Kontak kapatan halk otobüsçüler İlkSayfa’ya konuştu: "Taksi de ücretsiz olsun o zaman"
Özel Halk Otobüsleri’ndeki serbest biniş hakları tartışması halen devam ediyor, Bir Özel Halk Otobüs Şoförü, “65 yaş üstü vatandaşlara neden bu ayrıcalık tanınıyor? Hiç olmazsa sembolik olarak 1 TL dahi olsa cebinden bir para ödesin” dedi.
Şikâyetçi oldukları konuları, nelerin yapılması gerektiğini ve atılması gereken adımları Özel Halk Otobüsü esnafı ile görüştük. Bazı şeylerin suiistimal edildiğini belirten şoförlerden birisi, “Gündelik giderlerimizin en başında mazot geliyor. Günlük yaklaşık 4500-5000 TL arasında biz mazot harcaması yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
SEMBOLİK DAHİ OLSA BİNİŞ BAŞI 1-2 TL ÜCRET ALINSIN
Devlet tarafından tanınan bu hakkın suistimal edildiğini düşünen şoförler, ‘’Bu araçlar özel değil mi? Şoförün sigorta masrafından aracın sigorta masrafına, mazotuna kadar kendi cebimizden karşılıyoruz. Bahsettikleri bu 22 kaleme taksi, dolmuş vb. araçlara da ücretsiz binme hakkı getirtilsin. Onlar da özel kapsamına giriyor. Şehit ailesini taşıyalım, gazileri taşıyalım, engellileri de taşıyalım bunlara amenna, diyecek bir şeyimiz yok. Ancak 65 yaş üstü vatandaşlara neden bu ayrıcalık tanınıyor? Hiç olmazsa sembolik olarak 1 TL dahi olsa cebinden bir para ödesin. Abonmanda olduğu gibi bir uygulama yapılsın bu 65 yaş üzeri vatandaşlar her biniş başı 1’er TL ödesin biz ona da razıyız. Gündelik giderlerimizin en başında mazot geliyor. Günlük yaklaşık 4500-5000 TL arasında biz mazot harcaması yapıyoruz. Bunun yanı sıra şoför çalıştırması var. Onun dışında ekstra giderlerimiz çıkabiliyor. Şu an otobüsün lastiğinin tanesi 12 bin 500 TL. Bu durum Bir süre sonra altından kalkılamayacak bir hal alıyor’’ İfadelerini kullandı.
GÜNDE EN AZ 250 SERBEST BİNİŞ
Öte yandan bunun Büyükşehir Belediyesi’ne de yük olduğunu belirten şoför esnafı, ‘’En az ücretsiz yolcu taşıdım diyen adam günde 250 tane ücretsiz yolcu taşıyor. Bunu Ankara’daki sadece Özel Halk Otobüsleri’yle değil Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan araçlarla da çarpın bakalım ortaya ne kadar bir maliyet çıkıyor? Daha sonra Ankara Büyükşehir Belediye’sinin ulaşımda zarar ettiğini dile getiriyorlar tabii ki eder. Burası Büyükşehir, milyonlarca insan yaşıyor toplu taşıma kullanan insan sayısı da fazla’’ dedi.
BELEDİYE’DEN ÖDEME DE ALAMIYORUZ
Üç ayı geçkin süredir belediyeden bir ödeme alınamadığını söyleyen otobüs hattı sahibi, “Aldığımız ödeme sadece 1 günlük serbest kartlı vatandaşın giderini karşılıyor. Güne -4500 ila -5000 arasında başlıyoruz çünkü mazot fiyatları çok yüksek. Bugün 40 TL yarın ise ne olacağı belli değil. 15 tane araç şu anda parkta çekilmiş durumda. Bu 22 kalemin ya en aza indirilmesi ya da tamamen kalkması gerekiyor. Karşıdan karşıya geçmek için bile otobüsü kullanan yaşlılara denk geldiğimiz oluyor. Bu bir abartma değil. Hayrına bir şeyler dağıtırken bile insanlar ‘’lütfen herkes 1 adet alsın’’ diye belirtiyor. Bu bahsettiğimiz 22 kalem, kendilerine tanınan imtiyazı suistimal ediyor, ekmek almaya dahi otobüsle Ulus’a gidiyor" şeklinde konuştu.
‘’ASIL YOLCULAR’’DA MAĞDUR OLUYOR
Özellikle iş çıkış saatlerinde ve okul bitiş saatlerinde duraklarda serbest binişli kart sahibi olan vatandaşlara çok denk geldiklerini söyleyen şoför, ‘’Akşamları haliyle iş çıkış saatlerinde trafik hem yoğun oluyor hem de insan yoğunluğu daha fazla oluyor. Bu sefer duraklarda almamız gereken ücretli yolcular kalıyor, gün sonunda bu bize olumsuz yansıyor. Bu yolcular arkadan gelen belediye otobüsüne biniyor veya farklı bir şekilde evine gitmeye çalışıyor. Biz burada yevmiyeli çalışan şoförleriz. Burada biz de mağduriyet yaşıyoruz. Çünkü gün sonunda aldığımız serbest yolcu sayısına da bakılıyor. Belediye şoförleri hem maaş hem diğer haklar açısından bizden daha avantajlı konumdalar" açıklamalarında bulundu.
Son olarak sermayeli malın bedavası kesinlikle olmaz bu kabul edilemez diyen şoför esnafı bu soruna acilen çözüm bulunması gerektiğini dile getirdi.
Haber Merkezi / www.gazeteilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.