İklim değişikliği korkutuyor: Su krizi tedirginliği artıyor

İklim değişikliği korkutuyor: Su krizi tedirginliği artıyor

Türkiye'deki su tüketim alışkanlıkları ve su krizi görüşleri üzerine önemli veriler sunan pazar araştırması şirketi Adgager’in, ‘Türkiye'de Su Krizi Araştırması’na katılan 5 kişiden 3’ü, iklim değişikliğinden korktuğunu ve önlem aldığını söyledi.

Bu yüksek endişe taşıyan kesimin çoğunluğunun 45-55 yaş aralığındaki katılımcılar olduğu gözlemlendi. Adgager Pazar Araştırma Direktörü Gizem Turhan, su krizi konusunda katılımcıların büyük bir kısmının iklim değişikliği ve su kaynaklarının azalmasının su krizi algısında önemli bir rol oynadığını ifade etti. Ancak, su krizi kavramının tanımının sosyo-ekonomik gruplara göre farklılık gösterebileceğine dikkat çekerek, bu durumun su krizinin karmaşıklığını vurguladı.

basliksiz-1-002.jpg

SU KRİZİ TEDİRGİN EDİYOR

Küresel iklim değişikliğinin etkisiyle kurak bir yaz mevsimini geride bırakan Türkiye, sonbaharın gelmesine rağmen hava sıcaklıklarının normallere dönmemesi nedeniyle su krizi endişelerini artırdı. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'nden alınan 13 Eylül tarihli veriler, İstanbul'daki ortalama baraj doluluk oranının %26,57 seviyesinde olduğunu gösterirken, kuraklık etkileri Türkiye'nin birçok bölgesinde mevsim boyunca hissedildi. Bu güncel gelişmeler doğrultusunda, su tüketim alışkanlıkları ve su krizi görüşlerini aydınlatan pazar araştırma şirketi Adgager, kapsamlı bir araştırma gerçekleştirdi. "Türkiye'de Su Krizi Araştırması" adlı çalışma, ülkemizdeki her 5 kişiden ikisinin su krizi konusunda "çok endişeli" olduğunu açıkça ortaya koydu.

ara-002.jpg

BARAJ DOLULUK ORANI TAKİP EDİLİYOR

Araştırma, su krizi konusunda yüksek endişe taşıyan Türkiye vatandaşlarının bu konudaki gelişmeleri dikkatle takip ettiğini açıkça gösterdi. Özellikle 45-55 yaş aralığındaki katılımcıların su krizi konusundaki endişelerinin daha belirgin olduğu tespit edildi. Araştırmaya katılanların %67,1'i Türkiye'deki baraj doluluk oranlarını düzenli olarak izlediklerini beyan etti. Turhan, ‘’Bu veri, baraj doluluk oranlarının katılımcılar için su krizinin boyutlarını anlamak açısından önemli bir gösterge olarak görüldüğünü vurguluyor. Buradan da su kaynaklarına yönelik farkındalığın yüksek olduğu çıkarımına ulaşıyoruz. Baraj doluluk oranlarına ilişkin bilinçli katılım, su krizinin hafifletilmesinde vatandaş desteğinin önemli bir işareti olabilir’’ şeklinde konuştu.

ara2-001.jpg

VATANDAŞLAR SU TASARRUFUNDA BİLİNÇLİ

Araştırmada öne çıkan konulardan biri de su tasarrufu bilincine ilişkin olduğu kaydedildi. Adgager Pazar Araştırma Direktörü Gizem Turhan, "Katılımcıların büyük çoğunluğu (%92,2), günlük hayatlarında su tasarrufu yaptıklarını ifade ediyor, bu grubun yaklaşık %83'ü ise suyun boşa akıtılmamasına dikkat ettiğini söylüyor. Türkiye genelinde yürütülen araştırma sonuçlarına göre vatandaşların su tasarrufu bilincinin yüksek olduğunu görüyoruz. Bu konudaki farkındalık, su krizinin hafifletilmesinde önemli rol oynuyor. Özellikle yerel yönetimlerin su tasarrufuna ilişkin mesajlarının ve medyada yer alan su krizine ilişkin haberlerin vatandaşları tasarrufa teşvik ettiğini de söyleyebiliriz. Yapay zekânın desteğiyle uçtan uca pazar araştırma çözümleri sunan yeni nesil bir araştırma platformu olan Adgager olarak, toplumsal gündemlere ilişkin içgörürler sağlamayı da görev ediniyoruz. Türkiye’de Su Krizi Araştırmamızın bu konudaki farkındalığı desteklemesini diliyoruz” diyerek değerlendirmelerini sonlandırdı.

Mikail Karaman/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.