar vermektedir. Bu vandallık eylemleri, kültürel mirasımızı korumak için daha sıkı güvenlik önlemlerinin alınmasını ve toplumun bilinçlendirilmesini gerektirir.

KÜLTÜREL MİRASIMIZI KORUYALIM!

Germanos Frig Kitabesi'nin definecilerin tahribatına uğraması, kültürel mirasımızın ciddi bir tehdit altında olduğunu göstermektedir. Toplum olarak, tarihi eserlere sahip çıkma sorumluluğumuzu yerine getirmeli ve bu anıtları koruma altına almalıyız. Gelecek nesillere aktaracağımız kültürel mirasımızın korunması için birlikte hareket etmeliyiz.

Gamze Mine Gümüş / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.