İşte kalbi korumanın yolları

İşte kalbi korumanın yolları

Kalp ve damar hastalıklarının en önemli risk faktörleri arasında yer alan hastalıkları kontrol altına almak, ölümleri büyük oranda azaltıyor. İşte kalp sağlığını korumak için yapılması gerekenler…

Dünyada ölümlerin büyük çoğunluğu kalp hastalıklarından dolayı meydana geliyor. Her yıl 17 milyonu aşkın kişi kalbe bağlı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitiriyor.

Kalp ve damar hastalıkları genç-yaşlı ayrımı olmaksızın her yaşta ortaya çıkabiliyor.
Uzmanlar uyarıyor.‘ ’Benim yaşım genç , bana bir şey olmaz demeyin.‘’ Genç yaştan itibaren bu konularda farkındalığımızın yüksek olması gerekiyor. Kalp ve damar hastalıklarına sebep olan riskleri azaltmak için ilk adım aslında insanların, kendilerinde bu rahatsızlıkların olduğunun farkında olmasıyla başlıyor. Kalp ve damar hastalıklarına sebep olan pek çok risk faktörü bulunuyor. Bu risk faktörlerinin bazıları hipertansiyon, yüksek kolesterol, sigara içmek ve diyabet gibi hastalıklar. Bunun dışında genetik yatkınlık da önemli. Sigara kullanmazsanız en önemli risk faktöründen korunmuş olursunuz. Yüksek tansiyonu olan hastalar düzenli ilaç kullanarak, düzenli doktor takibinde kalarak o riski de azaltılabilir. Yüksek kolesterolü olanlar ve diyabet hastası olanlar diyetle ve ilaçlarla yine doktor kontrolünde riski azaltmaya çalışabilir. Stres de en az diğerleri kadar etkili bir risk faktörü. Uzmanlar stresten uzak kalınması konusunda uyarıyor.

İnsanlar günlük yaşamlarında kalp ve damar hastalıklarından korunmak için kilo kontrolüne de fazlasıyla dikkat etmeli. Düzenli egzersiz yapmak kalp ve damar hastalıklarından korunmak için oldukça önemli.
Tüm bu risk faktörlerine dikkat ederek kalp ve damar hastalıklarından büyük ölçüde korunmak mümkün.
Dünya Sağlık Örgütü, uygun yaşam tarzı değişiklikleri ve değiştirilebilir risk faktörlerinin kontrol altına alınması ile kalp damar hastalıklarına bağlı ölümlerin dörtte üçünden fazlasının önlenebileceğini belirtiyor.

Haber Merkezi / www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.