Sadece kadın için değil erkek için de kural: İşte örtünmenin şartları

Sadece kadın için değil erkek için de kural: İşte örtünmenin şartları

İslam’a göre erkek ve kadında örtünmenin zorunluluğu vardır. Örtünme, canlılar arasında yalnızca insana mahsustur. Peki, İslam’a göre örtünme nasıl olmalı? Erkekte ve kadında örtünme şartları nelerdir? İşte detaylar:

İnsana özgü olan bir davranış olan giyinmenin, örtünme ve güzel görünme şeklinde iki temel gayeye dayandırıldığı görülür. Esasen tabi bir ihtiyacı ve yönelişi ifade eden örtünme ve süslenmenin, dini ilgilendirmesi insanların bu konuda taşıdığı zaafların sapabilecekleri aşırılıkların ve insanlararası münasebetlerin dengesini bozabileceği endişesidir. Peki, İslam’a göre örtünme nasıl olmalı? Erkekte ve kadında örtünme şartları nelerdir? Tüm detaylar haberimizde:

ortunme-2.jpg

İSLAM’A GÖRE ÖRTÜNME NASIL OLMALI?

Örtünmenin bütün canlılar arasında sadece insana mahsus bir meziyet olduğu söylenir. Bazı uç ve münferit yönelişler hariç tutulursa çıplaklık, her dönemde toplumsal vicdan ve sağduyu tarafından arsızlık ve hayâsız olarak görülmüştür. İslam dininin örtünme emri, ferdin ruh sağlığını, fıtri yapı ve onurunu, toplumun genel ahlakını koruma, cinler ve insanlararası münasebetlerde dengeyi gözetme, insan haysiyetine yakışır bir cinsi hayat ve aile hayatı kurma gibi çeşitli gayelere yöneliktir.

ortunme-3.jpg

Vücudun açılması, gösterilmesi ve bakılması dinen haram olan yerlerine dini litaratürde avret şeklinde tabir edilir. Erkeğin namazda örtünmesi gereken yerleri ile namaz dışında erkeklere ve karısından başka kadınlara karşı avret yeri göbek ile diz kapağı arasında kalan bölgedir. Kadının, yabancı erkekler karşısında avret yeri yüzü eli ve ayakları hariç bütün vücududur.

ortunme-4.jpg

Bu durum, Hanefi mezhebinin görüşüdür. Diğer fıkıh mezheplerine göre kadının ayakları da avret yeri olarak görülür. Kur’an-ı Kerim’de görünen kısımlar müstesna olmak üzere Nur Suresi’nin 30. ayetinde; “Ziynetlerini teşhir etmesinler. Başörtülerini yakalarının üzerine örtsünler. Kocaları, babaları hariç başkasına ziynetlerini göstermesinler. Gizlemekte oldukları ziynetleri anlaşılsın diye ayaklarını yere vurmasınlar” buyrulmuştur.

ortunme-5.jpg

Kadına zorunlu kılınan avret yerini örtme meselesi, aynı zamanda erkek için de gereklidir. En basit örneğine bakılacak olursa, namaz kılmak İslam’ın şartlarından biridir. Bir Müslüman’ın namaz kılabilmesi için örtünmesi gerekir ki; bu namazın farzlarından biridir. (Setr-i Avret)

ortunme-6.jpg

Erkekte örtünülmesi gereken zorunlu yerler, göbeğin üstü ve diz kapaklarının altı arasında kalan bölgedir. Kadınlarda ise bu bölgeler, eller, ayaklar ve yüz dışında tüm vücuttur.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.