Mevsimsel geçişlerde bağışıklığın önemi

Mevsimsel geçişlerde bağışıklığın önemi

Sonbaharla birlikte mevsimsel hastalıklar salgın haline geldi. Sokaktaki hemen herkes hasta olurken uzmanlar, mevsimsel geçişlerde bağışıklık sisteminin güçlü olmasına dikkat çekti. Peki, bu mevsimlerde ne tür önlemler alınmalıdır? İşte detaylar:

Sonbahar mevsimin gelmesiyle beraber sürekli değişkenlik gösteren hava sıcaklıkları, hasta olmamaya karşılık alınması gereken önlemleri akıllara getirdi. Peki, özellikle de bu havalarda alınması gereken önlemler nelerdir? Alınmadığı taktirde bireyi olumsuz yönde ne şekilde etkiler? Tüm bu soruların cevaplarını haberimizde topladık…

Mevsim geçişlerinin gündelik hayatımıza olan etkisi sanıldığı kadar basit değerlendirilmiyor. Fiziki ve mental sağlığı direkt olarak etkileyen mevsim geçişlerinin dışa vurumu kimi bireylerde mide ve bağırsak rahatsızlıkları, gribal enfeksiyonlar vb. olarak görülürken, bazılarında ise mental olarak görülüyor. Peki, bu etkileri en aza indirgemek için neler yapılmalı. Tüm detaylar haberimizde:

ZAYIF BAĞIŞIKLIK BASİT HASTALIKLARA DAVETİYE ÇIKARTIYOR

Özellikle mevsim geçişleriyle yaşanan, hava sıcaklıklarının değişkenlik gösterdiği dönemlerde sıkça karşılaşılan gribal enfeksiyonlar bu hastalıklarda başı çekiyor. Ancak bu sadece gribal enfeksiyonlarla sınırlı bir süreç değil, alerjik reaksiyonların da içine dahil olduğu bir süreci de içinde barındırıyor. Mental yönden çöküntüler de insanların daha kolay hastalanmasına davetiye çıkartıyor.

mevsim-3.jpg

İşte mevsim geçişlerinde dikkat edilmesi gereken unsurlar;

Beslenme ve Yeteri Miktarda Sıvı Tüketimi: Mevsimine göre meyve ve sebzeler tercih edilmeli özellikle sonbahar ve kış mevsimi geçişleri döneminde bolca C ve güneşten yoksun kalınacağı için D vitamini tüketilmeli, yaz aylarında ise yeteri miktarda sıvı tüketimi gerekmektedir.

Düzenli ve Kaliteli Uyku:

Yetişkin bir insanın günde en az 6-8 saat arasında uyuması ve mümkünse kendisine düzenli bir uyku takvimi oluşturması gereklidir.

Düzenli Spor ve Stres Yönetimi:

Düzenli spor yaparak hem vücut diri tutulmalı hem de stres yönetimi yapılmalıdır.

mevsim-2.jpg

Öz Bakıma Özen Gösterilmeli ve Eller Sık Sık Yıkanmalı:

Toplu taşıma, iş yeri gibi insan sirkülasyonunun fazla olduğu yerlerde kişisel bakıma özen gösterilmeli ve mümkün olduğunca eller temiz tutulmalıdır.

Alerjik Reaksiyonlarda Maske Kullanımı:

Özellikle ilkbahar ve sonbahar ayları polenlerin yoğun olarak görüldüğü mevsimlerdir. Bu mevsimlerde gözlük kullanımına ve maske takmaya özen gösterilmelidir.

Mental Sağlığın Korunması:

Mümkün olduğunda stresten kaçınılmalı, birey çeşitli hobiler edinerek bu mental çöküntüden kendini korumalı ve çevresiyle sosyalleşmelidir.

Sefa Üstüner / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.