Korkunç veri açıklandı, vicdanlar sızladı: Tam 120 bin çocuk hayatını kaybetti

Korkunç veri açıklandı, vicdanlar sızladı: Tam 120 bin çocuk hayatını kaybetti

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) verilerine göre 2015 yılından günümüze 120 binden fazla çocuk silahlı çatışmaların kurbanı oldu. Bu sayı İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında büyük ölçüde artış gösterdi.

UNICEF, İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği son saldırılarda şu ana kadar hayatını kaybeden çocukların sayısını açıkladı. Yapılan açıklamaya göre, 2 bin 360 çocuğun hayatını kaybettiği, 5 bin 364 çocuğun da yaralandığı bildirildi. Bu rakamlara göre saldırıda yaşamını yitiren insanları yüzde 70’ini çocuklar, kadınlar ve yaşlılar oluşturdu.

foto1.gif

EN ÇOK ÇOCUKLAR

Gazze’de yaşamını yitiren çocukların yanında yaşanan şiddet olaylarının zirve yaptığı Yemen’de binlerce çocuk ölümle burun buruna yaşıyor. UNICEF’in verdiği rakamlara göre Yemen’de iç savaşın başladığı 2015 yılından bu yana çatışmalarda ölen ve sakat kalan çocukların sayısı 10 bini aşmış görünüyor. Ayrıca yayınlanan raporda, ‘‘Her 5 çocuktan 4'ü insani yardıma muhtaç durumda ve bu rakam 11 milyondan fazla çocuğa tekabül ediyor. 400 bin çocuk, aşırı yetersiz beslenme altında. 2 milyondan fazla çocuk eğitim alamıyor ve 4 milyon çocuğun okuldan ayrılma riski var’’ açıklaması yer alıyor.

foto2.gif

PSİKOLOJİK OLARAK DA ETKİLENİYORLAR

Savaş yakından tanığı ve mağduru olan çocuklarla beraber, uzaktan medya aracılığı ile şiddet görüntülerine maruz kalanları da etkiliyor. Sosyal medyada yayınlanan şiddet görüntüleri çocuklarda psikolojik rahatsızlıklar ortaya çıkmasına neden oluyor. Dijitalleşen dünya ile birlikte çatışma görüntülerine kontrolsüzce maruz kalan çocuklar, şiddeti olağan karşılıyor ve gün geçtikçe normalleştiriyor.

foto3.gif

UZMANLAR UYARIYOR

Çocukların şiddet görüntülerine maruz bırakılması ve bu konuda hassasiyet gösterilmemesi geleceği inşa edecek bireylerin psikolojik sağlığında olumsuz yönde etki bırakıyor. Beykoz Üniversitesi Klinik Psikoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülsen Erden konuyla alakalı yaptığı açıklamada: ‘‘Çocukları korkutacak, heyecanlandıracak hatta paniğe kapılmalarına sebep olabilecek açıklamalar yapılmamalıdır. Ayrıca henüz doğruyu yanlışı ayırt edemeyecek yaşta oldukları unutulmadan, ayrımcılığa girmeden olabildiğince nötr açıklamalar yapılmalıdır. Bu yaştaki çocuklar için haksızlık anlaşılabilir değildir. Ve haksızlığa uğramak dünyaya ve kendilerine güveni sarsacak bir durumdur. Güvenin sarsılması onları kaygılandıracaktır’’ diyerek ebeveynlere uyarılarda bulundu.

foto4.gif

Mikail Karaman / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.