Sokak köpekleri endişe yaratıyor: Kuduza davetiye!

Sokak köpekleri endişe yaratıyor: Kuduza davetiye!

Türkiye'de son dönemde artan sokak köpekleri sorunu, vatandaşta endişelere neden oluyor. Özellikle akşamları insanlar sokak köpeklerinin hedefi haline gelirken, bir vatandaşın kuduzdan hayatını kaybetmesi durumun vahametini ortaya koyuyor.

Sokak köpeklerindeki artışın temel nedenleri arasında kontrolsüz üreme, sahiplenmeyen veya terk edilen evcil hayvanlar ile sokaklara bırakılan yavrular bulunuyor. Kontrol edilmediği sürece çeşitli hastalıklara davetiye çıkaran sokak hayvanlarının gözetim altında tutulması gerekiyor. Belediyelerin çalışmalarda yetersiz kalması başıboş köpek problemine katkıda bulunan faktörler arasında yer alıyor.
Konuyla alakalı gazetemize açıklamalarda bulunan Türk Veteriner Hekimler Başkanı Murat Arslan, ‘’Henüz sahipsiz hayvanlara yönelik yeni bir yasa çalışması olduğu bilgisi yok. Yani belediyelerin yaptığı rutin uygulamalar devam ediyor. Bu konuya özellikle geçtiğimiz günlerde yaşanan kuduz vakası nedeniyle vefat eden vatandaşımız çerçevesinde değerlendirmemiz doğru olacaktır. Kuduz virüsünün %100 öldürücü olması bu konunun önemini daha da arttırmaktadır’’ şeklinde konuştu.

SOKAK HAYVANLARINDAN KUDUZ BULAŞABİLİR

Sokak hayvanlarının gözetim altında tutulması gerekiyor diyen Arslan, ‘'Kuduz tüm dünyada hala toplum sağlığı için bir tehdit olarak kabul edilmekte ve tedbirler alınmaktadır. Kuduzun %100 öldürücü olması bilinmektedir. Bu nedenle toplumun bilinçlendirilmesi için çalışmalar yapılmakta, sorunun çözümü için öneriler sunulmaktadır. Kuduz hastalığı, ülkemizde de insan ve hayvan sağlığı açısından önemini korumaktadır. Geçtiğimiz günlerde yaşadığımız kuduz vakası bunun en büyük kanıtı. Hastalık hakkındaki gerçeklerle ilgili gerekli farkındalık yaratılmadan; hastalık bilincini artırmak, kuduz vakalarını önlemek, hayvanları aşılatmak ve insanları kuduzun tehlikeleri konusunda bilinçlendirmek mümkün değildir’’ ifadelerinde bulundu.

murat-arslan2.jpg

KUDUZ NASIL BULAŞIR

Kuduzdan ölümlerin %99’u enfekte köpekler tarafından ısırılma nedeniyle meydana geldiğini belirten Arslan, ‘’İnsan ölümlerine ek olarak her yıl başta köpekler olmak üzere milyonlarca evcil hayvan bazen hastalık taşıması bazen de hastalığın neden olduğu korku nedeniyle yersiz yere itlaf edilmektedir. Oysaki mevcut aşıların koruyuculuğu sayesine tüm bu riskler sıfıra indirilebilir. Bununla birlikte Dünya Veteriner Hekimler Birliği ve Dünya Tabipler Birliği kuduz hastalığının küresel bir sorun olmasının altında yatan sebepler arasında; hastalığa karşı genel olarak bir bilinçsizliğin ve önleyici tedbirlerin, özellikle ısırılma vakasından hemen sonra yara bakımı yapılmamasıdır. Hastalığa karşı korunma amaçlı yapılan aşılama ve kullanılan İmmun Globulinlerin alınmamasının yattığını bildirmektedir’’ diyerek kuduz hastalığının nasıl bulaştığını ve önlemlerdeki yetersizliklere değindi.

bir-kuduz-mikrobu.jpg

GEREKLİ TEDBİRLER

Kuduzun önlenmesi için, tek bir merkezden veteriner hekimlerin kontrolünde 3 aydan büyük tüm hayvanların aşılanması gerektiğinin altını çizen Arslan, ‘’Yıl boyunca bilgilendirme çalışmalarının yapılması gerekiyor. Basın ve Yayın organlarında konu ile ilgili “Kamu Spotu” yayınlanması ve aşı kampanyaları düzenlenmesi önemlidir. Okullarda veteriner hekimlerin katılımı ile bilgilendirme çalışmaları yapılması, aşılama ile tamamen önlenebilen bu hastalık için bir farkındalık yaratmak adına mutlak gerekliliktir. Yetkililerce barınak sayılarının artırılması ve düzenli bakımı gerekli tedbirler arasındadır. Kişisel tedbirler olarak ise; Vatandaşların çıplak elle sokak hayvanlarına dokunmaması, herhangi bir salya bulaşması, ısırık gibi durumlarda ellerin bol sabunlu suyla yıkanıp en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekiyor’’ diyerek cümlelerini tamamladı.

kisisel-tedbir-almaya-calisan-bir-vatandas.jpg

RESMİ VERİLER

Resmi verilere göre 2021 yılında Türkiye’de 250 bin 375 kuduz riskli temas görülürken, bunlardan 3’ünde kuduz hastalığı gerçekleşti. 2008 yılından bu yana kuduz vakaları incelendiğinde, en fazla 2014 yılında 4 kişinin kuduz olduğu görülüyor. Türkiye’deki kuduz vakalarının %90 oranında evcil hayvanlardan bulaştığını kaydediliyor. İlk sırada köpeklerden bulaşan kuduzlar bulunuyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre her yıl dünyada 59 binden fazla insan kuduz nedeniyle yaşamını yitiriyor. Hastalık özellikle Asya ve Afrika kıtalarında yaygın olarak görülüyor. Her yıl Asya’da yaklaşık 35.000 kişinin Afrika’da ise 21.000 kişinin kuduz hastalığına yakalandığı tahmin ediliyor. Türkiye’nin göç yolları üzerinde ve merkezinde bulunması hastalık riskini artırıyor.

Mikail Karaman/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum