Sınava hazırlık sürecinde zamanı doğru kullanmak önemli
Sınava hazırlık sürecini doğrudan etkileyen zamanı doğru kullanma ile ilgili bilgi veren Psikolojik Danışman Bünyamin Aslan, “Ders ve konu dağılımını yapın. Dikkatinizi dağıtacak, zamanını boşa harcayacak unsurlardan uzak durun” dedi.
Zaman yönetimi, sınava hazırlık sürecini doğrudan etkileyen bir faktördür. Sınava hazırlık sürecinde zaman yönetimini engelleyen unsurlar ve yapılması gerekenler hakkında konuşan Psikolojik Danışman Bünyamin Aslan, “Hedefi belirledikten sonra planlı çalışma kişiyi başarıya götürecek en önemli şey. Kişinin her şeyden önce plan ve programa sahip olması gerekiyor” dedi.
HEDEFİNİZİ BELİRLEYİN
Doğru zaman yönetimi hakkında en önemli noktanın kişinin plan ve programa sahip olması gerektiğini söyleyen Psikolojik Danışman Bünyamin Aslan, “Kişinin ilk etapta hedefini belirlemesi lazım. Hedefi belirledikten sonra planlı çalışma kişiyi başarıya götürecek en önemli şey. Kişinin plan ve programa sahip olması gerekiyor. Diğer bir önemli husus düzenli olarak tekrar yapılması. Teori artık pratik şekilde ilerlediğimiz zaman zaten başarı kaçınılmaz. Bir sonraki aşama da konuyu öğrendikten sonra bazen tek bir yöntem de yeterli olmuyor. Konunun tekrarını yaptıktan sonra konuyu pekiştirmek amacıyla test çözümü yapmak oldukça önemli. Planlı çalıştığımızda zamanı nasıl yöneteceğimizi öğrenmiş oluyoruz. Konuları nasıl programlaştıracağımızı öğrenmiş oluyoruz. Sadece sevdiğimiz derslere yönelmemek gerekiyor. Eksikliğini gördüğümüz derslere de yoğunlaşarak o süreci dengede götürmek yine bizi başarıya götüren ana anahtarlardan biri olacaktır” şeklinde konuştu.
“DİKKATİNİZİ DAĞITACAK ŞEYLERDEN UZAK DURUN”
Sınava hazırlık sürecinde kişinin dikkatini dağıtacak şeylerden uzak durması gerektiğini vurgulayan Aslan, “Sınava hazırlık sürecinde, ders çalışırken muhakkak yanınızda bir çalar saat olsun. Zamanınızı bu doğrultuda ayarlayın. Ders çalışmaya başlamadan önce kendinize ne kadar ders çalışacağınıza dair bir plan yapın. Ders çalışırken geçirdiğiniz vakti iyi gözlemleyin. En önemlisi sosyal medyadan, telefondan kısacası dikkatinizi dağıtacak, zamanınızı boşa harcayacak şeylerden uzak durun. Ders çalışmaya başlamadan önce ne kadar bir zaman dilimi ayıracağınızı planlayın. Ders ve konu dağılımını yapın. Dikkatinizi dağıtacak, zamanını boşa harcayacak unsurlardan uzak durun. Bunlara dikkat ettiğiniz ölçüde zamanınızı düzgün kullanmış olacaksınız” sözlerini yer verdi.
“KİŞİYİ GERİ PLANDA BIRAKIYOR”
Yanlış yapılmış olan noktaya odaklanmanın kişinin bir sonraki aşamaya geçmesini engellediğini dile getiren Aslan, “Bizi hedefimizden saptıran, zaman tuzağına düşüren unsurlar bulunuyor. Kişinin yapacağı işi ertelemesi, plansız hareket etmesi, hayır diyememesi ve hedefsiz olması zaman yönetimini etkiliyor. Plansızlık, zaman yönetimini engelleyen etkenlerden biri. Kişinin plansızlık olması, herhangi bir yol haritası olmaması verimi düşürür. Çok fazla engellerle karşılaşıyoruz, bunların hepsi birer sorun haline dönebiliyor. Burada kişinin nasıl davrandığı çok önemli. Yanlış yapılmış olan noktaya odaklanmak kişinin bir sonraki aşamaya geçmesini engelleyecek ve kendine hakaretvari söylemlerle motivasyonu olumsuz yönde etkileyecektir. Kişinin hayır diyememesi de zaman yönetiminde oldukça önemli bir noktadır. Yapacağı işleri ertelemek zorunda kalır, bu da dönük zaman kaybına yol açar. Öğrenciler üzerinde çalışmamız gereken ve öğrencilerin dikkat etmesi gereken noktalardan biri de bu. Bunların yanı sıra bazı zaman tuzakları da bulunuyor. Örneğin kişi önceliklerini belirlemekte sıkıntı çekiyor veya gereksiz şeylere olduğundan fazla zaman harcıyor. Tüm bu ve bu gibi sebepler zaman yönetiminde kişiyi geri planda bırakıyor” ifadelerini kullandı.
Rüveyda Aslıipek / gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.