Kahramankazan'ın sembolü: Kazan Kavunu tamamen susuz yetişiyor

Kahramankazan'ın sembolü: Kazan Kavunu tamamen susuz yetişiyor

Kavun denildiği zaman akla gelen ilk yerlerden birisi olan Kahramankazan’da Çiftçi Nuri Demirhisar, “İlçemizin sembolü olan kavunumuz, ata tohumudur ve hiçbir sulama işlemi yapmadan yetiştirilir” dedi.

Kendine has lezzeti ve kokusu ile Kahramankazan kavunu yiyenlerin ağzında hoş bir lezzet bırakıyor. Kavun denildiğin zaman akla gelen ilk yerlerden birisi olan Kahramankazan’da yetiştirilen kavunun hiçbir aşamasında tek bir su damlası dahi kullanılmıyor. İlçeye özgü kavun hakkında bilgi veren Çiftçi Nuri Demirhisar, “İlçemizin sembolü olan kavunumuz, Ata tohumudur ve hiçbir sulama işlemi yapmadan yetiştirilir. Sıcağa ve soğuğa dayanıklıdır. Dış kabuğu koyu yeşil ve pütürlüdür. Oldukça sulu bir kavundur” dedi.

basliksiz-1-recovered-003.jpg

“İLÇEMİZİN SEMBOLÜDÜR”

Toprağımız ve ilçenin havası kavunun yetişmesine oldukça uygun diyen Çiftçi Nuri Demirhisar, “Kavunumuz, ilçemizin sembolüdür. Toprağımızdan ve iyi yetiştiricilikten kaynaklanır. Mevsimin normal ve iyi gittiği yıllarda kavun daha lezzetli ve tatlı olur. Kavunu bir de kırması çok önemlidir. Dolgun olmadığı zaman, rengini almadığı zaman kavunu kısıklığımız zaman ham alıyor. Bunu kıran kişinin de yıkıldığı zaman kavun olduğu yerde daha da tatlanır. Ama erken kırıldığı zaman ham olur, şekerleşmesi az olur. Tatsız ve ömrü az olur. Toprağımız ve ilçenin havası kavunun yetişmesine oldukça uygun. Özellikle yüksek kesimlerimize daha iyi kavunlarımız olur. Bu işi iyi bilenler iyi eker, güzel yetiştirir ve herkes alır. Kavunlarımız Mayıs’ın 15’inde ekilir, Eylül'ün15’inden itibaren de toplanmaya, kesilmeye başlanır. Eylül'ün15’inden itibaren kesilen kavunlar Şubat’ın 20’sine kadar durabilir. Ocak ayının 15’ine kadar kavunlarımız mevcuttur. Evimizde kavunlarımız bulunur. Burada servis satışlarımıza, tezgahlarımıza da Aralık’ın 15’ine kadar havanın eksi durumuna göre 1 Ocak'a kadar da devam ederiz” şeklinde konuştu.

ara2-002.jpg

“YETİŞTİRDİĞİMİZ KAVUNDA DAMLA SU YOK”

Kavunları hiçbir sulama işlemi yapılmadan yetiştirdiklerini söyleyen Demirhisar, “Yetiştirdiğimiz kavunda damla su yoktur. Bu kavun kıraç kavundur. Yani bunu biz burada gelen müşterilerimize veya diğer kişilere toptancıları da anlatıyoruz, inanmıyorlar. Ancak tarlalarımıza götürdüğümüzde tarlada su olmadığını görünce inanıyorlar. Bizim kavunumuz tamamen susuz yetişir. Kavunlarımıza hiçbir sulama işlemi yapmadan yetiştiriyoruz. Ekimini güzel yaparsan, toprağı çatlatmazsan, böceklerden korursan verimli sonuç alabilirsin. Oldukça iyi bakım gerektiren bir mahsuldür” diye konuştu.

ara-004.jpg

OLDUKÇA UZUN RAF ÖMRÜNE SAHİP

Kahramankazan kavununun tadı ve lezzetiyle diğerlerinde ayrıldığını belirten Demirhisar, “Kahramankazan kavununu diğer kavunlardan ayıran en önemli özelliklerinden biri uzun raf ömrünün olmasıdır. 3 ay, 4 ay, 5 ay durabilen kavunlarımız vardır. Nem olmadığı sürece bu süre zarfında muhafaza etmek mümkündür. Ayrıyeten aroması çok farklıdır, hazmı kolaydır, şişkinlik yaratmaz ve katkı maddesi yoktur. Bunun yanı sıra bizim kavunumuz ata tohumudur. Sıcağa ve soğuğa dayanıklıdır. Dış kabuğu koyu yeşil ve pütürlüdür. Oldukça sulu bir kavundur” ifadelerine yer verdi.

iceri.jpg

“KENDİ TOPRAKLARIMIZ İÇERİSİNDE SATIYORUZ”

Ata tohumumuzun ayrıştırılması ve hastalıklardan korunması için Akdeniz Bölgesi'ne tohum gönderdiklerini söyleyen Demirhisar, “Yetiştirenler, bu işi bilenler azaldığı için ekim oranı azaldı. Diğer mahsullere yönelenler oldu. Ama biz bunun arttırmak için elimizden geleni yapıyoruz. Türkiye'nin her yerinden bu kavun almaya gelirler. Kavun pazarımızın yoğun çalıştığı günlerde yani 81 ilden buraya toptancılar gelir. Kahramankazan’ın kavunu Kahramankazan’da satılıyor. Müşterilerimiz geliyor, Bolu'dan aldım, Çorum’dan aldım gibi ifadelerde bulunuyor. Fakat mümkün değil. Ekim oranı azaldığı için biz kavunumuzu kendi topraklarımız içerisinde satıyoruz. Ziraat odası ve Kahramankazan Belediyesi'nin bu yönde destekleri var. Bununla alakalı çalışmalar devam ediyor. Ata tohumumuzun ayrıştırılması ve hastalıklardan korunması için Akdeniz Bölgesi'ne tohum gönderdik. Gereken bütün çalışmalarda bizim de katımız oluyor. Bize tohum dağıtılması, tohumun Akdeniz Üniversitesi'nin ayrıştırılıp daha iyi bir kalitede gelmesi için bütün çalışmalar Ziraat Odası ve Kahramankazan Belediyesi olarak bütün gerekli çalışmalar yapılıyor. Denemelerimiz devam etmektedir” diyerek sözlerine son verdi.

Rüveyda Aslıipek/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.