Simit Sarayı halka arz mı oluyor? DMR Unlu Mamuller sahibi kim? Simit Sarayı halka arz helal mi haram mı?
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Simit Sarayı’nın ürünlerini üreten DMR Unlu Mamuller Üretim Gıda Toptan Perakende İhracat’ın halka arzını onayladı. Simit Sarayı halka arz mı oluyor? DMR Unlu Mamuller sahibi kim? Simit Sarayı halka arz helal mi haram mı?
Simit Sarayı'nın ürünlerini üreten DMR Unlu Mamuller Üretim Gıda Toptan Perakende İhracat'ın pay başına 10,24 liradan ilk halka arzını onayladı. Vatandaşlar bu açıklamanın ardından Simit Sarayı halka arz mı oluyor? DMR Unlu Mamuller sahibi kim? Simit Sarayı halka arz helal mi haram mı? İşte detaylar…
DMR UNLU MAMULLER SAHİBİ KİM?
DMR Unlu Mamullerinin hakim ortağı %57.20 pay ile Simit Sarayı A.Ş.’dir. Simit Sarayı’nın sahibi %50 oranında Abdullah Kavukcu, %30 oranında Kavukcu Yapı Sanayi A.Ş’dir. Bunlar dışında ise başka ortaklıkları da vardır.
SİMİT SARAYI HALKA ARZ HELAL Mİ HARAM MI?
Diyanet İşleri Başkanlığı, borsada hisse almanın dini açıdan sakıncalı olduğunu belirtmiştir. Bu görüşe göre, borsada yer alan hisseleri bloke eden ve hayali satışlarla spekülatif dalgalanmalara neden olan işlemler dinen sakıncalı kabul edilmektedir. Bu tür işlemler insanları aldatmaya, yanıltmaya ve sahte manipülasyonlarla ekonomik sıkıntılara sebep olabilmektedir. Dolayısıyla, masumane bir borsa alışverişi ile aynı kategoriye girmemektedir.
Diyanet İşleri Başkanlığının Alo Fetva 190 numarasından alınan bilgiye göre, hisse alınan şirketlerin dinen sakıncalı işler yapılıp yapılmadığı tam olarak bilinmediği için halka arz sakıncalı olarak değerlendirilmektedir.
Diyanet Din İşleri Yüksek Kurul'undan aktarılan bilgi ise şu şekildedir:
"Pay (hisse) senedi, anonim şirketlerin mali varlıkları üzerinde mülkiyet hakkını temsil eden kıymetli evraktır. Bu senede sahip olan kimse, pay oranına göre şirketin kar ve zararına ortak olur. Pay senedi almanın dini hükmü, bu senedin temsil ettiği şirketin faaliyet alanı ve finansal gelirleri ile bağlantılıdır. Buna göre faaliyet alanı ve finansal gelirleri İslam’a göre meşru olan şirketlerin pay senetleri alınıp satılabilir. Ancak faaliyet alanı faiz, kumar, içki, domuz ürünleri gibi dinen yasaklanan işlemlerden oluşan ve/veya finansal işlemlerden kaynaklı faiz gibi gayrimeşru kazançları olan şirketlerin pay senetlerini alıp satmak caiz değildir. Söz konusu senetlerin dinen meşruluğunun araştırılıp ona göre hareket edilmesi, bu senetleri alıp satmak isteyen kişilerin sorumluluğundadır. Ayrıca hisse senedi piyasalarında hile, dolandırıcılık vb. her türlü manipülatif davranış ve işlemden uzak durmak gerekir. Yukarıda zikredilen ilke ve şartlara uygun iseler, bu hisselerin halka arzlarına iştirak etmekte ve karını almakta da bir sakınca yoktur."
Alınan bu bilgilere göre halka arz olan şirketlerin dinen haram kabul edilen işler yapması durumunda halka arz haram kabul edilmektedir. Bunun dışında hisse alıp atmak caiz olarak belirtilmiştir.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıklamasına göre ise Borsa'dan hisse satın almak caizdir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.