İşten çıkarma dalgası yayılıyor: Teknoloji şirketleri başı çekiyor

İşten çıkarma dalgası yayılıyor: Teknoloji şirketleri başı çekiyor

Teknoloji sektöründeki işten çıkarmaları takip eden Layoffs.fyi sitesinin verilerine göre teknoloji şirketleri, 2022’de yaklaşık 200 bin çalışanının işine son verdi. 2023’ün başından beri ise 210 teknoloji şirketi 67 bin 268 kişiyi işsiz bıraktı.

Yüksek enflasyon ve artan faiz oranları küresel ekonomiyi yavaşlatırken, maliyetlerini azaltmak amacıyla teknoloji devlerinde toplu işten çıkarma dalgası yayılıyor. Finans, gayrimenkul, medya, Telekom gibi sektör çalışanları da büyüyen bu dalgadan etkileniyor. Geçen yıl genelindeyse işten çıkarma açıklamaları 2021’e göre yüzde 13 artışla yaklaşık 364 bin oldu.

dalga-2.jpg

TEKNOLOJİ ŞİRKETLERİ ZİRVEDE

Pek çok şirket, yüksek faiz oranlarının süreceğine ve resesyona dair endişeler duyarken, artan maliyetleri düşürmek için çalışanlarını işten çıkarma yoluna başvuruyor. Teknoloji şirketleri 2022 yılında yaklaşık 200 bin çalışanı işten çıkarttı. İşten çıkarma raporuna göre işsiz kalanların büyük bir kısmı teknoloji şirketlerinden olurken bu sektördeki şirketlerden 2023'de bir önceki yıla göre yüzde 649 artışla 97 binden fazla kişinin işten çıkarılacağı bildirimi yapıldı.

dalga-3.jpg

LINKEDIN 2. KEZ İŞTEN ÇIKARIYOR

Son açıklamalara göre, Amerikan menşeili iş ağı ve sosyal paylaşım platformu LinkedIn, 668 çalışanının işine son veriyor. İşten çıkarmada çoğunlukla Ar-Ge departmanındaki mühendis, ürün, yetenek ve finans ekipleri etkilenecek. LinkedIn 2023 yılı içerisinde 2. kez işten çıkarmaya giderek 1384 kişinin işine son vermiş olacak.

dalga-4.jpg

İŞTEN ÇIKARMA YAPAN DEVLER

Amazon firması 2022 yılı içinde yaklaşık 10 bin kişinin işine son verdi. Amerikalı şirket ALPHABET ise 12 bin kişinin işinden olmasına neden oldu. META 11 bin kişiyi işten çıkartırken, Microsoft 10 bin kişi ile META’yı takip etti. Hollandalı dünyaca ünlü teknoloji devi Philips 4 bin kişiyi işinden etti. IBM firmasından kovulanların sayısı 3900 olurken, Elon Musk’ın sahibi olduğu sosyal medya platformu X, 3 bin 700 kişinin işini kaybetmesine neden oldu. İşten çıkarma furyasının devam ettiği 2023 yılında ise İNTEL çalışan sayısını yüzde 20 olarak azaltmayı planladığını açıkladı. Dünyaca ünlü müzik platformu Spotify ise iş gücünü yüzde 6 olarak azaltacağını duyurdu.

Mikail Karaman / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.