İşgalin tarihi: İsrail işgal ediyor Filistin ölüyor!

İşgalin tarihi: İsrail işgal ediyor Filistin ölüyor!

Filistin ve İsrail arasındaki çatışma, Orta Doğu'nun en uzun süreli ve karmaşık sorunlarından biri olarak dikkat çekiyor. Özellikle son dönemlerde, İsrail’in silahsız sivillere yönelik saldırıları bölgedeki tansiyonu sık sık yükseltiyor.

Peki, Filistin ve İsrail neden savaşıyor? İşte bu sorunun temel nedenleri ve son gelişmeler:

Filistin ve İsrail arasındaki çatışmalar, 20. yüzyılın başlarına kadar uzanıyor. Filistin toprakları, Osmanlı İmparatorluğu döneminde yönetilirken bu topraklarda Araplar, Yahudiler ve diğer gruplar birlikte yaşamaktaydı. 2. Dünya savaşından sonra Filistin toprakları yoğun bir Yahudi göçü aldı. İsrail devletinin kurulduğu günden bu yana ise toplumsal çatışmalar tırmanarak devam ediyor.

imgpsh-fullsize-anim-2.png

TOPRAK TALEPLERİ

İki ülke arasındaki anlaşmazlıkların temel nedenlerin başında toprak meselesi geliyor. Özellikle bölgeye sonradan gelmiş olan İsrail aynı toprak parçası üzerinde hak iddia ediyor. Bu nedenle, toprak talepleri ve sınırlar konusundaki anlaşmazlıklar devam ediyor. Filistin tarafı ise üzerinde yaşadıkları toprakların ata toprağı olduğunu İsrail’in işgalci olduğunu düşünüyor.

imgpsh-fullsize-anim-3.png

DİNİ KİMLİK AYRILIKLARI

Yaşanan çatışmaların farklı bir yüzü de dini ve etnik kimliklerin birçok konuda ayrılması olarak biliniyor. Birbirine kuzen olan bu iki milletten İsrail tarafı, Yahudi bir devletinin savunurken, Filistinliler ise Müslümanlar, Hristiyanlar ve diğer Arap gruplarından oluşan bir ulus olarak kendilerini tanımlıyor. Ayrıca İsrail Devleti’nin politikaları çoğu zaman ırkçı ve yayılmacı olarak dikkat çekiyor.

imgpsh-fullsize-anim.png

İSRAİL GÜÇLERİ SÜREKLİ KAN DÖKÜYOR

Son yıllarda, İsrail’in özellikle Kudüs ve Batı Şeria'daki yerleşim yerlerini bombalaması gibi hassas konular nedeniyle tansiyon artmaya devam ediyor. İsrail ve Hamas arasında Gazze'de şiddetli bir çatışma yaşanırken bölgedeki tansiyon sürekli yükseliş gösteriyor. İsrail askerlerinin silahsız sivilleri hedef alması zaman zaman dünya kamuoyunda tepkilere neden oluyor. Bunun en son örneği 16 yaşındaki bir gencin El Halil şehrinde İsrail askerleri tarafından acımasızca katledilmesi olarak gösterilebilir. Uluslararası toplum, çatışmanın sona erdirilmesi ve barışın sağlanması için çaba gösterse de perde arkasında çatışmalar alevlenerek devam ediyor.

imgpsh-fullsize-anim-5.png

BARIŞIN ÖNÜNDEKİ ENGEL

Filistin ve İsrail arasındaki çatışma, tarih, toprak, din ve siyaset gibi birçok faktörün birleşimiyle çözümü zor sorun olarak sürüyor. Bu çatışmanın sona erdirilmesi için barışçıl çözümlerin bulunması ve taraflar arasındaki diyaloğun teşvik edilmesi gerekiyor. İsrail’in Filistin topraklarındaki işgalinin devam etmesi Orta Doğu’da barışın önündeki en büyük engellerden biri olarak görülüyor.

Mikail Karaman / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.