Rap müzik prodüktörü Sait Çetinkaya: Rap köleliğe karşı bir başkaldırıdır

Rap müzik prodüktörü Sait Çetinkaya: Rap köleliğe karşı bir başkaldırıdır

Müzik çalışmalarını Konya’da sürdüren Rap müzik prodüktörü Sait Çetinkaya, müziğin insan psikolojisi üzerindeki etkilerini anlattı. Çetinkaya, ‘’Rap müziğin felsefesi Afrika kökenli insanların kölelik sitemine karşı geliştirdikleri başkaldırıdır” dedi.

Rap müziğin felsefi açıdan ele alan Çetinkaya, gazetemize şu açıklamalarda bulundu: ‘’Rap müzik Afrika kökenli Amerikan vatandaşlarının içinde bulundukları zor koşulları anlatabilmesi için icat ettikleri bir müzik türü. Rap müziğin altında yatan temel felsefe ise bu Afrika kökenli insanların kölelik sitemine karşı geliştirdikleri bir başkaldırı diyebiliriz.’’

RAP İÇİN İNTERNET KAFEYE GİDERDİM

Hip-hop kültürü üzerine araştırmalar yaparak Rap müzikle tanıştım diyen Çetinkaya, ‘’Afrika kökenli ABD vatandaşlarının yaşam koşulları, kendilerini ifade etme biçimleri çok dikkatimi çekti. Rap müzik dinlemek için sabah kalkıp internet kafeye gitmişliğim çok oldu. O zamanlar evimizde internet yoktu tabii. O kadar çok albüm, şarkı dinledim ki sonunda kendim de söz yazmaya başladım. Konya gibi bir yerde kolay olmadı. İnsanların alışık olmadığı bir kültür. Bu şekilde söz yazarak amatörce kayıt almaya başladım. Günümüzde müziğin yapılış imkânları çok değişti. Bilgisayar ve daw ikilisi sayesinde çok fazla kayıt yapabiliyoruz. Tabi ilk seçenek enstrümanların canlı olarak kaydedilmesi ama bir zorunluluk artık yok. Ben de buna olarak çok fazla türe hâkimim ve yapmaya çalışıyorum’’ şeklinde konuştu.

1.png

MÜZİĞİN İNSAN RUHUNA ETKİLERİ

Müziğin insan ruhuna olduğu kadar ruhunda müziğe katkısı var şeklinde konuşan Çetinkaya, ‘’Ses bir etkidir. Dinlediğin müzik seni sinirlendirebilir, huzurlu hale getirebilir ya da hüzne sürükleyebilir. Bunun nedeni tinsel faktörün öteki ile ilişkili hale getirebilmekte yatıyor. Müzik burada biraz doğaüstü yönüyle var olmaya başlıyor. Anlamlandıramadığımız imkânların gerçekliğini düşlüyoruz. Bu da bizi ya mutlu ediyor ya da hüzünlendiriyor. O anki ruh halimize bağlı açıkçası. Ama işimi yaparken genelde kendimi iyi hissediyorum. Çünkü kendimi ifade edebildiğime inanıyorum’’ dedi.

2.png

EKONOMİ BİZİ ÇOK SARSIYOR

Müzik yapabilmek için belirli maddi imkânların olması gerektiğini aktaran Çetinkaya, ‘’Evet, müzik yapma imkânları çoğaldı. Lakin müzik yapmak dışarıdan göründüğünden daha masraflı bir iş. İnanılmaz iyi teknik ekipman var ama biz ulaşamıyoruz. İhtiyacım olan bir programı almaya kalkıyorum fatura 100 dolar. Bunun yanında ekipman da alamıyoruz. Güzel bir gitarın fiyatı bakılamayacak seviyelerde. Psikolojik olarak ise zorlukları ise sürekli üretmek zorundasın. Sürekli yeni bir şey yapmak keşfetmek gibi şeyler. Kısacası ekonomi bizi çok sarsıyor’’ ifadelerinde bulundu.

3.png

ŞİDDETE KARŞI MÜZİK

Müziğin şiddetten uzaklaştıran inkâr edilemez bir yanı var diyen Çetinkaya, ‘’Ben olaya biraz farklı bir açıdan bakıyorum. Şiddetsizlik insanı üretim açısından pasifize etmiş durumda. Rehabilite olmayı bırakmamız gerekiyor. Rehabilite olmak dediğimiz şey yaşama yanlış bilinçle bakmamıza neden oluyor. Sanat bunun için değil. Biz iyileşmek istemiyoruz aslında. Herkes iyileşmek istediği için hasta’’ şeklinde konuştu.

5.png

RAP POPÜLER OLDU

‘’Rap müzik popüler değilken sokaklarda bol pantolonla gezen birisi olarak bu konuda söyleyecek çok şeyim var’’ ifadelerinde bulunan Çetinkaya, ‘’Rap müzik bir mikrofon ve kötü bir bilgisayarla alıcısının çok az olduğu Türkiye’de aşama aşama başarılı ve popüler oldu. Popüler bazı kanallar rap müziği yasaklamıştı. Tıpkı geçmişte Arabesk müziğin yasaklanması gibi. Tabi değişen insan kitlesi de önemli. Geneli kaçırdığımız nokta Türkiye’de sadece rap değil alternatif müziğinde alıcısı çoğaldı. Dünyada az dinlenen gruplar Türkiye’ye konsere geldiğinde binlerce kişiyle karşılaşıyorlar. Hem sosyoloji, hem insan niteliği değişiyor’’ diyerek cümlelerini noktaladı.

Mikail Karaman/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum