“Şanzıman bakımı unutulmamalı yağı değiştirilmeli”

“Şanzıman bakımı unutulmamalı yağı değiştirilmeli”

Şaşmaz Kaya Otomotiv Şanzıman biriminde görevli Pazarlama Müdürü Can Umut Baykan, şanzıman bakımının ihmal edilmemesi gerektiğini, yağının da kullanıma bağlı olarak değişmesinin önemli olduğunu aktardı.

Baykan, açıklamasında bir sene önce açıldıklarını belirterek, açılış hizmetlerinin yanı sıra şanzıman yağı değişiminin de yapılabildiğini vurguladı. Çoğu insanın yanlış bir şekilde şanzıman yağının değişmeyeceğini düşündüğünü ifade eden Baykan, şanzıman yağının da diğer araç parçaları gibi bir ömrü olduğunu ve 70 bin ile 100 bin km arasında kullanıma bağlı olarak değiştirilmesi gerektiğini belirtti.

ARABADAKİ TÜM PARÇALARIN ÖMRÜ VARDIR

1 sene önce açılış yaptıklarını söyleyen Baykan açılış hizmeti verdiklerini de aktararak Şanzıman yağı değişmez diye bir yanlış vardır ama şanzıman yağı değişir diyerek şu bilgilere yer verdi: 70 bin km ile 100 bin km arasında kullanıma bağlı olarak bir ömürleri vardır. Daha doğrusu arabadaki tüm parçaların bir ömrü vardır bunlardan biri de şanzıman yağıdır. İnsanlar şanzıman yağının değişmeyeceğini düşünür bu yanlış bir bilgidir ve biz bu hizmeti de vermekteyiz.”

Herhangi bir arıza durumunda revizyon işlemleri yaptıklarını da aktaran Baykan arızaları giderdiklerini söyleyecek şöyle devam etti:” Aynı zamanda parça değişim işlememiz de var, otomatik şanzıman parçalarıyla ilgili teminleri sağlıyoruz.”

baykan.jpg

50 BİN KM’DE BİLE DEĞİŞİM GEREKEBİLİR

Şanzıman bakımının önemine de değinen Baykan, araçların 70 bin ile 100 bin km arasında düzenli bakımlarının yapılması gerektiğini belirtti. Özellikle kırmızı ışıkta dururken veya duraklarda boş vitese atılmaması gerektiğini vurgulayan Baykan, bakım koşullarına bağlı olarak bu sürenin 50 bin km'ye kadar düşebileceğini söyledi. Ayrıca, römork çekilmesi veya ağır şartlara maruz kalmanın da bakım süresini azaltabileceğini açıkladı. Baykan, şanzımanın ömrünün her araçta aynı olduğunu belirtti.

sanziman-2.jpg

UZUN YOLCULUKLARDA BAKIM ŞART

Can Umut Baykan, uzun yolculuklardan önce mutlaka bir check-up yaptırılmasını önererek, araçlarda şanzıman arızalarının belirtilerinin vuruntu, devirde dalgalanma gibi unsurlarla anlaşılabileceğini ifade etti. Check-up sırasında şanzıman yağından örnek alarak arıza durumuna bakıldığını ve yol testi yapıldığını belirten Baykan, herhangi bir sorun tespit edildiğinde gerekli değişim işlemlerini gerçekleştirdiklerini sözlerine ekledi.

sanziman-3.jpg

HER ARACIN DEĞİŞİM SÜRESİ AYNIDIR

Şanzıman süreleri ise her arabada aynıdır diyen Baykan” Şanzımanda arıza olduğunu vuruntu, devirde dalgalanma gibi belirtilerle arıza olduğunu anlayabiliriz. Her check up’a gelen araca değişim yapmıyoruz önce arıza kontrolüne bakarak yağdan örnek alarak arıza durumuna bakıyoruz. Sonrasında ustamızla yol testi yapıyoruz bunlardan geçtiğinde bir terslik olduğunda değişim yapıyoruz” şeklinde konuştu.

sanziman.jpg

YAZ AYLARINDA BAKIM DAHA ÖNEMLİ

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte şanzıman bakımının özel bir önem kazandığını belirten Can Umut Baykan, yüksek sıcaklıkların etkisiyle şanzıman yağının daha hızlı bir şekilde eskimeye başladığını ve performansının düşebileceğini ifade etti. Bu nedenle, araç sahiplerinin yaz aylarında şanzıman bakımına öncelik vermesini ve güvenli sürüş deneyiminin tadını çıkarmasını önerdi.

YÜKSEK SICAKLIKLAR OLUMSUZ ETKİLİYOR

Baykan, yüksek sıcaklıkların şanzıman yağı üzerinde olumsuz etkileri olduğunu belirtti. Bu durumda, şanzıman yağının daha hızlı bir şekilde eskimesi ve performansının düşmesi söz konusu olabilir. Yaz aylarında şanzıman bakımına özel bir önem verilmesi gerektiğini vurgulayan Baykan, şu önlemleri önerdi:

Baykan,”Yaz aylarında şanzıman yağı daha hızlı bir şekilde ısınır ve etkinliğini kaybedebilir. Bu nedenle, araç üreticisinin belirlediği periyotlara göre şanzıman yağının değiştirilmesi önemlidir. Yeni ve temiz bir şanzıman yağı, şanzımanın performansını artırır ve daha uzun ömürlü olmasını sağlar” şeklinde konuştu.

ŞANZIMAN SOĞUTUCUSUNUN KONTROLÜ

Baykan konuşmasına şöyle devam etti: ”Yüksek sıcaklıklar, şanzımanın aşırı ısınmasına neden olabilir. Bu durum, şanzımanın performansını olumsuz etkiler ve arıza riskini artırır. Yaz aylarında şanzıman soğutucusunun düzgün çalıştığından emin olunmalıdır. Gerekli durumlarda soğutucu sıvısının değişimi yapılmalı veya eksikse tamamlanmalıdır.” Şanzıman filtresinin temizliği veya değişimi ise, kirlenmeye ve tıkanmaya karşı koruma sağlar. Yaz aylarında, şanzıman filtresinin temizlenmesi veya değiştirilmesi önemlidir. Bu sayede, şanzımanın işlevselliği korunur ve vites değişimlerinde sorun yaşanma olasılığı azalır.”

Can Umut Baykan, yaz aylarında şanzıman bakımına öncelik vermenin, araç sahiplerine sorunsuz bir sürüş deneyimi sağlayacağını vurgulayarak konuşmasını sonlandırdı.

Gamze Mine Gümüş/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum