Mansur Yavaş duyurdu: Ankaralıyı buraya meyve yemeye çağıracağız
Başkent Ankara Kalkınma Projesi'nde basın mensuplarıyla bir araya gelen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş önemli açıklamalarda bulundu.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, açılışı 16 Eylül'de yapılan Başkent Ankara Kalkınma Projesi'nde (BAKAP) basın mensuplarıyla bir araya geldi.
"Burada bir tarım akademisi kurulacak. Mevsimine göre Ankaralıyı buraya dut ve kiraz yemeye çağıracağız" diyen Yavaş, sözlerine şu şekilde devam etti:
“Ulus stattan itibaren gezecek bir tramvay projesi hazırlıyoruz. Yaptığımız yeşil alanlarda pek fazla ticari alan olmuyor. İnsanların hoş vakit geçirmesini istiyoruz. Bahçelievler Buz Pisti’ni yıl sonuna yetiştirmeye çalışıyoruz. Çıkrıkçılar projesi onaylandı. Yakın zamanda ihaleye çıkılacak. AOÇ’un ikinci etabı için ihaleye çıkacağız. Burada dijital hayvanat bahçesi yapacağız.
"ULUS MEYDANI YER ALTINA TAŞIYORUZ"
Jeo radar ile zeminin altı incelendi. Ulus Meydanı yer altına taşıyoruz. Zafer Meydanı güçlendirmesi yapılıyor. Bu sene açacağız. Burayı tamamen öğrencilere vereceğiz. Öğrenciler Kızılay ve Ulus’tan ayrılmasını istemiyoruz. Kızılay Meydanı için de sürprizlerimiz var.
Şehrin böyle bir alana ihtiyacı olduğunu düşünerek burayı büyük bir tarım rekreasyon alanı yaptık. Ankara’da imara açılan alan 18 milyona hitap ediyor. Fazla buluyoruz. Bu yüzden burayı böyle bir yere çevirdik.
Burada bir tarım akademisi kurulacak. Arka tarafta bungalov evler de olacak. Mevsimine göre Ankaralıyı buraya dut ve kiraz yemeye çağıracağız. 25 bin tane boylu ağaç diktik. 19 km bisiklet yolu yapıldı. Meyvelerin her türlüsü var. 28 adet karavan parkımız var. 12 adet spor tesisimiz var. 55 bin metrekare lavanta bahçesi yaptık. Türkiye’de tarımı ayakta tutan küçük aile çiftlikleri. Tarımın devam etmesi için büyük teşviklerimiz oldu. İnsanları üretime yönelten çalışmalarımıza devam edeceğiz.”
16 EYLÜL’DE AÇILDI
Türkiye'nin en büyük Tarım Kampüsü ve rekreasyon alanı olan Başkent Ankara Kalkınma Projesi (BAKAP), 16 Eylül 2023 Cumartesi günü resmi olarak açıldı. Açılış etkinliğine katılmak isteyen vatandaşların ulaşımını kolaylaştırmak amacıyla, 14.00-20.00 saatleri arasında belirli kalkış noktalarından otobüs seferleri düzenlendi. Ankaralı vatandaşlar açılış sonrasında Haluk Levent ve Sagopa Kajmer konserleriyle coştu.
3,5 MİLYON METREKARE
Karaoğlan Mahallesi'nde inşa edilen 3,5 milyon metrekarelik rekreasyon bölgesi, birkaç yıl önce çorak ve kullanışsızdı. BAKAP tarafından inşa edilen alan içinde 39 kilometrelik yürüyüş parkuru, 19 kilometrelik bisiklet yolu, 45 bin metrekarelik geniş bir piknik bölgesi, 55 bin metrekarelik lavanta bahçeleri, 17 bin 500 meyve ağacı, tarım sahaları, ekolojik göller, kafeler, çocuk oyun alanları, aromatik bitki bahçeleri ve spor sahaları bulunacak.
3 ADET GÖL, 160 M2 ÇİM ALAN
Dev tesiste 3 adet doğal göl, 160 bin metrekarelik çim alan, 25 bin büyük süs ağacı, 2 milyon 200 bin peyzaj bitkisinin yanı sıra, belediye tarafından işletilen kafeler, sera tesisleri, üretim bahçeleri ve karavan parkları da yer alacak.
2 MİLYONI AŞKIN PEYZAJ BİTKİSİ OLACAK
Alanda 24,500 adet dekoratif bitki, 2,200,000 adet peyzaj bitkisi, 160,000 metrekare çim alan, 10,000 metrekarelik peyzaj bölgesi ve 3 biyolojik gölet bulunuyor. Bunlara ek olarak 200 dönüm arpa-buğday saman balyası üretim alanı, 75 dönüm yonca balyası üretim alanı, 130 dönüm silajlık mısır tarlası, 40 dönüm çörekotu tarlası, 40 dönüm sebze bahçesi ve 20 dönüm de 70 farklı tıbbi aromatik bitki için üretim alanı mevcut.
VATANDAŞ FAYDALANABİLECEK
Vatandaşların da faydalanabileceği BAKAP projesinde 10 çeşit yerel buğday tohumuyla donatılmış 10 dönümlük bir alanda çalışmalar yapılacak. Ayrıca 5 dönümlük bir alanda yağlık ayçiçeği yetiştirilecek. Başka bir 5 dönümlük alanda aspir, kimyon ve soğan üretimi yapılacak. Çalışmalar bununla da sınırlı kalmayacak ve 15 dönümlük bir alan burçak üretimine ayrılacak, 5 dönümlük bir alanda ise 35 farklı ata tohumu üretimi gerçekleştirilecek. Tarım faaliyetleri son teknolojiyle inşa edilen tesiste gerçekleşecek. Dikey topraksız bitki yetiştirme birimleri çiftçilerin, üreticilerin ve yatırımcıların çevreci teknolojiye dayalı tarım yapmalarını desteklemek amacıyla kullanılacak.
TARIM KÜTÜPHANESİ
BAKAP projesi bünyesinde ayrıca bir tarım kütüphanesi inşa ediliyor. Bunun yanında küçük bir hayvanat bahçesi, çocuk eğlence sahası, etkinlik alanı, mini go-kart pisti, konferans merkezi, at çiftliği, arı kovanı, baharat ve bitki yetiştirme tesisi ile keçi üretim alanı da bulunacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.