Menzil Cemaati kaç kişi? Cemaatin yeni lideri kim? İşte cevapları...

Menzil Cemaati kaç kişi? Cemaatin yeni lideri kim? İşte cevapları...

Menzil diye anılan Nakşibendi tarikatı Türkiye’de son günlerde araştırılan önemli konulardan biridir. İnsanlar Menzil cemaati kaç kişi? Menzil hangi cemaat? Menzil cemaati yeni lideri kim? Sorularının yanıtlarını arayarak meraklarını gidermeye çalışıyor.

Menzil Cemaati, Türkiye’de en çok müridi olan cemaatlerin başında geliyor. Adıyaman merkezli tarikat, Ankara ve İstanbul’da da oldukça etkindir. 1930 senesinde Muhammed Raşit Erol tarafından oluşan hareket, 1993 yılında Abdülbaki Erol tarafından yönetilmeye devam edildi. Nakşibendi tarikatının lideri Abdülbaki Erol, 12 Temmuz 2023 tarihinde tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybederek ebedi hayata göç etti. Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca birçok devlet adamı Menzil Cemaati’ne üye idi. Cemaatin kurduğu Semerkand Vakfı, ticaretle de uğraşmaktadır.

menzil-4.jpg

MENZİL HANGİ CEMAAT?

Menzil, Nakşibendi’ye bağlı bir cemaattir. Merkezi Adıyaman’ın Kahta ilçesindedir. Türkiye’de en çok müridi olan cemaatlerden biridir. Oluşum olarak 1930 yılından beri etkinliğini korumaktadır. Seyyid Abdulhakim el-Hüseyni’nin ölümü üzerine oğlu Muhammed Raşid Erol cemaatin liderliğini üstlenmiştir. 1993 senesinde Muhammed Raşid Erol’un vefat etmesiyle cemaatin yeni lideri Abdülbaki Erol olmuştur.

menzil-3.jpg

Bünyesinde bulundurdukları Semerkand Vakfı aracılığı ile ticaretle de uğraşmaktadırlar. Menzil Cemaati, ekonomik olarak gelirlerinin pek çoğunu bu şirketler üzerinden sağlamaktadır. Vakıf bünyesinde daha çok turizm, medya ve eğitim bünyesinde şirketler bulunmaktadır. Adıyaman’ın Kahta ilçesinde bulunan Menzil Cemaati adını, Kahta ilçesinde bulunan Menzil Köyü’nden almaktadır.

menzil-5.jpg

MENZİL CEMAATİ KAÇ KİŞİ?

Cemaatin merkezi Adıyaman’ın Kahta ilçesidir. Ancak Türkiye’nin her yerinde müridleri vardır. Özellikle Ankara ve İstanbul gibi büyükşehirlerde sayıları yüzbinleri bulan cemaat üyesi mevcuttur. Türkiye’de toplam ne kadar üyesi olduğu sayı olarak bilinmese de sayıları milyonları bulacak Müslümanın, Menzil Cemaati’ne üye olduğu bilinir. Öyle ki Türkiye’de önemli görevler üstlenmiş isimler de bu cemaate üye olduğu bilinir. Örneğin; Muhsin Yazıcıoğlu, Ökkeş Kenger Şendiler, Recep Akdağ, Taner Yıldız

Ayrıca cemaat; Semerkand Vakfı aracılığı ile 16 Mart 2023 tarihinde yaptığı basın açıklaması ile 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak olan genel seçimler ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde AKP ve MHP'nin içinde bulunduğu Cumhur İttifakını destekleyeceklerini bildirmiştir.

menzil-1.jpg

MENZİL CEMAATİ YENİ LİDERİ KİM?

1930 senesinde ortaya çıkan bu cemaatin ilk lideri Seyyid Abdulhakim el-Hüseyni’dir. Seyyid Abdulhakim el-Hüseyni’nin ölümü üzerine oğlu Muhammed Raşid Erol cemaatin liderliğini üstlenmiştir. 1993 senesinde Muhammed Raşid Erol’un vefat etmesiyle cemaatin yeni lideri Abdülbaki Erol olmuştur.

menzil-seyhi-seyyid-abdulbaki-el-huseyni-vefat-etti-161716-20230712.jpg

Seyyid Abdulbaki El-Hüseyni adını da kullanan Abdülbaki Erol, 12 Temmuz 2023 tarihinde İstanbul’da tedavi gördüğü hastanede 74 yaşında yaşamını yitirmiştir. Rahmeti Rahmana kavuşan Seyyid Abdulbaki El-Hüseyni sonrası cemaatin başına Muhammed Saki el Hüseyni adını kullanan Abdülbaki Erol'un oğlu geçecek.

Haber Merkezi / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.